Image default
Πρώτο Θέμα

«Μαύρες» εκπτώσεις»:Μπούμεραγκ για δημόσια έσοδα και τράπεζες το πλαστικό χρημα;

Plastic MoneyΣε μπούμερανγκ με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κινδυνεύει να εξελίχθη φαινομενικά σωστός χειρισμός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για συναλλαγές  μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.

Η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτό το μέτρο με πρώτο προφανή στόχο να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής ειδικά μέσω του ΦΠΑ. Σε αυτόν τον άξονα η ρύθμιση αυτή είναι σωστή όπως δείχνουν άλλωστε και οι συνεχώς αυξανόμενες εισπράξεις το εν λόγω φόρου.

Ο δεύτερος άξονας στο μυαλό των ιθυνόντων στο οικονομικό επιτελείο ήταν η ενίσχυση των εσόδων των τραπεζών καθώς για κάθε συναλλαγή ως γνωστόν κάθε τράπεζα εισπράττει προμήθεια η οποία βέβαια σε ορισμένες περιπτώσεις εξανεμίζει πάνω από το 80% του κέρδους του εμπόρου όπως π.χ. στα τσιγάρα.

Και αυτός ο άξονας έχει μια λογική καθώς η διαφαινόμενη καθυστέρηση στην 2η αξιολόγηση  αναμένεται να στείλει στις καλένδες την ένταξη των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που ουτως η άλλως τελειώνει σε μερικούς μήνες.

Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να δημιουργήσει νέα προβλήματα  ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών τα οποία το οικονομικό επιτελείο ελπίζει να αντισταθμίσει με την αύξηση των προμηθειών που εισπράττουν.

Ως εδώ καλά !

Το πρόβλημα που αρχίζει να δημιουργείται όμως και απειλεί να τινάξει στον αέρα όλο τον παραπάνω εν πολλοίς σωστό σχεδιασμό είναι το εξής : Λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης τζίρου και κερδών των επιχειρήσεων αλλά και των ελεύθερων επαγγελματιών έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα επικίνδυνο φαινόμενο. Αυτό των «μαύρων» εκπτώσεων , των εκπτώσεων δηλαδή που κάνουν μαγαζιά και ελεύθεροι επαγγελματίες όταν πληρωθούν με μετρητά.

Αν κάνεις κάνει μια βόλτα σε οποιαδήποτε αγορά θα διαπιστώσει γρήγορα ότι οι εκπτώσεις αυτές φθίνουν στις περισσότερες περιπτώσεις το 20 έως 30% επί των αναγραφόμενων τιμών. Στις περισσότερες δε των περιπτώσεων την «μαύρη» έκπτωση την ζητεί ο ίδιος ο πελάτης με τον έμπορο να την δέχεται ανακουφισμένος αφού γλυτώνει εκτός από την προμήθεια της τράπεζας και την φορολογική επιβάρυνση επί του συγκεκριμένου τζίρου.  

Το oikonomia.gr κάνοντας μια απλή βόλτα σε γνωστή αγορά των νοτίων προαστίων έκανε αγορές 50 Ε χρησιμοποιώντας μετρητά και αγόρασε πράγματα αξίας 70 € λαμβάνοντας αποδείξεις για μόλις 6,5 €. ! Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν λάβαμε απόδειξη ακόμα και για την αγορά ενός καφέ από γνωστή αλυσίδα πανελλαδικής εμβελείας!

 Η ωρολογιακή βόμβα τώρα στα θεμέλια των ελληνικών τραπεζών είναι ότι για να ψωνίσει κάνεις με την «μαύρη» έκπτωση θα πρέπει να έχει μετρητά (!) …που θα πρέπει να έχει σηκώσει από καποιο ΑΤΜ κάποιας τράπεζας όπου έχει τον μισθό η την σύνταξη του. 

Συνεπώς εάν αυτό το φαινόμενο επεκταθεί οι αναλήψεις από τις τράπεζες θα ανέβουν κατακόρυφα δημιουργώντας νέο πρόβλημα ρευστότητας που αυτήν την φορά ίσως να αποβεί μοιραίο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

 Είναι άγνωστο το ποσά χρήματα θα κοστίσει στον ελληνικό δημόσιο η τακτική αυτή και εάν θα είναι λιγότερα από τα παραπάνω χρήματα που εισπράττονται από την χρήση του πλαστικού χρήματος αφού αφαιρεθεί βεβαίως το ποσό που θα χρειαστεί για μια νέα ανακεφαλαιοποιηση των ελληνικών τραπεζών στην απευκταία περίπτωση που αυτή καταστεί αναγκαία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η ελληνική οικονομία βαδίζει για μια ακόμα φορά (τελευταία ; ) σε τεντωμένο σκοινί…

Ι.Α.Φ

Σχετικα αρθρα

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin

ALPHA BANK:Η γιγάντωση του παγκόσμιου χρέους, εν μέσω της πανδημίας, αιτία έντονου προβληματισμού

admin

Η Ιταλία στοχεύει στην κορυφή της Ευρώπης

admin

Τουρκία: Ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται νέους δημοσιονομικούς κανόνες – Jean Pisani-Ferry

admin

Alpha Bank:Εξωτερικές Συναλλαγές και Υφεσιακή Διαταραχή

admin

XA: Κέρδη 5,24% τον Απρίλιο – Στο +14,5% οι τράπεζες

admin

Η UEFA νίκησε την Super League αλλά η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει…

admin

Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες φοβούνται λιγότερο τα Covid-NPls

admin

“Φώς στο τούνελ” της οικονομίας της Δύσης μετα τον Covid-19

admin

Δύο εφιαλτικά σενάρια για το Bitcoin

admin

Το λυκόφως της Vodafone…

admin