Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    Η ασφαλής ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα μεταξύ των θεμάτων συζήτησης του Γεραπετρίτη – Σιμπίχα

    August 16, 2026

    ΗΠΑ: Η «πρωτοφανής οικονομική πίεση» στο Ιράν έχει πολλά εμπόδια για την Ουάσινγκτον

    August 16, 2026

    Ινδία: Πρόγραμμα φορολογικής αμνηστίας για μικροφορολογούμενους με αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό

    August 16, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • Η ασφαλής ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα μεταξύ των θεμάτων συζήτησης του Γεραπετρίτη – Σιμπίχα
    • ΗΠΑ: Η «πρωτοφανής οικονομική πίεση» στο Ιράν έχει πολλά εμπόδια για την Ουάσινγκτον
    • Ινδία: Πρόγραμμα φορολογικής αμνηστίας για μικροφορολογούμενους με αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό
    • Nvidia: Στο επίκεντρο των αγορών ιδιωτικού κεφαλαίου για ανάπτυξη υποδομών ΑΙ
    • Βρετανία: Αντιμέτωπη με νέες πληθωριστικές πιέσεις
    • Ελλάδα και ενεργειακό σοκ: O εισαγόμενος κίνδυνος των $90 που απειλεί πληθωρισμό, ανάπτυξη και το «πακέτο» του φθινοπώρου
    • Μισθοί, κρατήσεις και επιδόματα: Το εισόδημα των εργαζομένων στο επίκεντρο της ΔΕΘ
    • Ισραήλ: Η οικονομία ανακάμπτει μετά τη συρρίκνωση που προκάλεσε ο πόλεμος με το Ιράν
    • Home
    • About
    • Advertise
    • Career
    • Contact
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Sunday, August 16
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Πρώτο Θέμα

    Το Brexit θα σημαίνει περικοπές για την υπόλοιπη ΕΕ

    By adminDecember 19, 2016 Πρώτο Θέμα No Comments4 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    brexit eu fiscal unionΧωρίς τη συνεισφορά της Βρετανίας, τα εναπομείνοντα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κληθούν να τα βγάλουν πέρα με μικρότερο προϋπολογισμό, σύμφωνα με τη Δανία.

    Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης
    Προσθέστε το sofokleous10.gr στο Google

    Κανείς, και ούτε και η Γερμανία, δε θέλει να καλύψει το κενό των 7,6 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα δημιουργηθεί μόλις η Βρετανία – εισφορέας στην ΕΕ – αφήσει την ένωση, είπε σε συνέντευξή του στην Κοπεγχάγη την Παρακευσή ο δανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Γένσεν.

    «Η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει να δαπανά τα ίδια ποσά όταν μία από τις μεγαλύτερες χώρες, και ένας από τους μεγαλύτερους εισφορείς, αποχωρήσει» είπε ο Γένσεν που ήταν υπουργός Εξωτερικών πριν από τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Δανία τον περασμένο μήνα.

    1

    Τα σχόλια προσφέρουν μια πρώτη ματιά στις δύσκολες συζητήσεις που αναμένονται για μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ σε σχέση με την έξοδο της ΕΕ. Η ένωση λειτουργεί με ετήσιο προϋπολογισμό περίπου 140 δισεκατομμυρίων ευρώ, ένα ποσό που συμφωνείται κάθε επτά χρόνια, αφού οι εθνικές κυβερνήσεις μαλώσουν για τα πάντα από τα αγροτικά επιδόματα μέχρι τη στήριξη της έρευνας. Η παρούσα δημοσιονομική περίοδος, η οποία λήγει το 2020, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η ένωση έχει μειώσει τις δαπάνες, ακολουθώντας τη σύσταση του πρώην βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

    Η Δανία, η οποία επίσης συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της ΕΕ, περιφρόνησε τον περασμένο μήνα πρόταση της Ευρωπαϊκής Κομισιόν για αύξση των δαπανών. Οι δανοί υποστήριξαν πως θα ήταν λάθος να υπάρξει δέσμευση για αλλαγές στον προϋπολογισμό προτού υπάρξει περισσότερη σαφήνεια για το τι θα σημαίνει το Brexit για την ένωση.

    Ο Γένσεν λέει πως η ΕΕ θα πρέπει να αποδεχτεί πως δε θα υπάρχει περιθώριο για τα είδη των προγραμμάτων που έχουν υπάρξει ως τώρα. Πιο συγκεκριμένα, τα «ογκώδη ποσά» αγροτικών επιδοτήσεων που η Δανία και άλλες χώρες έλαβαν από την ΕΕ στο πέρας των ετών, πιθανότατα θα συρρικνωθούν, σύμφωνα με τον Γένσεν. Αυτό σημαίνει ότι «θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ αυστηρά τα έξοδα, ακόμη και στα πιο δύσκολα κομμάτια» είπε.

    Οι επιδοτήσεις αποτελούν ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για τα ανατολικά μέλη της ΕΕ, τα οποία έχουν στηριχθεί στους πόρους της ένωσης για την τοπική, αγροτική και βιομηχανική ανάπτυξη για να στηρίξουν τις οικονομίες τους. Ο Γένσεν λέει πως η αποχώρηση της Βρετανίας σημαίνει πως πλέον θα υπάρχουν λιγότερα χρήματα για αυτού του είδους τις επενδύσεις στο μέλλον.

    Την ίδια στιγμή, η Δανία και άλλοι εισφορείς στη βόρεια Ευρώπη, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Φινλανδία, ανησυχούν πως δε θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν αρκετές ψήφους στην ένωση για να αποτρέψουν την αύξηση των ευρωπαϊκών δαπανών μετά την έξοδο της Βρετανίας.

    Ωστόσο, το χάσμα ανάμεσα σε αυτά που θέλει η Βρετανία και σε αυτά που η ΕΕ είναι πρόθυμη να προσφέρει παραμένει σημαντικό και, εν τέλει, σημαίνει πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειαστεί να συνεχίσει να πληρώνει κάποιου είδους εισφορές στην ένωση εάν θέλει να πετύχει οποιαδήποτε υποχώρηση, σύμφωνα με τον Γένσεν.

    «Δεν υπάρχουν δωρεάν γεύματα. Ακόμη και για μια χώρα όπως η Βρετανία, η οποία είναι στενός σύμμαχος της Δανίας για πολλά, πολλά χρόνια» είπε. «Εάν λοιπόν η ΕΕ είναι να μείνει ανοιχτή για τη Βρετανία, τότε η Βρετανία θα πρέπει να ακολουθήσει τους ίδιους κανόνες με άλλες χώρες, όπως η Νορβηγία.»

    Την ίδια στιγμή, το διακύβευμα για τη Βρετανία γίνεται ολοένα μεγαλύτερο. Η Σκωτία πλέον σχεδιάζει να διεξάγει δημοψήφισμα για τον διαχωρισμό της από το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός κι αν μπορέσει να παραμείνει στην κοινή αγορά της ΕΕ.

    Σε σχολιασμό που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στους Financial Times, η πρώτη υπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον είπε πως «η ανεξαρτητοποίηση θα πρέπει να παραμείνει επιλογή για να ασφαλίσει τη θέση μας στην Ευρώπη, για την περίπτωση που γίνει ξεκάθαρο πως τα συμφέροντά μας δεν μπορούν να προστατευτούν με άλλον τρόπο».  

    Ακολουθήστε μας στα social media!
    Facebook X LinkedIn TikTok

    admin

    Keep Reading

    Ελλάδα και ενεργειακό σοκ: O εισαγόμενος κίνδυνος των $90 που απειλεί πληθωρισμό, ανάπτυξη και το «πακέτο» του φθινοπώρου

    Ορμούζ: H αρτηρία του παγκόσμιου πετρελαίου ξανακλείνει – Γιατί η νέα κλιμάκωση μπορεί να προκαλέσει δεύτερο ενεργειακό σοκ

    Με καύσιμο τα διυλιστήρια, το Χ.Α. έκλεισε στο απόλυτο υψηλό ημέρας — Ο τραπεζικός δείκτης σε υψηλά 11ετίας

    Ακίνητα: 42 διαζύγια στους 100 γάμους και το στεγαστικό κόστος ενός χωρισμού

    Wall Street σε ιστορικά υψηλά: Γιατί η αγορά αρχίζει να βγάζει την αύξηση της Fed από το τραπέζι

    Ισορροπία στα υψηλά 17ετίας: το Χ.Α. κράτησε τις 2.613 μονάδες με φρένο στις τράπεζες και ράλι στα ΕΛΠΕ

    Add A Comment

    Comments are closed.

    Follow @x
    Latest Posts

    Η ασφαλής ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα μεταξύ των θεμάτων συζήτησης του Γεραπετρίτη – Σιμπίχα

    August 16, 2026

    ΗΠΑ: Η «πρωτοφανής οικονομική πίεση» στο Ιράν έχει πολλά εμπόδια για την Ουάσινγκτον

    August 16, 2026

    Ινδία: Πρόγραμμα φορολογικής αμνηστίας για μικροφορολογούμενους με αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό

    August 16, 2026

    Nvidia: Στο επίκεντρο των αγορών ιδιωτικού κεφαλαίου για ανάπτυξη υποδομών ΑΙ

    August 16, 2026

    Βρετανία: Αντιμέτωπη με νέες πληθωριστικές πιέσεις

    August 16, 2026
    Facebook X (Twitter)
    © 2026

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.