Τα ελληνικά ομόλογα είναι αντικείμενο ντάμπινγκ σήμερα ύστερα από τους τελευταίους ισχυρισμούς από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις «εκρηκτικές» δυναμικές χρέους της χώρας.
Σε μια κλιμάκωση των προηγούμενων προειδοποιήσεών για τον σωρό χρέους της Ελλάδας, η τελευταία ετήσια έκθεση του Ταμείου για την Ελλάδα δημιουργεί νέες αμφιβολίες για τη συνέχιση της παρουσίας του στο τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης της Αθήνας, υποστηρίζοντας πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να αναπτυχθεί αρκετά για να ξεπεράσει τα προβλήματα χρέους της».
Το ελληνικό χρέος φτάνει αυτή τη στιγμή στο 180% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ προειδοποιεί πως το απόθεμα του χρέους θα «γίνει εκρηκτικό» μετά το 2022, προβλέποντας πως θα ανέλθει έως το 275% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.
Τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα έχουν ανέβη κατά 20 μονάδες βάσης σήμερα, φτάνοντας στο 7,3%, και γνωρίζουν το χειρότερο διήμερο ξεπούλημα μετά το προσωρινό πάγωμα των σχεδίων ελάφρυνσης χρέους της χώρας από τους ευρωπαίους πιστωτές τον Δεκέμβριο (οι αποδόσεις ανεβαίνουν όταν η τιμή ενός ομολόγου πέφτει).
Το ΔΝΤ βρίσκεται σε μια μακροχρόνια σύγκρουση με τους ευρωπαίους πιστωτές για το επίπεδο λιτότητας που χρειάζεται η Ελλάδα για να επανέλθει σε οικονομική υγεία.
Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ δεν πιστεύουν πως οι υπάρχοντες όροι της διάσωσης της Ελλάδας – οι οποίοι απαιτούν από την αριστερόστροφη κυβέρνηση να αυξήσει φόρους, να ιδιωτικοποιήσει εθνικά περιουσιακά στοιχεία και να μειώσει τις δαπάνες – θα είναι αρκετοί για να μειώσουν τη σωρεία του χρέους της χώρας χωρίς σημαντική αναδιάρθρωση χρέους.
Το ΔΝΤ δεν έχει δεσμευτεί επίσημα ότι θα συμβάλει με οποιοδήποτε κομμάτι στο πακέτο διάσωσης των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα – κάτι που αποτελούσε κρίσιμη προϋπόθεση για χώρες όπως η Γερμανία και η Φινλανδία για να συνυπογράψουν την τρίτη διάσωση της χώρας το καλοκαίρι του 2015.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει αναφέρει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί να διαπραγματευτεί νέους όρους διάσωσης εάν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει τη στήριξη του ΔΝΤ.
«Η Ελλάδα χρειάζεται ουσιαστική ελάφρυνση χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους της για να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους» ανέφερε η έκθεση του ΔΝΤ.