Image default
Πρώτο Θέμα

Η ευρωζώνη ετοιμάζεται για ισχυρότερη ανάπτυξη

europe sculpture.gi.topΣτην ευρωζώνη φαίνεται να έχει τεθεί η πορεία για την ενίσχυση της οικονομικής ορμής.

Η ανεργία στη 19εθνή περιοχή παρέμεινε στο χαμηλότερο επίπεδό της σε επτά χρόνια τον Νοέμβριο, καθώς η Γερμανία παρουσίασε μια δεύτερη συνεχόμενη αύξηση στη βιομηχανική παραγωγή και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γαλλία βελτιώθηκε. Τα στοιχεία ακολουθούν έρευνα για τις υπεύθυνες προμήθειες της περασμένης εβδομάδας, η οποία έδειξε πως η οικονομία αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2011 στο τέλος του περασμένου έτους.

1

Ύστερα από μήνες απογοητευτικών αποτελεσμάτων, αυξάνονται οι ενδείξεις πως η ευρωζώνη ξεκινάει επιτέλους αυτό που ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αποκαλεί «ήπια αλλά σταθερή ανάκαμψη». Η ανεργία βρίσκεται σε σταθερή κάθοδο, ενώ η αύξηση της οικονομικής εμπιστοσύνης ως τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τουλάχιστον πέντε ετών σηματοδοτεί πως επιχειρήσεις και νοικοκυριά περιμένουν την ανάκαμψη να συνεχιστεί σε μια χρονιά πολιτικής αβεβαιότητας.

«Δεν προκαλεί εντύπωση που η εμπιστοσύνη των καταναλωτών ανθεί, καθώς σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι ξέφυγαν από την ανεργία στην ευρωζώνη τον περασμένο χρόνο» είπε ο Μπερτ Κόλιν, ανώτερος οικονομολόγος για την ευρωζώνη στην ING Bank στο Άμστερνταμ. «Καθώς οι επιχειρήσεις δείχνουν πως οι προσλήψεις θα παραμείνουν ισχυρές τους επόμενους μήνες, φαίνεται πιθανό η ανάπτυξη της εργασίας να συνεχίσει να προσφέρει ευνοϊκούς ανέμους για την οικονομική ανάκαμψη.»

Η ανεργία στην ευρωζώνη έμεινε στο 9,8% τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε το στατιστικό γραφείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα. Το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στην περιοχή – 4,1% – καταγράφηκε στη Γερμανία, ενώ η ανεργία στην Ισπανία ήταν 19,2%. Στην Ελλάδα, 23,1% ήταν χωρίς δουλειά τον Σεπτέμβριο, τον τελευταίο μήνα για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Παρά αυτές τις μεγάλες διαφορές, το ποσοστό της ανεργίας στην περιοχή έχει ανακτήσει περίπου το μισό από την αύξηση που είδε από το ξεκίνημα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008, σύμφωνα με τον Μάρκο Πρωτόπαπα, οικονομολόγο της JP Morgan Securities στο Λονδίνο.

«Κοιτάζοντας μπροστά, οι σχετικές έρευνες μέχρι τον Δεκέμβριο υποδεικνύουν περαιτέρω άνοδο στην αγορά εργασίας, η οποία έχει συνταχθεί με την ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του 2016» ανέφερε σε σημείωμά του.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει καλέσει επανειλημμένα τις κυβερνήσεις να υλοποιήσουν μεταρρυθμίσεις που θα μειώσουν τη δομική ανεργία και θα βελτιώσουν τις προοπτικές της ανάπτυξης – μια έκκληση που απηύθυνε και τον περασμένο μήνα, όταν οι πολιτικοί παράγοντες παρέτειναν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι το τέλος του 2017. Όμως με τα κυβερνώντα κόμματα σε Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία να προσπαθούν να αποκρούσουν τις απειλές των λαϊκιστικών κινημάτων καθώς ετοιμάζονται για γενικές εκλογές τους επόμενους μήνες, οι ενέργειες μπορεί να είναι περιορισμένες.

«Το ποσοστό ανεργίας θα πρέπει να συνεχίσει να μειώνεται τους επόμενους μήνες» είπε ο Χόλγκερ Σάντε, επικεφαλής ευρωπαϊκής ανάλυσης της Nordea Markets στην Κοπεγχάγη. Οι δείκτες κλίματος «φαίνονται αρκετά καλοί και εάν δεν μπει η πολιτική στον δρόμο της, οι πιθανότητες για την αγορά εργασίας δεν είναι καθόλου κακές».

Στην Ιταλία, η ανεργία αυξήθηκε αναπάντεχα σε υψηλά 17 μηνών στο 11,9% τον Νοέμβριο, τον μήνα όπου το δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση του συντάγματος ανέτρεψε την κυβέρνηση.

Η γαλλική οικονομία ενισχύεται. Ο δείκτης βιομηχανικής εμπιστοσύνης της Τράπεζας της Γαλλίας αυξήθηκε κατά μία μονάδα, ως το 102, τον Δεκέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2011. Η ένδειξη υποδεικνύει πως η γαλλική οικονομία επεκτάθηκε κατά 0,4% στο τέταρτο τρίμηνο, περισσότερο από το 0,2% των προηγούμενων τριών μηνών, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,4% από τον Οκτώβριο, όπου ανέβηκε κατά ένα αναθεωρημένο 0,5%, ανέφερε το υπουργείο Οικονομίας στο Βερολίνο τη Δευτέρα. Ξεχωριστή έκθεση από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία έδειξε αύξηση των εξαγωγών κατά 3,9% τον Νοέμβριο, με τις εισαγωγές να αυξάνονται κατά 3,5%.

«Η Γερμανία τα πηγαίνει καλά – η οικονομία αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα για να ωθήσει την απασχόληση και αρκετά αργά για να αποφύγει πληθωριστικές εντάσεις» είπε ο Αντρέας Σούρλε, οικονομολόγος της Dekabank στη Φρανκφούρτη. «Εάν δεν υπήρχε ο υπόλοιπος κόσμος, θα ήταν μια εξαιρετική θέση.»  

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Οικονομικό κλίμα και κινητικότητα της κοινότητας

admin

FED:Η αρχή του τέλους του εύκολου χρήματος

admin

Το κινεζικό “καμπανάκι κινδύνου” για τους διεθνείς επενδυτές μόλις χτύπησε

admin

Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Συνεχίζεται ακάθεκτο το sell off στο κινεζικό χρηματιστήριο

admin

Τα 10 ερωτήματα για τη μετάλλαξη Δέλτα και οι απαντήσεις τους

admin

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin