Image default
Πρώτο Θέμα

Ξεκινά η πιο ασταθής χρονιά μετά τον Β’ ΠΠ…

le pen trump putinΗ μονομέρεια των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, η αυξανόμενη αυτοπεποίθηση της Κίνας και η αποδυναμωμένη γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, βοηθούν το 2017 να γίνει η «πιο ασταθής» χρονιά για το πολιτικό ρίσκο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με την Eurasia Group.

«Το 2017 μπαίνουμε σε μια περίοδο γεωπολιτικής ύφεσης» ανέφερε στις εκτιμήσεις της η εταιρεία με έδρα στη Νέα Υόρκη. Ένας διεθνής πόλεμος ή «η κατάρρευση βασικών θεσμών κεντρικής κυβέρνησης» δεν είναι αναπόφευκτος, παρ’ ότι «μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι πλέον αδιανόητη».

Με την άνοδο του Τραμπ στην προεδρία με μια πλατφόρμα υπέρ του «πρώτα η Αμερική», η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να βασιστεί στις ΗΠΑ για ασφάλεια πλέον, σύμφωνα με την Eurasia, η οποία προσφέρει συμβουλές σε επενδυτές σχετικά με τους πολιτικούς κινδύνους. Τα δείγματα του Τραμπ για επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία, σκεπτικισμό απέναντι στη συμμαχία του ΝΑΤΟ και τη σύνδεσή του με ευρωπαϊκά αντικαθεστωτικά κόμματα όπως το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία, θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν την κύρια μεταπολεμική συμμαχία που προστατεύει την παγκόσμια τάξη, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη. 

Η προειδοποίηση αποτελεί υπενθύμιση ενός εύρους απειλών για τη σταθερότητα το 2017, από τις εκλογές σε Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία και την προγραμματισμένη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέχρι τη μεταβίβαση της προεδρίας στις ΗΠΑ, τα προβλήματα στα αναδυόμενα έθνη όπως η Βραζιλία και την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη.

Στην Κίνα, μια αναμενόμενη μεταβίβαση ηγεσίας κάνει πιο πιθανό ο πρόεδρος Σι Τσινπίνγκ «να είναι πιο πρόθυμος από ποτέ να απαντήσει με πυγμή σε προκλήσεις εξωτερικής πολιτικής», πιθανώς οδηγώντας σε κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, σύμφωνα με την Eurasia. Για να διατηρήσει την εσωτερική σταθερότητα, ο Σι μπορεί να «αντιδράσει υπερβολικά» σε οποιαδήποτε ένδειξη οικονομικής αναταραχής, οδηγώντας στον κίνδυνο νέας φούσκας περιουσιακών στοιχείων ή σε κεφαλαιακούς ελέγχους, επισημαίνει η Eurasia.

Η Μέρκελ, η οποία ελπίζει σε επανεκλογή το ερχόμενο φθινόπωρο, αντιμετωπίζει πιθανές διενέξεις για το Brexit, την αυξανόμενη κρίση χρέους της Ελλάδας και τον «ολοένα πιο απολυταρχικό» τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που απειλεί τη συμφωνία για τους πρόσφυγες ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία. Οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία τον Απρίλιο μπορεί να αναδείξουν το Εθνικό Μέτωπο στην εξουσία, σύμφωνα με την Eurasia.

«Παρά το πόσο λάθος αποδείχθηκαν οι δημοσκοπήσεις στις πρόσφατες μεγάλες εκλογικές αναμετρήσεις σε όλον τον ανεπτυγμένο κόσμο, η Μέρκελ θα κερδίσει την τέταρτη συνεχή θητεία» ανέφερε η έκθεση. «Όμως η ανάγκη να καθησυχάσει τους εγχώριους επικριτές θα την αφήσει αποδυναμωμένη φέτος, επηρεάζοντας την ποιότητα της ηγεσίας της τόσο στο εσωτερικό όσο και στην ΕΕ.»

Άλλοι κίνδυνοι που επικαλείται η Eurasia συμπεριλαμβάνουν:

·         Την έλλειψη οικονομικών μεταρρυθμίσεων, με μόνο την Κίνα σε «θετική πορεία» ανάμεσα σε 14 μεγάλα έθνη, και με την Ιταλία, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, τη Νότια Αφρική, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο σε πτώση.

·         Κατηγορίες πολιτικών κατά των κεντρικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, για τα οικονομικά δεινά. Αυτού του είδους οι επιθέσεις σηματοδοτούν «έναν κίνδυνο για τις παγκόσμιες αγορές το 2017 απειλώντας να ανατρέψουν τον ρόλο των κεντρικών τραπεζών ως τεχνοκρατικοί θεσμού που παρέχουν χρηματοπιστωτική και οικονομική σταθερότητα».

·         Ένα «κυνήγι μαγισσών» ενάντια σε τμήματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, ακόμη αυστηρότερο έλεγχο επί της κυβέρνησης και του Τύπου από τον Ερντογάν, και πίεση στην τουρκική κεντρική τράπεζα να διατηρήσει χαμηλά επιτόκια και να βασιστεί όλο και περισσότερο σε δημοσιονομική ενίσχυση για να αντισταθμίσει την επιβράδυνση της ανάπτυξης.

·         Το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, το οποίο μπορεί να διαχειριστεί 20 πυρηνικά όπλα, σε συνδυασμό με τεχνολογικές εξελίξεις που μπορούν να επιτρέψουν επιθέσεις στη δυτική ακτή των ΗΠΑ στο μέλλον.   

Σχετικα αρθρα

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin

Χωρίς αντίκρυσμα ξανά το δωρεάν χρήμα-John B.Taylor

admin

XA:Ξεκούραση στο δείκτη, η δράση στα μικρομεσαία

admin

Οι 5 αναγκαίες κατευθύνσεις για την οικονομία μας στην μετά Covid εποχή…

admin

Ευρωβαρόμετρο: 1 στους 2 ‘Ελληνες ζητά στήριξη από την ΕΕ για επιχειρήσεις και εργαζομένους

admin

ILO: Έρχεται «άνεργη ανάπτυξη» – Τουλάχιστον 220 εκατ. άνθρωποι άνεργοι

admin