Image default
Πρώτο Θέμα

Ο Σόιμπλε ηρέμησε… λόγω Τσακαλώτου

tsakalotos 650 2 800x547Υστερα από τόσο επιτυχημένη ρεβάνς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα επανεμφανιστεί πάλι διαλλακτικός και να δίνει εκ νέου το πράσινο φως στην ταχεία «απόψυξη» των (ενδιάμεσα «παγωμένων») βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

«Είναι θέμα λίγου χρόνου» λέει πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Αυτή θα συμβεί μάλλον μετά την Πρωτοχρονιά, δεδομένου ότι η έγκριση από τους θεσμούς και ιδίως από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας ESM είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα. Για το ότι η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος πρέπει να γίνει πριν από την ενεργοποίηση των μέτρων, όπως επέμενε μέχρι πρότινος ο γερμανός εκπρόσωπος στο EuroWorking Group Τόμας Στέφεν, δεν γίνεται πλέον λόγος. Η γερμανική πλευρά, τονίζει η πηγή, δεν έθεσε ποτέ τέτοιο θέμα. Το ζητούμενο για τους δανειστές, λέει, ήταν ανέκαθεν να παραδεχθεί η ελληνική πλευρά ότι παρατύπησε εις βάρος τους – από τη στιγμή που το έκανε, έληξε για αυτούς το θέμα.

 Η «επεξηγηματική» επιστολή Τσακαλώτου προς τους θεσμούς για τις πρόσφατες παροχές της ελληνικής κυβέρνησης, που υπαγορεύθηκε από τον πρόεδρο του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, ίσως επαναφέρει, σύμφωνα με γερμανό κυβερνητικό αξιωματούχο, το παλιό status quo στη σχέση της Αθήνας με τους δανειστές της – με την πρώτη στον πάγιο ρόλο του υπάκουου οφειλέτη. «Για την κυβέρνηση Τσίπρα, οι παροχές ήταν δώρον άδωρον» λέει. «Ο,τι κέρδισε στην Ελλάδα, το έχασε στην ευρωζώνη».

Εξίσου «βιαστική» εμφανίστηκε η πηγή και στο θέμα της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος. «Οσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο, ει δυνατόν και εντός του Ιανουαρίου» λέει. Αυτό θα δώσει νέα ώθηση στην εκτέλεσή του. «Είμαστε καταδικασμένοι σε επιτυχία» προσθέτει. Από αυτήν δεν εξαρτώνται μόνο η βιωσιμότητα και, εν κατακλείδι, η εξόφληση του χρέους, αλλά και η πολιτική καριέρα των εμπνευστών του προγράμματος.

Η σπουδή για την επανεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων δεν είναι ανεξήγητη. «Οι δανειστές έχουν τουλάχιστον το ίδιο ζωτικό συμφέρον με τους Ελληνες γι’ αυτό» εξηγεί. Το βασικό στοιχείο των μέτρων είναι η μακρόχρονη σταθεροποίηση των επιτοκίων. «Μόνο με αυτό μπορούν οι δανειστές να είναι σίγουροι ότι δεν θα χάσουν τα λεφτά τους» λέει. Οι αλλεπάλληλες αυξομειώσεις της τιμής τους θα προκαλούσαν με τον καιρό την απαξίωση των δανείων.

Αλλά ενώ το επιτελείο του κ. Σόιμπλε βλέπει πάλι προς τα μπρος, στο γερμανικό Κοινοβούλιο εξακολουθεί να κυριαρχεί η δυσφορία. «Ο Τσίπρας κατέστρεψε και το τελευταίο ίχνος εμπιστοσύνης» λέει ο αναπληρωτής εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών σε θέματα προϋπολογισμού Νόρμπερτ Μπράκμαν. Στο μέλλον οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται στη σκιά μιας μόνιμης δυσπιστίας – οι έλληνες διαπραγματευτές δεν θέλουν ή δεν μπορούν να τη διαλύσουν.

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και μεγάλο μέρος των Χριστιανοδημοκρατών βουλευτών. Η βασική υπόθεσή τους είναι ότι οι παροχές αποτελούν σήμα κινδύνου που πρέπει να ληφθεί στα σοβαρά: Με αυτές ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε για πρώτη φορά «μπαϊράκι» κατά των δανειστών ύστερα από τη συνθηκολόγησή του τον Ιούλιο του 2015. Αυτό θα μπορούσε να γίνεται συχνότερα στο μέλλον, εφόσον μάλιστα ο έλληνας πρωθυπουργός θα έχει να επιδεικνύει προόδους στο πρόγραμμα. Η αναδίπλωσή των τελευταίων ημερών ερμηνεύεται ως τακτικός ελιγμός, όχι ως έμπρακτη μεταμέλεια.

«Υπερβολές» αντιτείνει η πηγή του υπουργείου Οικονομικών. «Ξέραμε εξαρχής πόσο απρόβλεπτος είναι ο Τσίπρας. Το κριτήριο για τη στάση μας απέναντί του είναι αν εφαρμόζει το πρόγραμμα – κάτι που κάνει, και μάλιστα περισσότερο από ό,τι οι προκάτοχοί του. Παρεκκλίσεις από αυτό, σαν τις πρόσφατες παροχές, έχουν δευτερεύουσα σημασία».

Ολο και καλύτερα γνωρίζουν ενδιάμεσα οι επιτελείς του κ. Σόιμπλε και τον κ. Τσακαλώτο. Και στη γνώση αυτή ανακατεύονται η έκπληξη και το δέος. «Παρακολούθησα τον έλληνα υπουργό την περασμένη εβδομάδα σε μια εκδήλωση του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ στο Βερολίνο» λέει ένας από αυτούς. «Εμεινα έκθαμβος από τη ρητορική του δεινότητα και τη σαφήνεια των θέσεών του». Και με το ίδιο στυλ, προσθέτει, συνομιλεί με τον κ. Σόιμπλε. «Δεν υπάρχει διγλωσσία στα λόγια του» λέει. Και αυτό ξέρει να το εκτιμά ο γερμανός συνομιλητής του.

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Διεθνής τραπεζική αναταραχή, νομισματική πολιτική και οικονομική δραστηριότητα

admin

Moody’s & Goldman Sachs “βγάζουν” Nέα Δημοκρατία

admin

Γνωρίστε τη ρωσική Cambridge Analytica, που διευθύνεται από έναν πρώην πράκτορα της KGB

admin

Handelsblatt: Απόβαση του Ιβάν Σαββίδη στα ελληνικά λιμάνια!

admin

Η νέα τραπεζική πραγματικότητα

admin

Η κινεζική τραγωδία του Xi Jinping και ο επικείμενος 3ος παγκόσμιος πόλεμος

admin

Ο “γόρδιος” δεσμός της Deutsche Bank

admin

Χρηματιστήριο: Έλλειψη εμπιστοσύνης = Διακυμάνσεις + Στρες

admin

Τρόμος πάνω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες 

admin

Alpha Bank: Διαταραχές στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος

admin

FED:Νέα αύξηση των επιτοκίων με το βλέμμα στις τράπεζες 

admin

ΗΠΑ:Το επικείμενο μεγάλο τραπεζικό κράχ…

admin