Image default
Πρώτο Θέμα

Ύστερα από ένα ισχυρότερο 2016, η Ελλάδα ελπίζει σε επιείκεια των δανειστών

tsakalotos eurogroupΗ Ελλάδα ελπίζει πως τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα για το 2016 θα πείσουν τους δανειστές να υπογράψουν την αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης χωρίς να απαιτήσουν επιπλέον λιτότητα, είπαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Οι αξιωματούχοι ανέφεραν πως το πρωτογενές πλεόνασμα του προηγούμενου έτους – το οποίο εξαιρεί τα κόστη εξυπηρέτησης χρέους – έφτασε το 1-1,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, ξεπερνώντας τον στόχο του 0,6% του ΑΕΠ που προβλέψει το πρόγραμμα διάσωσης, καθώς έχει βελτιωθεί η συλλογή φόρων.

«Αυτή η επίδοση θα μας βοηθήσει να αντισταθμίσουμε την άποψη του ΔΝΤ πως η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον μέτρα για να καλύψει ένα αναμενόμενο δημοσιονομικό κενό το 2018 και να φτάσει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% όπως προβλέπει το πρόγραμμα» είπε μία από τις πηγές.

Οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συζητήσουν την πρόοδο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Αξιωματούχος της ευρωζώνης είπε πως υπάρχει «μια καλή πιθανότητα» να καταφέρουν να συμφωνήσουν να στείλουν τους διαπραγματευτές πίσω στην Αθήνα, ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα εγκρίνει την ολοκλήρωση των τελευταίων μεταρρυθμίσεων του προγράμματος τον Φεβρουάριο.

Η αριστερόστροφη κυβέρνηση της Ελλάδας, η οποία υπέγραψε νέο πρόγραμμα διάσωσης το 2015, θέλει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση για να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει το κόστος δανεισμού της.

Θέλει επίσης να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων μέχρι τα τέλη του 2017, έναν χρόνο πριν από τη λήξη του προγράμματος διάσωσής της.

Το ΔΝΤ, το οποίο δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει στην τρίτη διάσωση της χώρας, επιμένει πως δε θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους της εάν δεν υιοθετήσει περισσότερα μέτρα λιτότητας και δε λάβει περισσότερη ελάφρυνση χρέους.

Ο αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης είπε πως οι τελευταίοι υπολογισμοί για το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας συμπεριλαμβάνουν τις επιπτώσεις δώρου προς τους συνταξιούχους, ύψους περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ. Η Ελλάδα έχει υποσχεθεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ φέτος.

«Λόγω αυτής της επίδοσης του 2016, έχουμε ένα πολύ καλύτερο ξεκίνημα για το 2017» είπε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στα έσοδα του κράτους.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται σε πτώση στις δημοσκοπήσεις, είπε την Τετάρτη πως η Ελλάδα δε θα περάσει άλλα μέτρα για την αύξηση των εσόδων, πέραν αυτών που έχουν συμφωνηθεί στο πακέτο διάσωσής της.

Παρ’ ότι η Αθήνα δεν αντιμετωπίζει μεγάλες αποπληρωμές χρέους μέχρι το τρίτο τρίμηνο, η ολοκλήρωση της διάσωσης είναι σημαντική για να διατηρήσει τη μεταρρυθμιστική ροπή και τις προβλέψεις για μια ισχυρή επιστροφή σε ανάπτυξη.

«Η περαιτέρω καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση, πέραν του πρώτου τριμήνου, θα πρέπει να αποφευχθεί, καθώς θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο τη θετική ροπή του 2016» είπε ο οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας Νίκος Μαγγίνας.  

Σχετικα αρθρα

Ο Άλμπερτ Μπουρλά βοήθησε να σωθεί ο κόσμος – Μπορεί να σώσει και τη μετοχή της Pfizer;

admin

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin

ALPHA BANK:Η γιγάντωση του παγκόσμιου χρέους, εν μέσω της πανδημίας, αιτία έντονου προβληματισμού

admin

Η Ιταλία στοχεύει στην κορυφή της Ευρώπης

admin

Τουρκία: Ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται νέους δημοσιονομικούς κανόνες – Jean Pisani-Ferry

admin

Alpha Bank:Εξωτερικές Συναλλαγές και Υφεσιακή Διαταραχή

admin

XA: Κέρδη 5,24% τον Απρίλιο – Στο +14,5% οι τράπεζες

admin

Η UEFA νίκησε την Super League αλλά η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει…

admin

Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες φοβούνται λιγότερο τα Covid-NPls

admin

“Φώς στο τούνελ” της οικονομίας της Δύσης μετα τον Covid-19

admin

Δύο εφιαλτικά σενάρια για το Bitcoin

admin