Image default
Πρώτο Θέμα

Η ευρωζώνη βλέπει αύξηση τιμών καθώς η παραγωγή ανεβάζει ρυθμό

europe pmiΗ παραγωγή στην ευρωζώνη αυξήθηκε τον περασμένο μήνα με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Απρίλιο του 2011, σε μια ένδειξη πως η ανάκαμψη της ένωσης παραμένει άθικτη μπαίνοντας στο 2017.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών αναρριχήθηκε στο 54,9 τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με πληροφορίες που εξέδωσε η IHS Markit τη Δευτέρα. Η ένδειξη συμφωνεί με την αρχική πρόβλεψη της 15ης Δεκεμβρίου και σημείωσε άνοδο από το 53,7 του Νοεμβρίου. Τα υψηλότερα κόστη εισαγωγών που προκαλεί το πιο αδύναμο ευρώ, σε συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές των βασικών προϊόντων παγκοσμίως, οδήγησαν στον πιο έντονο πληθωρισμό για τον μέσο όρο των κοστών αγοράς σε περισσότερα από πεντέμισι χρόνια.

1

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επεκτείνει το ενισχυτικό της πρόγραμμα μέχρι τουλάχιστον το τέλος του έτους, καθώς επιδιώκει να επιστρέψει την αύξηση των καταναλωτικών τιμών κοντά στον τόχο του μόλις κάτω από το 2%. Παρ’ ότι ο πληθωρισμός δείχνει έτοιμος να επιταχύνει τους επόμενους μήνες, οι αξιωματούχοι ανησυχούν πως οι βαισκές τιμές – με την εξαίρεση της ενέργειας και των τροφίμων – δεν έχουν δείξει ως τώρα μια πειστική ανοδική τάση.

«Οι κατασκευαστές της ευρωζώνης μπαίνουν στο 2017 με πιο σταθερό πάτημα, έχοντας κλείσει το 2016 με μια άνοδο στην παραγωγή» είπε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος επιχειρήσεων για την IHS Markit. «Οι πολιτικοί παράγοντες θα είναι διπλά ικανοποιημένοι βλέποντας τις βελτιωμένες προοπτικές του παραγωγικού τομέα να συνοδεύονται από ανοδικές πιέσεις στις τιμές.»

Οι ενδείξεις του δείκτη υπευθύνων προμηθειών ανέβηκαν και στις επτά χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, με την ανάπτυξη να είναι πιο ισχυρή στην Ολλανδία και την Αυστρία. Ο γερμανικός δείκτης βρισκόταν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, ο γαλλικός περισσότερων από πέντε ετών και τις Ισπανίας των τελευταίων 11 μηνών. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ιταλίας βελτιώθηκε, ενώ η συστολή στην Ελλάδα μειώθηκε.

Το ευρώ έπεσε μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τη Γερμανία και συνέχισε την πτώση ύστερα από την έκθεση για την ευρωζώνη. Το κοινό νόμισμα βρισκόταν στα 1,0480 δολάρια στις 10:12πμ στη Φρανκφούρτη.

Ο μέσος όρος του δείκτη υπευθύνων προμηθειών στην ευρωζώνη για το 2016 ήταν ο υψηλότερος από το 2010, σύμφωνα με την IHS Markit.

Σχετικα αρθρα

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin

H χειρότερη συνεδρίαση του 2021 (-3,88%) στο Χ.Α. – Μεγάλη πτώση 6,5% στις Τράπεζες

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών IV

admin

Γιατί οι αγορές θα πέσουν(;) πριν ξανανέβουν…

admin

Tο νέο πλαίσιο ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε έως 72 δόσεις

admin

Έρευνα: Το 83% δηλώνει πως ο κατώτατος μισθός δεν επιτρέπει αξιοπρεπή διαβίωση

admin

Η μετάλλαξη Δέλτα προβληματίζει για την ανάκαμψη

admin