Image default
Πρώτο Θέμα

Τα 3 δεδομένα στο ελληνικό αδιέξοδο

euro crisisΟι θεσμοί έθεσαν στην Αθήνα το εξής δίλημμα: ή παίρνει τα μέτρα τώρα, κλείνει την αξιολόγηση και κερδίζει τη διατήρηση του θετικού momentum στην οικονομία και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή θα το κάνει τον Μάιο, υπό την πίεση των άδειων ταμείων αλλά και με την οικονομία επιβαρυμένη από την παρατεταμένη αβεβαιότητα.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που έχουν άμεση εμπλοκή στις διαβουλεύσεις, οι επικεφαλής των θεσμών στη συνάντηση που είχαν με τους κ. Τσακαλώτο και Χουλιαράκη πριν από το Eurogroup ήταν κατηγορηματικοί: ο μόνος τρόπος για να κλείσει η αξιολόγηση είναι να παραμείνει το ΔΝΤ και για να παραμείνει το ΔΝΤ πρέπει να νομοθετηθούν τώρα τα μέτρα του 2019. Επιπλέον, πρέπει να κλείσουν τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα της αξιολόγησης, κυρίως τα εργασιακά και τα ενεργειακά. Κι όλα αυτά έως το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, γιατί μετά αρχίζουν οι εκλογικές αναμετρήσεις σε διάφορα κράτη-μέλη.

Δεδομένο 1 : Η Γερμανία δεν συμμετέχει (δεν δίνει άλλα χρήματα) εάν δεν συμμετέχει ταυτόχρονα και το Δ.Ν.Τ. διότι έτσι έχει ψηφίσει η γερμανική βουλή.

Εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θεωρεί πλέον το ελληνικό χρέος ως βιώσιμο, τότε κατά την άποψη του βουλευτή του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ (CDU) Κρίστιαν φον Στέτεν, δεν μπορεί πλέον να δοθεί οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα από τη Γερμανία.

«Η απόφασή μας είναι σαφής. Εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φύγει, τότε θα φύγει και η Γερμανία», είπε ο επικεφαλής της μεγάλης επιρροής γερμανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής μεσαίων επιχειρήσεων (PKM) στο οικονομικό περιοδκό WirtschaftsWoche (WiWO).

«Το ΔΝΤ θα πρέπει να δηλώσει το αργότερο τον Ιούνιο αν θα παραμείνει ή όχι. Τα μηνύματα ότι το Νομισματικό Ταμείο δεν θεωρεί ως δεδομένες τις βάσεις του πακέτου σωτηρίας για την Ελλάδα είναι σαφή εδώ και καιρό» είπε, επίσης, στη συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό.

Δεδομένο 2 : Το  Δ.Ν.Τ δεν συμμετέχει εάν δεν κρίνει το χρέος βιώσιμο βάσει του καταστατικού του.

«Η θέση του ΔΝΤ είναι σαφής», είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ: «ζητά ένα αξιόπιστο πακέτο μεταρρυθμίσεων, μια πραγματοποιήσιμη δημοσιονομική πορεία και βιωσιμότητα του χρέους».

Αναφερόμενος πού βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για την Ελλάδα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι το ένα τρίτο όσων έπρεπε να γίνουν, έχουν γίνει, ότι άλλα μέτρα θα υιοθετηθούν εντός των προσεχών ημερών και ότι απομένουν κάποια τελευταία ζητήματα που είναι και τα πιο δύσκολα.

Δεδομένο 3 : Η Αμερική ψήφισε έναν τρελό με χρυσό μαλλί που εμφανώς πλέον επιθυμεί από κοινού με Ο Ην.Βασιλειο την διάλυση της ευρωζώνης για οικονομικούς και εμπορικούς σκοπούς.

Μιλώντας στο BBC, ο Μάλοχ, επιχειρηματίας και υπέρμαχος του Brexit, είπε ότι το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα «μπορεί να καταρρεύσει» μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο.

Μάλιστα, τόνισε ότι θα «σόρταρε» στο ευρώ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το καλύτερο για τη Βρετανία θα ήταν να προχωρήσει σε μια «καθαρή» ρήξη με τον εμπορικό συνασπισμό της Ευρώπης.

«Θεωρώ ότι το ευρώ είναι ένα νόμισμα που όχι μόνο οδεύει προς αφανισμό, αλλά έχει πραγματικό πρόβλημα και θα μπορούσε να καταρρεύσει τον επόμενο ένα με ενάμιση χρόνο», είπε ο Μάλοχ και συμπλήρωσε: «Και δεν είμαι ο μόνος που έχει αυτή την άποψη. Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς έχει γράψει βιβλίο για το ζήτημα».

Είναι προφανές πλέον ότι ο κ. Σόιμπλε επιθυμεί μια ισχυρή Ευρώπη για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πόλεμο που θα του λυγάξει η Αμερική. Και σε μια ισχυρή Ευρώπη δεν έχει θέση μια Ελλάδα που συνεχώς αναβάλλει και δημιουργεί προβλήματα. Άρα τι μέλλει γενέσθαι;  Έγκυροι αναλυτές ευρωπαϊκών θεμάτων στο Βερολίνο αναφέρουν ότι ο Κ. Σόιμπλε έχει αποφασίσει ότι είτε η Ελλάδα θα μπει γρήγορα στον «ίσιο» δρόμο είτε θα φύγει από το € ικανοποιώντας έτσι τόσο το εσωτερικό του ακροατήριο όσο και τις αλλάς χώρες της Βόρειας Ευρώπης που ενδόμυχα θα ήθελαν αυτό το ενδεχόμενο.

Το τελευταίο ανάχωμα σε αυτές τις σκέψεις ήταν η έξαρση του μεταναστευτικού προβλήματος αλλά φαίνεται πως έχει υπερισχύσει η άποψη ότι η διαχείριση του είναι πολύ φθηνότερη με την Ελλάδα εκτός € . Και αυτό γιατί πρώτον με την Ελλάδα εκτός € οι μετανάστες δεν θα έρχονται πια με τέτοια συχνότητα στην χωρά μας και  δεύτερον διότι για τον γερμανό φορολογούμενο ίσως να είναι φθηνότερο να πληρώνει απευθείας μια ανθρωπιστική βοήθεια στους δύσμοιρους Συρους παρά να πληρώνει την Ελλάδα πολλά δις € με αμφίβολα αποτελέσματα!  Πλέον ο θεός  να βάλει το χέρι του ….

Ι.Α.Φ

Σχετικα αρθρα

Το κόστος της αμφισβητούμενης αξιοπιστίας της Fed – M.A.EL-ERIAN

admin

IGB: Ο αγωγός «Δαυίδ» απέναντι στον «Γολιάθ»

admin

Οι διεθνείς αγορές ομολόγων πλησιάζουν το “σημείο μηδέν”

admin

ΕΕ: Πολιτική συμφωνία επί 3 μέτρων για την ενέργεια

admin

ALPHA BANK-Οι δευτερογενείς επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης: H σπειροειδής αύξηση τιμών- μισθών

admin

Παγκόσμιο τσουνάμι στην αγορά ομολόγων 

admin

(Ρωσικό) σαμποτάζ στους υπόγειους αγωγούς Nord Stream;

admin

Κίνα: «Η διπλωματία της παγίδας του χρέους»

admin

Γιατί οι επενδυτές πρέπει να περιμένουν ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια στις αγορές

admin

Πολεμική οικονομία και ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη δεν θα τελειώσουν μαζί με τον χειμώνα

admin

Το επικείμενο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό χάος…

admin

Χ.Σταϊκούρας στον Economist:Το ΑΕΠ αυξάνεται ισχυρά

admin