Image default
Πρώτο Θέμα

Αγρια κόντρα Ιρλανδίας – Ε.Ε. για την Αpple

apple logo ireland 620x412Η Ιρλανδία  υποστηρίζει ότι η Apple αποτελεί «πολύ βολικό στόχο, επειδή προσφέρεται για πηχυαίους τίτλους στις ειδήσεις».

Σε ανοιχτή και κλιμακούμενη σύγκρουση βρίσκεται πλέον η Ιρλανδία με την Κομισιόν για το θέμα της Apple και το ιλιγγιώδες πρόστιμο των 13 δισ. ευρώ που η τελευταία καλείται να πληρώσει στο Δουβλίνο ως μη καταβληθέντες φόρους. Το διακύβευμα για το Δουβλίνο είναι η εξαιρετικά χαμηλή εταιρική φορολογία που έχει συνεισφέρει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στην ανάπτυξη της ιρλανδικής οικονομίας.

Οι δύο πλευρές δημοσιοποίησαν χθες την επιχειρηματολογία τους, με την Κομισιόν να κατηγορεί την Ιρλανδία ότι παραχώρησε στον αμερικανικό κολοσσό εξαιρετικά προνομιακό φορολογικό καθεστώς, χωρίς να το δικαιολογεί, και το Δουβλίνο, που έχει εφεσιβάλει την απόφαση, να επιρρίπτει στην Κομισιόν παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του. Σε ό,τι αφορά την πέτρα του σκανδάλου, την ίδια την Apple, που επίσης έχει ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, υποστηρίζει ότι αποτελεί «πολύ βολικό στόχο, επειδή προσφέρεται για πηχυαίους τίτλους στις ειδήσεις».

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της Κομισιόν, η οποία αποτυπώνεται σε κείμενο 130 σελίδων που δημοσιεύθηκε χθες στην ιστοσελίδα της, η Ιρλανδία παραχώρησε σε δύο θυγατρικές της Apple συμφωνίες απεριόριστης διάρκειας, με τις οποίες μείωνε σημαντικά τον φορολογικό τους συντελεστή εντός της χώρας, χωρίς στοιχεία που να δικαιολογούν την επιλογή της. Η θυγατρική Apple Sales International, για παράδειγμα, είχε εμφανίσει κέρδη περίπου 16 δισ. ευρώ από πωλήσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά η Ιρλανδία δέχθηκε ότι μόνον τα 50 εκατ. ευρώ εξ αυτών ήταν φορολογητέα. Οπως τονίζει η Κομισιόν, το αποτέλεσμα ήταν εντελώς αναντίστοιχο με την οικονομική πραγματικότητα της εταιρείας, καθώς βασίζεται στη «μη τεκμηριωμένη υπόθεση» ότι οι δύο θυγατρικές κατέβαλαν πνευματικά δικαιώματα στη μητρική εταιρεία και, συνεπώς, δεν όφειλαν να πληρώσουν φόρο στην Ιρλανδία.

Από την πλευρά του, το Δουβλίνο κατηγορεί την Κομισιόν για υπέρβαση των αρμοδιοτήτων της και παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ιρλανδίας, ενώ υποστηρίζει ότι οι Βρυξέλλες έχουν παρερμηνεύσει τόσο την ιρλανδική νομοθεσία περί εταιρικής φορολογίας όσο και τα γεγονότα σχετικά με την υπόθεση της Apple. Υποστηρίζει, επίσης, πως η Κομισιόν εφήρμοσε κατά εσφαλμένο τρόπο την κοινοτική νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων, που απαγορεύει τις ειδικές φορολογικές συμφωνίες ανάμεσα σε εθνικές αρχές και ξένες επιχειρήσεις. Σε σχετική ανακοίνωσή του, το ιρλανδικό υπουργείο Οικονομικών σχολίασε πως «η Ιρλανδία δεν συνάπτει συμφωνίες με τους φορολογουμένους», ενώ ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν υποστήριξε πως η απόφαση της Κομισιόν έχει «πολιτικά κίνητρα» και στοχεύει στο να πλήξει το φορολογικό καθεστώς της χώρας. Το φορολογικό καθεστώς της Ιρλανδίας έχει όντως προκαλέσει τριβές με τις Βρυξέλλες, καθώς προβλέπει φορολογικό συντελεστή 12% για τις επιχειρήσεις, που είναι ο χαμηλότερος στην Ε.Ε. Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της Κομισιόν, ο αμερικανικός κολοσσός της υψηλής τεχνολογίας έφτασε, μέσω των ειδικών συμφωνιών, να φορολογείται στην Ιρλανδία αρχικά με συντελεστή 0,05%, που κατέληξε να μειωθεί περαιτέρω στο 0,005%.

Η Apple υποστηρίζει πως η Κομισιόν παρερμηνεύει τις συμφωνίες κατανομής κόστους ανάμεσα στις θυγατρικές της από τις οποίες εξαρτάται και η φορολογία καθεμιάς εξ αυτών και τονίζει πως δεν οφείλει να καταβάλει φόρους για το σύνολο των κερδών της στην Ιρλανδία. Αρνείται πως η Apple Sales International κατέβαλε φόρο μόνον 0,005% και διαψεύδει τον ισχυρισμό των Βρυξελλών πως η εν λόγω θυγατρική της δεν απασχολεί υπαλλήλους αλλά αποτελεί όχημα για να φοροδιαφεύγει η εταιρεία. Σε σχετική της ανακοίνωση τόνισε χθες πως αν υπερισχύσει η θέση της Κομισιόν, θα πρέπει να καταβάλει το 40% του συνόλου των φόρων της στην Ιρλανδία. Τονίζει πως κάτι τέτοιο δεν έχει προηγούμενο και αποτελεί στόχευση αποκλειστικά εναντίον της, γι’ αυτό και δηλώνει «βέβαιη πως η απόφαση θα ανακληθεί».

Σχετικα αρθρα

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin

Χωρίς αντίκρυσμα ξανά το δωρεάν χρήμα-John B.Taylor

admin

XA:Ξεκούραση στο δείκτη, η δράση στα μικρομεσαία

admin

Οι 5 αναγκαίες κατευθύνσεις για την οικονομία μας στην μετά Covid εποχή…

admin