Image default
Πρώτο Θέμα

ΕΤΕΑΝ :«Περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

katastima magazia emporio orario kuriakesΠερισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ θα διοχετεύσουν στην αγορά τα νέα Ταμεία, (Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ και Ταμείο Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ) του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) προς όφελος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Όμως το Ταμείο έχει πολλά σχέδια ακόμη για να προσφέρει ρευστότητα στην ελληνική αγορά.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο - ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ, Κώστας Γαλιάτσος, το ΕΤΕΑΝ από τις αρχές του 2017 επανεκκινεί την εγγυοδοτική λειτουργία του με νέες δράσεις, ετοιμάζει νέα προϊόντα, όπως το ειδικό υποταμείο μικροπιστώσεων και προγραμματίζει νέες διεθνείς συνεργασίες. Ο κ. Γαλιάτσος αναφέρει ότι το Ταμείο δημιουργεί για πρώτη φορά το προϊόν της εγγύησης χαρτοφυλακίων, αλλά θα προσφέρει και εγγυοδοτικά προϊόντα μεμονωμένων δανείων. Επίσης για πρώτη φορά, τα ακριβή χαρακτηριστικά του εγγυοδοτικού προϊόντος, θα διαμορφώνονται με την κάθε τράπεζα χωριστά, λαμβάνοντας υπόψη τις συγκεκριμένες ανάγκες της.

Το Ταμείο έχει, ήδη, αποστείλει επιστολές στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών και στην Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος, με τις οποίες προσκαλεί τις τράπεζες σε συνεργασία, ενώ συνεχίζει με εντατικό ρυθμό τις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, για την ανάπτυξη συνεργασιών από κοινού με τις ελληνικές τράπεζες προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας.Παράλληλα, γίνονται συζητήσεις και με την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Τράπεζα για την υποβολή αίτησης δανειοδότησης με χαμηλότοκο δάνειο, το οποίο θα διοχετεύσει στην ελληνική αγορά ενώ πρόσφατα, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις, για συγκεκριμένη συνεργασία και με τη γαλλική αναπτυξιακή τράπεζα Bpifrance.

Τέλος, ο κ. Γαλιάτσος υπογραμμίζει ότι αποτέλεσμα των προσπαθειών που έχουν καταβληθεί από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) σε ότι αφορά στην απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων είναι ότι: «όπως προβλέπουμε, θα είμαστε στην ευχάριστη θέση στη λήξη του προγράμματος να ανακοινώσουμε την απορρόφηση όλων των διαθέσιμων πόρων».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Κώστα Γαλιάτσου στη δημοσιογράφο Εύη Παπαδοσηφάκη

Κύριε Γαλιάτσο βρισκόμαστε πλέον στο τέλος της προηγούμενης περιόδου όσον αφορά στα προγράμματα του ΕΤΕΑΝ που χρηματοδοτούνται με πόρους των διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε. Ποιος είναι ο απολογισμός;

Τα δυο βασικά ταμεία αυτής της κατηγορίας, είναι το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) και το Ταμείο Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον (ΤΕΞΟΙΚ). Το πρώτο, είναι ένα Ταμείο, το οποίο χρηματοδοτεί από κοινού με τις τράπεζες, δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.Το δεύτερο, είναι ένα Ταμείο που παρέχει επιδοτήσεις και δάνεια με ευνοϊκούς όρους προς νοικοκυριά, με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους.

Όσον αφορά στο ΤΕΠΙΧ, θα θυμάστε ότι το ΕΤΕΑΝ, μπροστά στον κίνδυνο να χαθούν πόροι λόγω της επικείμενης λήξης της περιόδου, ξεκίνησε από τον Μάιο, μια διαρκή εκστρατεία ενημέρωσης για την απορρόφηση των διαθεσίμων του Ταμείου. Οι προσπάθειες αυτής της εκστρατείας, στράφηκαν τόσο προς τις τράπεζες, όσο και προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πολύτιμους συμπαραστάτες σε αυτή μας την προσπάθεια, είχαμε τις οργανώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κυρίως την ΕΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ και τα εμποροβιομηχανικά επιμελητήρια, καθώς και το σύνολο των ηλεκτρονικών και έντυπων μέσων ενημέρωσης. Φυσικά, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε τις ίδιες τις τράπεζες, με πρόσφατο παράδειγμα την Τράπεζα Αττικής, η οποία στην προχθεσινή της γενική συνέλευση ανακοίνωσε την πρόθεσή της για την πλήρη αξιοποίηση των πόρων του ΤΕΠΙΧ. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι, όπως προβλέπουμε, θα είμαστε στην ευχάριστη θέση στη λήξη του προγράμματος (31/1/2017) να ανακοινώσουμε την απορρόφηση όλων των διαθέσιμων πόρων.

Όσον αφορά το ΤΕΞΟΙΚ, παρόλο που οι διαθέσιμοι πόροι για επιδοτήσεις, είχαν ήδη εξαντληθεί από το 2013, αυτό δεν ανακοινώθηκε στους ενδιαφερόμενους, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να υποβάλλονται αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα, οι οποίες δεν ήταν δυνατόν να ικανοποιηθούν. Το πρόβλημα κατέστη δυνατόν να επιλυθεί μερικώς, όταν με συντονισμένες προσπάθειες του υπουργείου Ενέργειας και του υπουργείου Οικονομίας, καθώς και με τη συμβολή του ΕΤΕΑΝ, πόροι του οποίου χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση του προγράμματος, εντάχθηκαν τον Αύγουστο 5.046 δικαιούχοι, τον Οκτώβριο άλλοι 944 και τον Νοέμβριο 2.528 δικαιούχοι. Όλοι αυτοί οι νέοι δικαιούχοι εξυπηρετήθηκαν υποδειγματικά και σε ελάχιστο χρόνο, παρόλο το πολύ μεγάλο φόρτο εργασίας αυτής της περιόδου, λόγω των διαδικασιών κλεισίματος της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου και της δημιουργίας των ταμείων της νέας περιόδου. Φυσικά, αυτά επιτεύχθηκαν με τις πολύ μεγάλες προσπάθειες των εργαζομένων του ΕΤΕΑΝ.

Μιλώντας για τα νέα ταμεία, σε ποια φάση βρίσκεται η προετοιμασία τους και ποια αναμένεται να είναι συμβολή τους στην ανάπτυξη της χώρας;

Για τα νέα Ταμεία, δηλαδή το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το ΤΕΞΟΙΚ ΙΙ, έχει ήδη υπογραφεί η Συμφωνία Χρηματοδότησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΕΤΕΑΝ. Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, υπήρξε πολύ εντατική δουλειά από το υπουργείο Οικονομίας, αλλά και από το ΕΤΕΑΝ, τα στελέχη του οποίου εκπόνησαν τα επιχειρηματικά σχέδια (businessplans) για τα δύο ταμεία, σε κυριολεκτικά ελάχιστο χρονικό διάστημα. Τα δύο αυτά ταμεία τα οποία πρόκειται να διοχετεύσουν τους πόρους τους στην ελληνική οικονομία τους επόμενους μήνες, είναι προφανές ότι θα δώσουν σημαντική ώθηση στην αναπτυξιακή διαδικασία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα δύο αυτά ταμεία θα διοχετεύσουν στην ελληνική οικονομία πάνω από 1,3 δισ. ευρώ. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, προβλέπεται η λειτουργία ειδικού υποταμείου μικροπιστώσεων.

Εκτός από τα Ταμεία των οποίων το ΕΤΕΑΝ είναι διαχειριστής, πρόσφατα ανακοινώσατε την επανέναρξη της εγγυοδοτικής λειτουργίας του ΕΤΕΑΝ.

Πράγματι. Παρόλο που η εγγυοδοτική λειτουργία, είναι μια από τις βασικές λειτουργίες του ΕΤΕΑΝ, έχει ουσιαστικά σταματήσει από το 2010. Αυτό πρόκειται να αντιστραφεί, από τις αρχές του 2017. Μάλιστα θα αποτελέσει την πρώτη υλοποίηση στην πράξη, του μνημονίου συναντίληψης και συνεργασίας, που υπέγραψε πριν από μερικές ημέρες το ΕΤΕΑΝ με το EIF. Συγκεκριμένα, το ΕΤΕΑΝ έχει ήδη αποστείλει επιστολές στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών και στην Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος, με τις οποίες προσκαλεί τις τράπεζες – μέλη τους, που έχουν ενταχθεί ή πρόκειται να ενταχθούν στο πρόγραμμα COSMEτου EIF, να λάβουν εφόσον το επιθυμούν, πρόσθετη εγγύηση από το ΕΤΕΑΝ. Με αυτόν τον τρόπο, το ΕΤΕΑΝ επανέρχεται στις εγγυήσεις, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα τρία σημαντικά πράγματα:

* Υλοποιεί στην πράξη τη συνεργασία, δημιουργώντας συνέργειες, με ένα πολύ σημαντικό διεθνή φορέα, το EIF.

* Δημιουργεί για πρώτη φορά στην ιστορία του, το προϊόν της εγγύησης χαρτοφυλακίων. Όταν στο παρελθόν το ΕΤΕΑΝ (και πριν από αυτό το ΤΕΜΠΜΕ) παρείχαν εγγυήσεις, οι εγγυήσεις αυτές αφορούσαν σε μεμονωμένα δάνεια.

* Για πρώτη φορά, τα ακριβή χαρακτηριστικά του εγγυοδοτικού προϊόντος, θα διαμορφώνονται με την κάθε τράπεζα χωριστά, λαμβάνοντας υπόψη τις συγκεκριμένες ανάγκες της. Θα είναι δηλαδή ένα προϊόν προσαρμοσμένο (customized) στις ανάγκες της τράπεζας και όχι ένα προϊόν που θα απευθύνεται σε όλες (offtheshelf) ανεξαρτήτως των ιδιαίτερων αναγκών τους.

Σε επόμενη φάση, το ΕΤΕΑΝ θα προσφέρει εγγυοδοτικά προϊόντα είτε μεμονωμένων δανείων είτε χαρτοφυλακίων, ανεξαρτήτως του εάν αυτά είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα COSME. Και πάλι όμως θα μπορούν να συνδυαστούν με προϊόντα διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, δημιουργώντας έτσι συνέργειες με αυτούς. Για παράδειγμα το ΕΤΕΑΝ θα μπορούσε να παρέχει εγγύηση στα δάνεια που θα χορηγήσει η EIB ή η EBRD, σε ελληνικές τράπεζες για χορήγηση δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Γενικά πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η παροχή εγγυήσεων προς τις τράπεζες, έχει πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα γι’ αυτές, αλλά και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, για τις τράπεζες σημαίνει μείωση του αναλαμβανόμενου κινδύνου, μείωση των απαιτήσεων κεφαλαιακής επάρκειας και μείωση των απαιτήσεων παροχής εμπράγματων εξασφαλίσεων από πλευράς του δανειολήπτη.Για τις επιχειρήσεις, τα δύο πρώτα πλεονεκτήματα, σημαίνουν μείωση του κόστους χρήματος (του επιτοκίου) ενώ το τρίτο, αποτελεί ικανοποίηση ενός από τα πιο σημαντικά αιτήματά τους. Φυσικά θα πρέπει να σημειωθεί το πιο σημαντικό, ότι δηλαδή η παροχή εγγυήσεων, καθιστά σε μερικές περιπτώσεις εφικτή τη χορήγηση δανείου, που διαφορετικά δεν θα μπορούσε να χορηγηθεί.

Έχετε δηλώσει ότι ένας από τους πιο σημαντικούς στρατηγικούς στόχους του ΕΤΕΑΝ, αποτελεί η ανάπτυξη των διεθνών του σχέσεων. Σε ποιο σημείο βρίσκεστε όσον αφορά την υλοποίηση αυτού του στόχου;

Ένας εθνικός αναπτυξιακός φορέας στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απλά δεν νοείται να επιτελεί και σίγουρα δεν επιτελεί το ρόλο του, χωρίς την ανάπτυξη των απαραίτητων διεθνών σχέσεων και συνεργασιών. Για το λόγο αυτό, το ΕΤΕΑΝ πήρε μια σειρά από πρωτοβουλίες, οι οποίες σήμερα αποδίδουν πλέον καρπούς. Συγκεκριμένα, το 2015, στο πλαίσιο του Ταμείου IFG, το οποίο είναι ένα κοινό ταμείο του ΕΤΕΑΝ με τη Γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW, ανέπτυξε συνεργασία με την πιο σημαντική αναπτυξιακή τράπεζα της Ευρώπης. Επίσης, το 2015, ανέπτυξε για πρώτη φορά τις σχέσεις του σε όλα τα επίπεδα με την AECM, της οποίας αποτελεί μέλος. Η AECM, είναι η πανευρωπαϊκή ομοσπονδία των φορέων εγγυοδοσίας και αποτελεί τον πιο σημαντικό φορέα διάδοσης των βέλτιστων πρακτικών σε αυτόν τον τομέα και ένα σημαντικό φορέα δημιουργίας lobbying με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων των μελών της. Εάν όμως το 2015 αποτέλεσε την απαρχή, το 2016 αποτέλεσε το έτος της πλήρους ανάπτυξης των διεθνών σχέσεων του ΕΤΕΑΝ.

Το 2016, αναπτύχθηκαν οι σχέσεις με το EIF (Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο) οι οποίες πήραν θεσμική μορφή σε τρεις περιπτώσεις: Με τη συμμετοχή του ΕΤΕΑΝ ως ιδρυτικού μέλους στην πανευρωπαϊκή επενδυτική πλατφόρμα, στην οποία συμμετέχουν το EIF, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι πιο σημαντικές ευρωπαϊκές αναπτυξιακές τράπεζες και θεσμοί. Επίσης, με την πρόσφατη υπογραφή μνημονίου συναντίληψης και στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ EIF και ΕΤΕΑΝ. Τέλος, το ETEAN συμμετέχει ως συνεπενδυτής και εθνικός συνεργάτης (localpartner) στο Ταμείο Χαρτοφυλακίου Συμμετοχών (Fund of Funds), του οποίου διαχειριστής είναι το EIF. Ταυτόχρονα, το ΕΤΕΑΝ έχει ξεκινήσει συζητήσεις με την EIB (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) και EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) για την ανάπτυξη συνεργασιών, από κοινού με τις ελληνικές τράπεζες, προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας.

Ακόμα, το ΕΤΕΑΝ ευρίσκεται σε συζητήσεις με την Τράπεζα CEB (Ευρωπαϊκή Κοινωνική Τράπεζα) για την υποβολή αίτησης δανειοδότησης με χαμηλότοκο δάνειο, το οποίο θα διοχετεύσει στην ελληνική αγορά. Πρόσφατα, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε συγκεκριμένη συνεργασία, με τη γαλλική αναπτυξιακή τράπεζα Bpifrance. Τέλος, εντός του 2016, έχει αναπτυχθεί μία συνεχής συνεργασία με αρκετά στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η βοήθεια των συγκεκριμένων στελεχών προς το ΕΤΕΑΝ είναι ανεκτίμητη, για τον απλό λόγο ότι η τεχνογνωσία τους είναι μοναδική και δεν μπορεί να αποκτηθεί από άλλη πηγή.

Σχετικα αρθρα

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin