Image default
Πρώτο Θέμα

Η ευρωζώνη βλέπει αύξηση τιμών καθώς η παραγωγή ανεβάζει ρυθμό

europe pmiΗ παραγωγή στην ευρωζώνη αυξήθηκε τον περασμένο μήνα με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Απρίλιο του 2011, σε μια ένδειξη πως η ανάκαμψη της ένωσης παραμένει άθικτη μπαίνοντας στο 2017.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών αναρριχήθηκε στο 54,9 τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με πληροφορίες που εξέδωσε η IHS Markit τη Δευτέρα. Η ένδειξη συμφωνεί με την αρχική πρόβλεψη της 15ης Δεκεμβρίου και σημείωσε άνοδο από το 53,7 του Νοεμβρίου. Τα υψηλότερα κόστη εισαγωγών που προκαλεί το πιο αδύναμο ευρώ, σε συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές των βασικών προϊόντων παγκοσμίως, οδήγησαν στον πιο έντονο πληθωρισμό για τον μέσο όρο των κοστών αγοράς σε περισσότερα από πεντέμισι χρόνια.

1

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επεκτείνει το ενισχυτικό της πρόγραμμα μέχρι τουλάχιστον το τέλος του έτους, καθώς επιδιώκει να επιστρέψει την αύξηση των καταναλωτικών τιμών κοντά στον τόχο του μόλις κάτω από το 2%. Παρ’ ότι ο πληθωρισμός δείχνει έτοιμος να επιταχύνει τους επόμενους μήνες, οι αξιωματούχοι ανησυχούν πως οι βαισκές τιμές – με την εξαίρεση της ενέργειας και των τροφίμων – δεν έχουν δείξει ως τώρα μια πειστική ανοδική τάση.

«Οι κατασκευαστές της ευρωζώνης μπαίνουν στο 2017 με πιο σταθερό πάτημα, έχοντας κλείσει το 2016 με μια άνοδο στην παραγωγή» είπε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος επιχειρήσεων για την IHS Markit. «Οι πολιτικοί παράγοντες θα είναι διπλά ικανοποιημένοι βλέποντας τις βελτιωμένες προοπτικές του παραγωγικού τομέα να συνοδεύονται από ανοδικές πιέσεις στις τιμές.»

Οι ενδείξεις του δείκτη υπευθύνων προμηθειών ανέβηκαν και στις επτά χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, με την ανάπτυξη να είναι πιο ισχυρή στην Ολλανδία και την Αυστρία. Ο γερμανικός δείκτης βρισκόταν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, ο γαλλικός περισσότερων από πέντε ετών και τις Ισπανίας των τελευταίων 11 μηνών. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ιταλίας βελτιώθηκε, ενώ η συστολή στην Ελλάδα μειώθηκε.

Το ευρώ έπεσε μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τη Γερμανία και συνέχισε την πτώση ύστερα από την έκθεση για την ευρωζώνη. Το κοινό νόμισμα βρισκόταν στα 1,0480 δολάρια στις 10:12πμ στη Φρανκφούρτη.

Ο μέσος όρος του δείκτη υπευθύνων προμηθειών στην ευρωζώνη για το 2016 ήταν ο υψηλότερος από το 2010, σύμφωνα με την IHS Markit.

Σχετικα αρθρα

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin

Χωρίς αντίκρυσμα ξανά το δωρεάν χρήμα-John B.Taylor

admin

XA:Ξεκούραση στο δείκτη, η δράση στα μικρομεσαία

admin

Οι 5 αναγκαίες κατευθύνσεις για την οικονομία μας στην μετά Covid εποχή…

admin

Ευρωβαρόμετρο: 1 στους 2 ‘Ελληνες ζητά στήριξη από την ΕΕ για επιχειρήσεις και εργαζομένους

admin

ILO: Έρχεται «άνεργη ανάπτυξη» – Τουλάχιστον 220 εκατ. άνθρωποι άνεργοι

admin