Image default
Πρώτο Θέμα

Νέες αλλαγες στο ασφαλιστικό ζηταει το ΔΝΤ

IMF WashintonTο χάσμα ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), όσον αφορά τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, δεν έχει γεφυρωθεί.

Από τη μια πλευρά, το Ταμείο υποστηρίζει πως ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% που έχει συμφωνήσει η ελληνική πλευρά με τους Ευρωπαίους εταίρους δεν θα είναι εφικτός και ζητάει –ώστε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα– από την Αθήνα να λάβει μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος (2019-2020) που θα εξασφαλίζουν το υψηλό πλεόνασμα που ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι και τα μέτρα αυτά ξεκαθαρίζει ότι δεν θα μπορούσαν να είναι ο δημοσιονομικός «κόφτης», καθώς οι οριζόντιες περικοπές είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για την οικονομία.

Το Ταμείο, όμως, ανεβάζει ακόμα πιο πολύ τον πήχυ και τονίζει ότι για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα για μείωση του αφορολόγητου αλλά και να γίνει περαιτέρω μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό.

Την περασμένη εβδομάδα η εκπρόσωπος της Ε.Ε. είχε υποστηρίξει ότι η Κομισιόν παραμένει δεσμευμένη στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ωστόσο αυτό δεν εξαρτάται μόνο από τις Βρυξέλλες, αλλά από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Μολονότι ο σκοπός των συναντήσεων είναι να επιτευχθεί η ταχύτερη δυνατή επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, οι δύο συνομιλητές του κ. Τσακαλώτου είναι από όλα τα μέλη του Εurogroup οι πιο φιλικά διακείμενοι στην ελληνική κυβέρνηση, οπότε δεν είναι σίγουρο τι αποτέλεσμα μπορεί να αποφέρουν οι παραπάνω επαφές. «Δεν έχουμε κάποια νέα εξέλιξη, ισχύουν αυτά που είχαμε πει την προηγούμενη βδομάδα», ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κ. Μαργαρίτης Σχοινάς απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα.

Εuroworking Group

Την Πέμπτη, όταν και ο κ. Τσακαλώτος θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, θα συνεδριάσει το Εuroworking group. Εκεί οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και να τεθούν οι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν ώστε να συνεχιστούν οι συζητήσεις, καθώς ο σκοπός είναι να έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος, η οποία θα μπορεί να παρουσιαστεί στο Εurogroup, που είναι προγραμματισμένο για τις 26 Ιανουαρίου.

Ομως, καθώς ο χρόνος πιέζει και οι διαπραγματεύσεις έχουν ουσιαστικά παγώσει από τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν και έφυγαν οι εκπρόσωποι των θεσμών από την Αθήνα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι θα είναι σχεδόν αδύνατον να υπάρχει συμφωνία για ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι το τέλος του μήνα και το προσεχές Eurogroup, καθώς η απόσταση που χωρίζει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς με το ΔΝΤ αλλά και την ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς στο σύνολό τους είναι μεγάλη.

Σχετικα αρθρα

“Έκρηξη” της επιχειρηματικότητας εν μέσω πανδημίας

admin

Ο συναγερμός για τον πληθωρισμό έχει ήδη χτυπήσει – Τότε γιατί η Fed δεν αύξησε τα επιτόκια;

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών III

admin

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin