Image default
Πρώτο Θέμα

Ο πολιτικός κίνδυνος κινείται ανατολικά

asian traderΤα αναδρομικά αφιερώματα στις αγορές της Ασίας του 2016 θα αφιερώσουν χρόνο στη μεταβλητότητα που πυροδοτήθηκε από το πολιτικό ρίσκο, και το 2017 είναι πιθανό να μην είναι καθόλου διαφορετικό. Η πηγή αβεβαιότητας αυτή τη φορά, ωστόσο, μπορεί να προέρχεται από την ίδια την περιοχή.

Καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ στράφηκε στο Twitter για να επιτεθεί στην Κίνα για την αιχμαλώτιση drone του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, η δεκαήμερη μεταβλητότητα του χρηματηστηριακού δείκτη Ασίας και Ειρηνικού MSCI έφτασε στο ανώτερο επίπεδό της μετά από τις εκλογές που τον οδήγησαν στην εξουσία. Η άνοδος του Νοεμβρίου ήταν η μεγαλύτερη από τον Ιούλιο, όταν ο δείκτης αμφιταλαντεύτηκε ύστερα από την ψήφο του Ηνωμένου Βασιλείου για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

1

Αυτά τα γεγονότα σε συνδυασμό με τον πανικό στην αγορά τον Φεβρουάριο, ετοιμάζονται να κάνουν το 2016 την πιο ασταθή χρονιά για τις μετοχές στην Ασία μετά το 2011. Τότε, και πάλι, οι περισσότερες μεταβολές προέρχονταν από τη δύση, και οφείλονταν στο πολιτικό ρίσκο: αυτή ήταν οι χρονιά που οι ΗΠΑ υποβαθμίστηκαν από τη S&P Global Ratings λόγω των διαφωνιών στο Κογκρέσο για το μέγιστο τουθ χρέους, και όταν οι διαδηλώσεις στην Ελλάδα προκάλεσαν φόβους για διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ότι ο τελευταίος γύρος μεταβλητότητας ξεκίνησε στην Ασία μπορεί να αποτελεί πρόλογο της χρονιάς που θα έλθει. Παρ’ ότι αυτά τα δυτικά πολιτικά ζητήματα παραμένουν άλυτα, οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για εντεταμένη εχθρότητα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.

Είναι δύσκολο να προβλέψουμε εάν ο νέος πρόεδρος θα είναι πιο προσεκτικός όταν βρεθεί στον Λευκό Οίκο απ’ ότι είναι από τον Πύργο Τραμπ, και πόσο σκληρά θα αντεχτυπήσει η κυβέρνηση του προέδρου Σι Τσινπίνγκ. Αυτό αποτελεί ιδιαίτερη ανησυχία σε μια χρονιά όπου θα γίνουν σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος, σε μια περίοδο που η κινεζική κυβέρνηση θέλει να δείξει στους πολίτες της πως είναι ισχυρή και αποφασιστική.

Η Ιαπωνία και η Νότιος Κορέα, βασικοί στρατηγικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, αναπόφευκτα θα συμμετάσχουν στις εντάσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο της μεταβλητότητας. Και όπως γίνεται με όλα τα πολιτικά ζητήματα, αυτοί οι κίνδυνοι είναι δύσκολο να αντισταθμιστούν.

Αυτό θα πρέπει να ανησυχήσει τόσο τους τοπικούς όσο και τους παγκόσμιους επενδυτές: ακόμη και με τις μεγάλες μεταβολές που βλέπουμε στην Ασία, η περιοχή παρέμεινε η λιγότερο ασταθής ανάμεσα στις μεγάλες αγορές εκτός της Βορείου Αμερικής, κάτι που σημαίνει πως θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό αντιστάθμισμα τόσο κατά τις εκλογές των ΗΠΑ όσο και κατά το δημοψήφισμα του Brexit.

Δεδομένων, ωστόσο, των τελευταίων γεγονότων, η Ασία μπορεί να αναρριχηθεί στην κορυφή της λίστας της μεταβλητότητας. Ο πολιτικός κίνδυνος, απ’ ότι φαίνεται, κινείται ανατολικά.    

Σχετικα αρθρα

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin

Χωρίς αντίκρυσμα ξανά το δωρεάν χρήμα-John B.Taylor

admin

XA:Ξεκούραση στο δείκτη, η δράση στα μικρομεσαία

admin

Οι 5 αναγκαίες κατευθύνσεις για την οικονομία μας στην μετά Covid εποχή…

admin

Ευρωβαρόμετρο: 1 στους 2 ‘Ελληνες ζητά στήριξη από την ΕΕ για επιχειρήσεις και εργαζομένους

admin