Image default
Πρώτο Θέμα

Μάριο Ντράγκι: «Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο»

draghi in eu parliamentΟ Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά πως το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο, υπερασπιζόμενος του κοινό νόμισμα από τους λαϊκιστές που το απορρίπτουν.

«L’euro e’ irrevocabile, το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο» είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη Δευτέρα, μιλώντας στη μητρική του γλώσσα, τα ιταλικά, και στα αγγλικά. «Questo e’ il trattato, αυτή είναι η συνθήκη.»

Ο Ντράγκι έχει κάνει τον ίδιο ισχυρισμό πολλές φορές στο παρελθόν, όμως το ερώτημα για το αν και πώς μια χώρα μπορεί να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα έχει επιστρέψει στο προσκήνιο με την υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας Μαρίν Λε Πεν να λέει πως θα βγάλει τη χώρα από το ευρώ εάν εκλεγεί. Ακόμη κι αν η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι εταίροι της ξέφυγαν από το χείλος της διάσπασης το καλοκαίρι του 2015, οι διαδικασίες για μια αποχώρηση από το ευρώ παραμένουν ακαθόριστες, και οι επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης είναι σχεδόν αδύνατο να υπολογιστούν.

Το ερώτημα της εξόδου από το ευρώ έχει επίσης εμφανιστεί στην Ιταλία, όπου το Κίνημα Πέντε Αστέρων – το οποίο βρίσκεται κοντά με το πρώτο Δημοκρατικό Κόμμα στις δημοσκοπήσεις – υποστηρίζει ένα δημοψήφισμα για τη συμμετοχή στη νομισματική ένωση.

Στην ομιλία του, ο Ντράγκι αρνήθηκε να σχολιάσει ποιο θα ήταν το κόστος για μια χώρα που θα αποφάσιζε να εγκαταλείψει την 19μελή ένωση – μια συζήτηση που πυροδοτήθηκε από επιστολή που έστειλε στις 18 Ιανουαρίου στους ευρωβουλευτές Μάρκο Βάλι και Μάρκο Ζάνι.

«Εάν μια χώρα θελήσει να αποχωρήσει από το Ευρωσύστημα, οι αξιώσεις ή οι υποχρεώσεις της εθνικής της τράπεζας στην ΕΚΤ θα πρέπει να διευθετηθούν πλήρως» τους έγραψε ο Ντράγκι. Ο Ζάνι σχολίασε πως αυτή η απάντηση αναγνωρίζει πως μια χώρα μπορεί να αποχωρήσει.

«Ήθελα να αναφερθώ στο ζήτημα της εξόδου από το ευρώ και στο πώς μπορεί αυτή να συμβεί» είπε σε συνέντευξή του πριν από την ομιλία του. «Ο Ντράγκι έχει πλέον παραδεχτεί ανοιχτά πως μια τέτοια έξοδος είναι εφικτή και τώρα χρειάζεται να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια για το κόστος. Είμαι βέβαιος πως στην περίπτωση της εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ, τα πλεονεκτήματα ξεπερνούν τα κόστη.»

Η έξοδος από το ευρώ θα «απειλήσει τις αποταμιεύσεις και την απασχόληση στη Γαλλία» και θα οδηγήσει «σε άνοδο των επιτοκίων» είπε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ σε συνέντευξή του με τη Le Parisien την Τρίτη. «Θα αντιστοιχεί σε επιλογή της φτωχοποίησης.»

Τα λόγια του επιβεβαιώθηκαν και από μέλος του διοικητικού συμβουλίου Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, ο οποίος έγραψε σε άρθρο του στο Le Figaro πως η εγκαταλείψει του κοινού νομίσματος θα αύξανε τα κόστη εξυπηρέτησης χρέους της Γαλλίας κατά περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Βάλι ρώτησε εάν οι «υποχρεώσεις» που ανέφερε ο Ντράγκι αφορούν τις ανισότητες του συστήματος διακανονισμών πληρωμών της ευρωζώνης, γνωστό ως Target2. Αυτού του είδους οι ανισότητες θεωρούνταν από κάποιους σχολιαστές κατά τη διάρκεια της κρίσης δημόσιου χρέους της περιοχής ως ένδειξη μιας μη βιώσιμης έντασης ανάμεσα στις χώρες πιστωτές και στις χώρες οφειλέτες. Ο Ντράγκι έφερε αντιρρήσεις.

«Δεν μπορώ να απαντήσω σε μια ερώτηση που βασίζεται σε υποθέσεις, σε εικασίες που δεν προβλέπονται» από τις συνθήκες της ΕΕ, είπε. «Αυτό που θα μπορούσα να κάνω είναι να σας αποστείλω μια γραπτή απάντηση η οποία θα συγκρίνει το δικό μας σύστημα Target2 με αυτό της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.»   

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin