Image default
Πρώτο Θέμα

Το δώρο του Τραμπ στον Μάριο Ντράγκι

arton43381 ad348Εάν οι επενδυτές συνεχίσουν να αγοράζουν το δολάριο χάρη στις προεκλογικές υποσχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ και να ενισχύουν την οικονομία των ΗΠΑ, οι συνέπειες θα γίνουν αισθητές και στη Φρανκφούρτη.

Αυτό υποστηρίζει ο Τάχα Σαέι, οικονομολόγος της Oxford Economics, ο οποίος ισχυρίζεται πως ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και οι πολιτικοί παράγοντες με τους οποίους συνεργάζεται μπορεί να υποτιμούν το πόσο γρήγορα θα ανακάμψει ο πληθωρισμός μετά τις πρόσφατες πτώσεις του ευρώ.

Σε μια νέα έρευνα, ο Σαέι εξετάζει ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η ανάπτυξη των τιμών στην ευρωζώνη θα πιάσει το 2% σε μέσο όρο τόσο σύντομα όσο το δεύτερο τρίμηνο του έτους, και θα παραμείνει κοντά σε αυτό το επίπεδο μεσοπρόθεσμα.

1

Η ανάλυση του Σαέι έρχεται σε έντονη αντίθεση με τις προβλέψεις της ίδιας της ΕΚΤ, οι οποίες περιμένουν από τον πληθωρισμό να επιταχύνει κατά μέσο όρο έως μόλις το 1,7% μέχρι το 2019 – χωρίς να φτάνει στην πραγματικότητα τον στόχο της κεντρικής τράπεζας που είναι μόλις κάτω από το 2%, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Ντράγκι τον περασμένο μήνα. Το ποσοστό του πληθωρισμού για τη 19μελή ευρωζώνη ανέβηκε έως το 1,1% τον Δεκέμβριο.

Η έρευνα της Oxford Economics διαφωνεί, υποστηρίζοντας πως καθώς το ευρώ υποχωρεί – πιθανώς φτάνοντας σε ισοβαθμία με το αμερικανικό δολάριο – αυτό θα έχει μεγαλύτερη επίδραση στον εσωτερικό πληθωρισμό απ’ ότι υπολογίζει η ΕΚΤ, και δε θα είναι μία επίδραση μίας μόνο φοράς. Υπάρχουν τρεις λόγοι γι’ αυτό, γράφει ο Σαέι.

Πρώτον, οι καταναλωτές αγοράζουν περισσότερα εισαγόμενα αγαθά και υπηρεσίες απ’ ότι στο παρελθόν, μάλιστα, κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο απ’ ότι το 2009. Δεύτερον, οι εξαγωγείς προς την ευρωζώνη γίνονται πιο πρόθυμοι να προσαρμόσουν τις τιμές τους σε αυτήν την υψηλότερη τοπική ζήτηση. Και καθώς το μερίδιο του ευρώ ως νόμισμα τιμολόγησης έχει μειωθεί, η συναλλαγματική ισοτιμία έχει πολύ απλά περισσότερη σημασία τώρα.

«Η υποτίμηση της σημασίας των προεκτάσεων της συναλλαγματικής ισοτιμίας θα προσφέρει στα επιθετικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου τα πυρομαχικά που χρειάζονται για να προκαλέσουν τη συζήτηση για τη σταδιακή παύση των μέτρων της κεντρικής τράπεζας νωρίτερα απ’ ότι αναμενόταν, καθώς ο πληθωρισμός θα κινείται υψηλότερα από τις προβλέψεις του προσωπικού» εξηγεί.  

Σχετικα αρθρα

Προϋπολογισμός: Το 2022 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 5,3%, έναντι 4,5% που είχε προβλεφθεί

admin

Το κόστος της αμφισβητούμενης αξιοπιστίας της Fed – M.A.EL-ERIAN

admin

IGB: Ο αγωγός «Δαυίδ» απέναντι στον «Γολιάθ»

admin

Οι διεθνείς αγορές ομολόγων πλησιάζουν το “σημείο μηδέν”

admin

ΕΕ: Πολιτική συμφωνία επί 3 μέτρων για την ενέργεια

admin

ALPHA BANK-Οι δευτερογενείς επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης: H σπειροειδής αύξηση τιμών- μισθών

admin

Παγκόσμιο τσουνάμι στην αγορά ομολόγων 

admin

(Ρωσικό) σαμποτάζ στους υπόγειους αγωγούς Nord Stream;

admin

Κίνα: «Η διπλωματία της παγίδας του χρέους»

admin

Γιατί οι επενδυτές πρέπει να περιμένουν ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια στις αγορές

admin

Πολεμική οικονομία και ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη δεν θα τελειώσουν μαζί με τον χειμώνα

admin

Το επικείμενο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό χάος…

admin