Image default
Πρώτο Θέμα

Μέρκελ εναντίον Facebook στις γερμανικές εκλογές

Angela Merkel art PPcornΚαθώς γιόρταζε την εκλογική νίκη του 2013 που της εξασφάλισε την τρίτη θητεία της ως καγκελάριος της Γερμανίας, η Άνγκελα Μέρκελ πλησίασε έναν συνάδελφό της και αφαίρεσε μια γερμανική σημαία από το χέρι του.

Ένα βίντεο αυτής της μικρής χειρονομίας, που είχε σκοπό να καταρρίψει μια εικόνα που ήξερε πως θα διαχέονταν σύντομα σε όλον τον κόσμο, έγινε viral στα κοινωνικά δίκτυα ως υποτιθέμενη απόδειξη της έλλειψης πατριωτισμού της Μέρκελ – και τώρα ηγείται μιας προσπάθειας υποχρέωσης εταιρειών όπως το Facebook να θέσουν υπό έλεγχο την ομιλία μίσους και τις ψεύτικες ειδήσεις.

Καθώς η Μέρκελ ξεκινά εκστρατεία για την τέταρτη θητεία της ως καγκελάριος, η κυβέρνησή της αυξάνει την πίεση στο Facebook και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα να αντιδρούν στα παράπονα και να αφαιρούν αυτού του είδους τα περιεχόμενα μέσα σε 24 ώρες, ή διαφορετικά να αντιμετωπίζουν πρόστιμα. Εάν περάσει, η πρόταση αυτή θα είναι η πιο αυστηρή ρύθμιση που αντιμετωπίζει το Facebook σε οποιαδήποτε χώρα λειτουργίας του.

«Τα κοινωνικά δίκτυα αργούν πολύ να αφαιρέσουν προσβολές προτού αυτές επεκταθούν εκτός ελέγχου» είπε ο Στέφαν Χάρμπαθ, ανώτερος βουλευτές του κόμματος της Μέρκελ. «Υπάρχουν ξεκάθαρα όρια στην ελευθερία του λόγου στον πραγματικό κόσμο, και δεν έχουν ακόμη ισχύσει στο διαδίκτυο, και αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Αυτό αφορά αναρτήσεις μίσους καθώς και ψεύτικες ειδήσεις.»

Ο Χάρμπαθ είπε πως θα ήθελε να δει τον νόμο να ενεργοποιείται πριν από τις εθνικές εκλογές αυτού του έτους, που αναμένεται να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο. Επιμένει πως δεν έχει σκοπό να βελτιώσει τις πιθανότητες της CDU στις κάλπες, αλλά να προστατέψει τη δημοκρατική διαδικασία της Γερμανίας από χειραγωγήσεις.

Το Facebook θα πάρει μια γεύση από την αυξανόμενη ανησυχία την Τετάρτη, όταν οι βουλευτές του κόμματος της Μέρκελ θα συζητήσουν τη διακίνηση «μίσους και διαστροφών» στα κοινωνικά δίκτυα σε συνάντηση στο Βερολίνο με την επικεφαλής lobby της εταιρείας στη Γερμανία, Έβα-Μαρία Κιρσίπερ.

Το Facebook υποστηρίζει πως πασχίζει να βρει τρόπους να αντιμετωπίσει την ομιλία μίσους και το ξενοφοβικό περιεχόμενο και σκοπεύει να ερευνά και να ενεργεί για τις καταδεικνυόμενες αναρτήσεις μέσα σε 24 ώρες. Η εταιρεία λέει πως θα ξεκινήσει σύντομα να συνεργάζεται με ανεξάρτητους ελεγκτές δεδομένων στη Γερμανία, για να εντοπίζει ψεύτικες ειδήσεις και να σηματοδοτεί αυτές τις αναρτήσεις με προειδοποίηση. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Βερολίνο τον περασμένο χρόνο, ο γενικός διευθυντής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ υποσχέθηκε να ξεφορτωθεί την ομιλία μίσους από την ιστοσελίδα, λέγοντας πως περίπου 200 άτομα στη Γερμανία εργάζονταν για να αφαιρέσουν τις ρατσιστικές αναρτήσεις.

«Γνωρίζουμε την ευθύνη μας και την αποδεχόμαστε άνευ όρων» ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Γερμανίας θα σχεδιάσει νομοσχέδιο που θα συμπεριλαμβάνει «κατάλογο προστίμων» για τις παραβιάσεις, είπε ο Βόλκερ Κάουντερ, το κορυφαίο στέλεχος της Μέρκελ στο κοινοβούλιο, σε δημοσιογράφους το Σάββατο. Ο Τόμας Όπερμαν, ο ομόλογός του στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, τον κυβερνητικό εταίρο της Μέρκελ, είπε τον περασμένο μήνα στη Der Spiegel πως οι ποινές μπορεί να φτάσουν τα 500.000 ευρώ, και πως ιστοσελίδες όπως το Facebook θα πρέπει επίσης να δημοσιεύουν διορθώσεις αφού θα αφαιρούν παραβατικές αναρτήσεις.

Τα πρόστιμα «πρέπει να είναι επώδυνα, αλλιώς δε θα δουλέψουν» είπε ο Κάουντερ.

Το βίντεο με τη σημαία, το οποίο έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 1 εκατομμύριο views στα κοινωνικά δίκτυα, είναι μία από τις αμέτρητες διαδικτυακές επιθέσεις κατά της Μέρκελ. Μια ψεύτικη φωτογραφία που δείχνει την καγκελάριο με αίμα στα χέρια διακινήθηκε ευρέως μετά την τρομοκρατική επίθεση του περασμένου μήνα στη Χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, και μια selfie ενός σύρου πρόσφυγα με τη Μέρκελ έχει χρησιμοποιηθεί τόσες φορές σε ψεύτικες ειδήσεις που ο άνδρας έχει κινηθεί νομικά κατά του Facebook που δε διέγραψε τη φωτογραφία.

Παρ’ ότι το Facebook είχε αργό ξεκίνημα στη Γερμανία καθώς ανταγωνιζόταν έναν τοπικό κλώνο, το studiVZ, τα τελευταία χρόνια έχει επισκιάσει τον αντίπαλό του, φτάνοντας από τους 4 εκατομμύρια χρήστες στη χώρα το 2009 σε 28 εκατομμύρια πέρυσι. Είναι πλέον το τρίτο πιο δημοφιλές site της Γερμανίας, μετά το Google και το YouTube, σύμφωνα με το SimilarWeb.

Οι αναρτήσεις στο Facebook έχουν βοηθήσει την άνοδο της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), ένα κόμμα που κατακρίνει σφόδρα τη Μέρκελ και εκτοξεύθηκε πέρυσι όταν ξεκίνησε να επιτίθεται στην καγκελάριο για την πολιτική των ανοιχτών συνόρων. Το AfD κατακλύζει το Facebook με αντικυβερνητικά μηνύματα αρκετές φορές την ημέρα, με επικεφαλίδες όπως «Πάρτε τη χώρα σας πίσω» και εικόνες όπως το πρόσωπο της Μέρκελ σε αφίσες «καταζητούμενου».

Παρ’ ότι δεν είναι σαφές πόσος από τον θόρυβο που συνοδεύει το AfD στα κοινωνικά δίκτυα θα μεταφραστεί σε ψήφους, η εκστρατεία της Μέρκελ ανησυχεί πως αυτού του είδους οι αναρτήσεις θα μπορούσαν να γίνουν σοβαρή απειλή, σύμφωνα με αξιωματούχο του κόμματος. Η CDU έχει τρία άτομα που παρακολουθούν τα κοινωνικά δίκτυα και σκοπεύει να προσθέσει περισσότερα για να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις, είπε η ίδια πηγή.

Αυτό που χρειάζεται πραγματικά, ωστόσο, είναι ένας αυστηρότερος έλεγχος του είδους των φαύλων επιθέσεων που έχουν γίνει συνηθισμένες στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τον Χέριμπερτ Χίρτε, βουλευτή της CDU που υποστηρίζει τον διάλογο ανάμεσα σε Χριστιανούς και Μουσουλμάνους. Τα σχόλιά του στα κοινωνικά δίκτυα, λέει ο Χίρτε, έχουν πυροδοτήσει απαντήσεις με μίσος και απειλητικές αναρτήσεις.

«Με αποκαλούν προδότη και λαμβάνω μηνύματα που λένε πράγματα όπως ‘Ξέρουμε πού μένεις’» είπε ο Χίρτε. «Οι αναρτήσεις μίσους μπορούν να έχουν πραγματικές επιπτώσεις στο δημόσιο αίσθημα. Αυτό είναι κάτι που που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, και το AfD βοηθά στην εξάπλωση των μηνυμάτων μίσους.»  

Σχετικα αρθρα

Το κόστος της αμφισβητούμενης αξιοπιστίας της Fed – M.A.EL-ERIAN

admin

IGB: Ο αγωγός «Δαυίδ» απέναντι στον «Γολιάθ»

admin

Οι διεθνείς αγορές ομολόγων πλησιάζουν το “σημείο μηδέν”

admin

ΕΕ: Πολιτική συμφωνία επί 3 μέτρων για την ενέργεια

admin

ALPHA BANK-Οι δευτερογενείς επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης: H σπειροειδής αύξηση τιμών- μισθών

admin

Παγκόσμιο τσουνάμι στην αγορά ομολόγων 

admin

(Ρωσικό) σαμποτάζ στους υπόγειους αγωγούς Nord Stream;

admin

Κίνα: «Η διπλωματία της παγίδας του χρέους»

admin

Γιατί οι επενδυτές πρέπει να περιμένουν ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια στις αγορές

admin

Πολεμική οικονομία και ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη δεν θα τελειώσουν μαζί με τον χειμώνα

admin

Το επικείμενο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό χάος…

admin

Χ.Σταϊκούρας στον Economist:Το ΑΕΠ αυξάνεται ισχυρά

admin