Image default
Πρώτο Θέμα

Ε.Ε – Ελλάδα στην κόψη του ξυραφιού…

EU Battlegroups 2628575bΤο κόστος δανεισμού του ελληνικού κράτους ανήλθε σε υψηλά ενός μήνα την Τετάρτη, αφού το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνη είπε πως θα «παγώσει» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της χώρας.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας είπε πως έχει αναστείλει τα μέτρα που σχεδιάστηκαν για να μειώσουν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, αφού η κυβέρνηση πρότεινε να προσφέρει επίδομα στους συνταξιούχους τον Δεκέμβριο.

Οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών κρατικών ομολόγων ανέβηκαν κατά 45 μονάδες βάσης, φτάνοντας σε υψηλά του τελευταίου μήνα στο 7,3%, ενώ οι πενταετείς αποδόσεις ανέβηκαν κατά 40 μονάδες βάσης, ως το 8,19%, επίσης υψηλά ενός μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του Tradeweb.

«Η είδηση έχει αυξήσει την πίεση στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, όμως θα το έβλεπα αυτό ως μέρος των συνεχών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της» είπε ο αναλυτής στρατηγικής ομολόγων της DZ Bank Κρίστιαν Λενκ. «Στο τέλος της ημέρας, θα δούμε βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους.»

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν στις 5 Δεκεμβρίου να προσφέρουν στην Ελλάδα βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση χρέους, η οποία θα μείωνε το δημόσιο χρέος της χώρας κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ μέχρι το 2060.

Όμως στις 8 Δεκεμβρίου, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε, χωρίς να συμβουλευτεί τους εταίρους του στην ευρωζώνη, πως η κυβέρνησή του θα δαπανήσει 617 εκατομμύρια ευρώ για ένα επίδομα μιας φοράς σε συνταξιούχους με χαμηλό εισόδημα πριν από τα Χριστούγεννα, καθώς η Ελλάδα ξεπέρασε τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματός της για το 2016.

Ο ΕΜΣ και ο προκάτοχός του, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ανακοίνωσαν την Τρίτη σχέδια για την αύξηση των δανεισμών το 2017 για να επωμιστούν το βάρος των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, για παράδειγμα με ανταλλαγή ομολόγων με τις ελληνικές τράπεζες.

Η Ελλάδα έχει παγιδευτεί σε συνεχείς μάχες με τους πιστωτές της εδώ και χρόνια, και οι αναλυτές υποστηρίζουν πως η αναστολή των μέτρων την Τετάρτη είναι πιθανό να προοιωνίζεται μακροσκελείς συζητήσεις. 

«Οι θεσμοί έχουν καταλήξει πως οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης δε φαίνονται να συμβαδίζουν με όσα έχουμε συμφωνήσει» δήλωσε μέσο e-mail ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουπ. «Και κάποια άλλα κράτη μέλη το βλέπουν με τον ίδιο τρόπο, οπότε δεν υπάρχει τώρα ομοφωνία για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.»

Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες, και το πρόγραμμα μπορεί να πετύχει μόνο εάν όλες οι πλευρές τηρήσουν προηγούμενες συμφωνίες, είπε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φρεντερίκε φον Τισενχάουσεν σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο την Τετάρτη. 

«Τα μέτρα της κυβέρνησης δείχνουν να έχουν δημιουργήσει κάποια προσωρινή εχθρότητα» είπε ο Θανάσης Δρογώσης, επικεφαλής ιδίων κεφαλαίων στην Pantelakis Securities στην Αθήνα. «Η τελευταία παρέμβαση από την Κομισιόν, το ΔΝΤ και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αποτελούν ξεκάθαρο δείγμα πως όλες οι πλευρές εμφανίζουν μαξιμαλιστικές θέσεις πριν από τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για τους στόχους του πλεονάσματος μετά το 2018.»

«Αυτός είναι απλά ένας τρόπος για τον ΕΜΣ και την Τρόικα για να σιγουρευτούν πως οι έλληνες θα συμμορφωθούν με όλα όσα πρέπει να κάνουν» είπε ο αναλυτής στρατηγικής της Natixis Σίριλ Ρέγκνατ. 

«Εν γένει, δεν είναι τόσο μεγάλο, και δεν ανησυχώ για την τύχη των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Συνεχίζω να πιστεύω πως θα έχουν μία από τις καλύτερες επιδόσεις τον επόμενο χρόνο.»

Ο Ρέγκνατ προσέθεσε πως περιμένει τα ελληνικά ομόλογα να εγκριθούν για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάτι που θα οδηγήσει τις αποδόσεις χαμηλότερα και θα ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή της Αθήνας στις αγορές ομολόγων.

Ο Τσίπρας είπε την Τετάρτη πως οι ενέργειες της κυβέρνησής του συμβαδίζουν με τη συμφωνία διάσωσης και πως οι πιστωτές θα πρέπει να σεβαστούν τη θυσία του ελληνικού λαού τα τελευταία επτά χρόνια. 

Αξιωματούχοι που εκπροσωπούν τους πιστωτές της Ελλάδας – ΕΜΣ, Ευρωπαϊκή Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ – εξετάζουν τις επιπτώσεις της απόφασης της κυβέρνησης στις δεσμεύσεις και τους στόχους του προγράμματος διάσωσης της χώρας, είπε εκπρόσωπος του ΕΜΣ την Τετάρτη. 

Όλες οι υπόλοιπες αποδόσεις της ευρωζώνης έπεσαν, πριν από το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, από την οποία οι επενδυτές περιμένουν να προχωρήσει στην πρώτη της αύξηση επιτοκίων σε δώδεκα μήνες και να ξεκαθαρίσει τη στάση της για το 2017.

Παρ’ ότι η άνοδος των επιτοκίων συνήθως ανεβάζει τις αποδόσεις, σε αυτήν την περίπτωση έχει αποτιμηθεί πλήρως και η αγορά επικεντρώνεται στις ενδείξεις για τις προοπτικές του επιτοκίου από την επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν.   

Σχετικα αρθρα

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin

Χωρίς αντίκρυσμα ξανά το δωρεάν χρήμα-John B.Taylor

admin