Image default
Πρώτο Θέμα

Η Μέι ένα βήμα πιο κοντά στο Brexit

eu flag protestΗ πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ξεπέρασε τις προσπάθειες μεταρρύθμισης της νομοθεσίας που θα της επιτρέψει να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Βουλή των Κοινοτήτων καταψήφισε δύο τροποποιήσεις από το κόμμα των Εργατικών, που ζητούσαν από τους υπουργούς να δίνουν τακτικές ενημερώσεις στο κοινοβούλιο για το regular. Απέρριψε επίσης τις προσπάθειες να απαιτηθεί από την πρωθυπουργό να συνεργαστεί στενά με τις κυβερνήσεις της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βορείου Ιρλανδίας.

Το κόμμα των Συντηρητικών της Μέι έχει μόλις 329 έδρες, και κατά συνέπεια το αποτέλεσμα δείχνει πως οι βουλευτές του κόμματός της έμειναν πιστοί στην κομματική γραμμή.

Παρ’ ότι οι περισσότεροι βουλευτές λένε πως δε θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν το ξεκίνημα της αποχώρησης, κάποιοι επιθυμούν να δέσουν τα χέρια της Μέι αναγκάζοντάς τη να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες των σχεδίων της, ή δεσμεύοντάς τη σε περισσότερες κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες στη συνέχεια της διαδικασίας. Η πρωθυπουργός αντιστέκεται εν μέσω ανησυχιών πως τέτοιου είδους μέτρα θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τη διαπραγματευτική της θέση ή να απειλήσουν με εκτροχιασμό του Brexit στη συνέχεια, εάν αλλάξει το δημόσιο αίσθημα ή η οικονομία ξεκινήσει να υποφέρει.

Προς το παρόν, ο κόσμος φαίνεται να είναι με το μέρος της. Διαδικτυακή έρευνα με 2.000 ερωτηθέντες βρήκε πως το 53% συμφωνεί με τα σχέδια της Μέι για το Brexit, ανεβαίνοντας από το 38% του Ιανουαρίου.

Άλλη μία ψηφοφορία αναμένεται για το αν η κυβέρνηση θα πρέπει να εγγυηθεί τα δικαιώματα των 3 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit. Η Μέι χαιρέτησε την «συνεισφορά στην κοινωνία και την οικονομία μας» από τους μετανάστες από την ΕΕ, παρ’ ότι δε θέλει να τους δώσει καμία υπόσχεση μέχρι να εξασφαλιστούν με τον ίδιο τρόπο τα δικαιώματα των βρετανών που ζουν στην ΕΕ – κάτι για το οποίο οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει.

Μένοντας ανοιχτή στους ξένους η Βρετανία θα μπορούσε να παραμείνει στις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, σύμφωνα με έκθεση της PricewaterhouseCoopers.

Μετρώντας την ισοτιμία της αγοραστικής δύναμης, το Ηνωμένο Βασιλείο θα πέσει κατά μία θέση και θα βρεθεί δέκατο ανάμεσα στους ομοίους του μέχρι το 2050 – εφόσον κρατήσει την αγορά εργασίας της ανοιχτή σε ξένους εργαζομένους και η κυβέρνηση κρατήσει την υπόσχεσή της να αναπτύξει σχέσεις με τις αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με την PwC.

Παρά το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να είναι η οικονομία με τη γρηγορότερη ανάπτυξη ανάμεσα στην Ομάδα των Επτά για τα επόμενα 30 χρόνια, με την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσει έναν μεγάλο πληθυσμό ηλικίας εργασίας, ανέφερε η έκθεση.

Όσο για τη σημερινή οικονομία, η Βρετανική Κοινοπραξία Λιανικής ανέφερε πτώση 0,6% στις λιανικές πωλήσεις τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση.

Η Σκωτία φτάνει την αντίθεσή της στο Brexit στο επόμενο επίπεδο, με τους βουλευτές στο Εδιμβούργο να ετοιμάζονται να ψηφίσουν την Τρίτη για την ενεργοποίηση του άρθρου 50.

Το κοινοβούλιο της Σκωτίας θα συζητήσει πρόταση της κυβέρνησης της πρώτης υπουργού Νίκολα Στάρτζον πως το νομοσχέδιο της περασμένης εβδομάδας στο Γουεστμίνστερ δε θα πρέπει να προχωρήσει χωρίς τοπική διαβούλευση. Μόλις ένας από τα 59 μέλη του κοινοβουλίου που εκπροσωπούν τη Σκωτία στήριξε το σχέδιο για το ξεκίνημα της αποχώρησης.

«Είναι μια ευκαιρία για την εθνική μας βουλή να επιβεβαιώσει τη φωνή του λαού της Σκωτίας και να ξεκαθαρίσει πως, ως έθνος, είμαστε αντίθετοι στο καταστροφικό σκληρό Brexit που επιδιώκεται τώρα» είπε η Στάρτζον σε δήλωσή της.

Η Σκωτία απειλεί να διεξάγει νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της εάν αναγκαστεί να βγει από την κοινή αγορά παρά τη θέλησή της. Παρ’ ότι η ψηφοφορία αυτής της εβδομάδας δεν μπορεί να εμποδίσει τη Βρετανία, ή έστω τη Σκωτία, από την έξοδο από την ΕΕ, ενισχύει το επιχείρημα της Στάρτζον ότι το έθνος της παραμερίζεται δημοκρατικά.

Ενώ οι ηγέτες της ΕΕ τηρούν την υπόσχεσή τους να μη σχολιάσουν τις διαπραγματεύσεις πριν από την ενεργοποίηση του άρθρου 50, εταίρου του παρελθόντος προβλέπουν δύσκολες στιγμές για τη Μέι.

Σε συνέντευξή του τη Δευτέρα, ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ προέβλεψε μια περίπλοκη διαπραγμάτευση που «δε θα είναι εύκολη» για το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Θα είναι ταυτόχρονα και μονότονες και άστατες, και με 20 χρόνια εμπειρίας στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις, έτσι είναι συνήθως» είπε.  

Σχετικα αρθρα

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin

H χειρότερη συνεδρίαση του 2021 (-3,88%) στο Χ.Α. – Μεγάλη πτώση 6,5% στις Τράπεζες

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών IV

admin

Γιατί οι αγορές θα πέσουν(;) πριν ξανανέβουν…

admin

Tο νέο πλαίσιο ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε έως 72 δόσεις

admin

Έρευνα: Το 83% δηλώνει πως ο κατώτατος μισθός δεν επιτρέπει αξιοπρεπή διαβίωση

admin

Η μετάλλαξη Δέλτα προβληματίζει για την ανάκαμψη

admin