Image default
Πρώτο Θέμα

Η Μέρκελ εμμένει στη μέση λύση

cdu conv merkelΗ καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσβλέπει στο πολιτικό κέντρο ενόψει των γερμανικών εκλογών του επόμενου έτους, αντιστεκόμενη στην πίεση από τους επικριτές του κόμματός της, οι οποίοι κατηγορούν τις πολιτικές της για την ενθάρρυνση της απειλής των λαϊκιστών.

Η Μέρκελ, στα 62 της, προσπάθησε να κρατήσει αυτή την ισορροπία στη συνέλευση της Χριστιανοδημοκρατικής της Ένωσης, όπου περιγράφηκαν τα θέματα της εκστρατείας της για τις εκλογές του 2017, όπου θα διεκδικήσει την τέταρτη θητεία της. Η Μέρκελ στήριξε την ιδέα της απαγόρευσης της πλήρους κάλυψης του προσώπου με μαντίλες όπως η μπούρκα που φορούν κάποιες μουσουλμάνες γυναίκες, όμως είπε πως θα αγνοήσει την ψήφο αντιπροσώπων που ζητούν από την κυβέρνησή της να μειώσει τα πολιτικά δικαιώματα των γερμανών με ξένες ρίζες.

Καθώς η Μέρκελ προετοιμάζεται για αυτό που λέει πως θα είναι η πιο δύσκολη εκστρατεία για εκείνη, δοκιμάζει την υπομονή κάποιων μελών της CDU με πολιτικές που θεωρούν πως απομακρύνουν τους κοινωνικά συντηρητικούς ψηφοφόρους, όπως η στάση ανοιχτών συνόρων της για τη μετανάστευση. Αυτό υπογραμμίζει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η διακεκριμένη ηγέτης της Ευρώπης καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ οδεύει προς τον Λευκό Οίκο και ένα αντιμεταναστευτικό γερμανικό κόμμα την περιγράφει ως δημόσιο κίνδυνο.

«Η δουλειά πάνω από όλα θα είναι να προσφέρουμε κάτι σε όλους τους ανθρώπους σε αυτήν την χώρα» είπε η Μέρκελ στις τελικές παρατηρήσεις της, καθώς έστειλε το κόμμα στην προεκλογική πορεία του την Τετάρτη. «Θέλουμε να προσφέρουμε κάτι για όλους, όχι μόνο σε συγκεκριμένες ομάδες.»

Η Μέρκελ έχει τώρα λίγο περισσότερο από εννέα μήνες για να προετοιμάσει την πρότασή της για τους ψηφοφόρους και να ξεπεράσει τη διαφωνία με το βαυαρικό αδελφό κόμμα της CDU, το οποίο απαιτεί περιορισμό της μετανάστευσης. Θα δει το κόμμα της να συμμετέχει και σε τρεις περιφερειακές εκλογές τον επόμενο χρόνο, πριν από την ομοσπονδιακή αναμέτρηση.

Παρ’ ότι η δικομματική της συμμαχία ηγείται στις δημοσκοπήσεις και τα ποσοστά έγκρισης της Μέρκελ έχουν ανακάμψει από πολυετή χαμηλά, η θέση της είναι πολύ μακριά από αυτή που ήταν το 2013, όταν κατέκτησε τη μεγαλύτερη εκλογική νίκη μετά την επανένωση της Γερμανίας.

«Υπάρχει ένα αρνητικό φαινόμενο για τη Μέρκελ στις εκλογές για πρώτη φορά» είπε σε συνέντευξή του ο Καρλ Ρούντολφ Κόρτε, επικεφαλής της Σχολής Διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Ντούισμπουργκ-Έσσεν. «Πολύς κόσμος τη θεωρεί προσωπικά υπεύθυνη για την απώλεια της τάξης» κατά τη διάρκεια της περσινής εισροής περίπου 890.000 αιτούντων ασύλου, κάνοντας τη νέα της υποψηφιότητα «μεγάλο ρίσκο» για το κόμμα της, είπε.

Η τύχη της Μέρκελ μπορεί να εξαρτηθεί από την τήρηση υπό έλεγχο της εισροής μεταναστών στη Γερμανία, η οποία έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το ζενίθ του περασμένου έτους, χάρη σε μια σειρά μέτρων προστασίας συνόρων αλλού, όπως με τη συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία για τους πρόσφυγες. Την ίδια στιγμή, η Μέρκελ επιβλέπει πρωτοφανή χαμηλή ανεργία και αυξανόμενα εισοδήματα.

Η εκστρατεία «δε θα αφορά μόνο το προσφυγικό ζήτημα» είπε σε συνέντευξή της στο κανάλι της CDU στο Youtube. «Μεγάλο μέρος της θα έχει να κάνει με την οικονομία, την κοινωνική ασφάλεια και την οικογενειακή πολιτική.»

Εκπρόσωποι της CDU επιβεβαίωσαν τη θέση της Μέρκελ ως αρχηγός του κόμματος σε ψηφοφορία την Τρίτη, με 89,5% των ψήφων να είναι υπέρ, το χαμηλότερο ποσοστό σε όλη την καγκελαρία της. Αυτό ακολούθησε την έκκλησή της από το βήμα τα στελέχη να τη στηρίξουν και να «με βοηθήσετε σε τέτοιους καιρούς».

Η καγκελάριος είπε πως μπορεί να ζήσει με το αποτέλεσμα. «Στην πραγματικότητα, εξεπλάγην ευχάριστα, επειδή ζούμε σε άστατους καιρούς» είπε σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό κανάλι ARD.

Καθώς η Μέρκελ κράτησε το κόμμα της πίσω από διαδοχικές διασώσεις της Ελλάδας για να συντηρήσει το ευρώ ενωμένο, η προσφυγική κρίση του περασμένου έτους έχει ενθαρρύνει μέρη της CDU που είναι δυσαρεστημένα με την αντιστροφή παλαιών πολιτικών που έχει ξεκινήσει, όπως η απαλοιφή της επιστράτευσης και της σταδιακής μείωσης της πυρηνικής ισχύος. Οι επικριτές της την κατηγορούν επίσης εν μέρει για την άνοδο της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, το αντιμεταναστευτικό κόμμα που κατέκτησε έδρες σε 10 από τα 16 περιφερειακά κοινοβούλια.

«Ήμουν μέρος του φιλελεύθερου τμήματος της CDU» είπε εκπρόσωπος της συνέλευσης, Κριστίν Αρλτ-Πάλμερ, 51 ετών. «Όταν όμως η Μέρκελ είπε στο ζενίθ της προσφυγικής κρίσης πως η Γερμανία δεν έχει τη δυνατότητα να προστατέψει τα σύνορά της, δεν μπορούσα να τη στηρίξω άλλο.»

Παρά τους αντίθετους ανέμους, όλες οι εθνικές δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η CDU της Μέρκελ και η βαυαρική CSU θα κέρδιζαν στις εκλογές, εάν διεξάγονταν τώρα. Η στήριξη για τη συμμαχία της Μέρκελ μειώθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα, ως το 36%, ενώ αυτή της Εναλλακτικής για τη Γερμανία έχασε επίσης μία ποσοστιαία μονάδα, πέφτοντας στο 10%, στην εβδομαδιαία δημοσκόπηση της Forsa που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη. Οι Σοσιαλδημοκράτες έμειναν σταθεροί στο 22%, σύμφωνα με τη Forsa, η οποία ρώτησε 1.007 ανθρώπους μεταξύ 1 και 2 Δεκεμβρίου. Το περιθώριο λάθους της έρευνας είναι συν ή πλην τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Ο Πέτερ Τάουμπερ, ο γενικός γραμματέας της CDU, ανέφερε πως κάποιοι από τους ψηφοφόρους που έχουν στραφεί στην Εναλλακτική για τη Γερμανία δε θα επιστρέψουν.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στους κανονικούς ανθρώπους και τους φόβους και τις ανησυχίες τους, όχι σε αυτούς που φωνάζουν» είπε.   

Σχετικα αρθρα

Προϋπολογισμός: Το 2022 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 5,3%, έναντι 4,5% που είχε προβλεφθεί

admin

Το κόστος της αμφισβητούμενης αξιοπιστίας της Fed – M.A.EL-ERIAN

admin

IGB: Ο αγωγός «Δαυίδ» απέναντι στον «Γολιάθ»

admin

Οι διεθνείς αγορές ομολόγων πλησιάζουν το “σημείο μηδέν”

admin

ΕΕ: Πολιτική συμφωνία επί 3 μέτρων για την ενέργεια

admin

ALPHA BANK-Οι δευτερογενείς επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης: H σπειροειδής αύξηση τιμών- μισθών

admin

Παγκόσμιο τσουνάμι στην αγορά ομολόγων 

admin

(Ρωσικό) σαμποτάζ στους υπόγειους αγωγούς Nord Stream;

admin

Κίνα: «Η διπλωματία της παγίδας του χρέους»

admin

Γιατί οι επενδυτές πρέπει να περιμένουν ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια στις αγορές

admin

Πολεμική οικονομία και ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη δεν θα τελειώσουν μαζί με τον χειμώνα

admin

Το επικείμενο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό χάος…

admin