Image default
Πρώτο Θέμα

Τα ελληνικά 2ετη ομόλογα ξεπέρασαν το 10%

2yyy.pngΟι αποδόσεις των διετών ελληνικών χρεογράφων ξεπερασαν το 10%, καθώς η διαμάχη ανάμεσα στους πιστωτές της χώρας για τους δημοσιονομικούς της στόχους ενίσχυσαν τις ανησυχίες πως η χώρα θα ξεμείνει από χρόνο για να ολοκληρώσει μια ακόμη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσής της προτού η Ευρώπη μπει σε μια γεμάτη εκλογική σεζόν που ξεκινά τον Μάρτιο.

Οι αποδόσεις των χρεογράφων της Ελλάδας με λήξη το 2019 ανέβηκαν κατά 84 μονάδες βάσης, φτάνοντας στο 10,035% στις 12:10μμ στην Αθήνα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο. Τα χρεόγραφα πουλήθηκαν τον Απρίλιο του 2014, ως μέρος μιας σειράς πωλήσεων που σηματοδότησαν τη σύντομη επιστροφή της Ελλάδας από την εξορία από την αγορά.

1

Η Ελλάδα δε θα φτάσει τους στόχους δημοσιονομικού πλεονάσματος που έχουν θέσει οι πιστωτές της στην ευρωζώνη, είπε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη Δευτέρα, μετά τη συνάντηση του διοικητικού του συμβουλίου για να συζητήσει την ετήσια αξιολόγηση από το ταμείο της οικονομίας της χώρας. Οι υποθέσεις του ΔΝΤ δεν βασίζονται στην πραγματικότητα και δε λαμβάνουν υπόψη τη μεταρρύθμιση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το αδιέξοδο είναι το τελευταίο σε μια μακρά σειρά διαφωνιών που έχουν ταράξει τα ελληνικά χρεόγραφα μετά την αποκατάσταση της πρόσβασης της χώρας στην αγορά. Παρ’ ότι τα ομόλογα του κράτους διακινούνται με περιορισμένους όγκους και σε μια πολύ εξειδικευμένη βάση επενδυτών, οι αναταράξεις στις διαπραγματεύσεις για το χρέος της έχουν στο παρελθόν επηρεάσει άλλες αγορές, προκαλώντας αυξημένη μεταβλητότητα.

Η απόδοση του ομολόγου του 2019, η οποία βρισκόταν κάτω από το 4% το 2014, έφτασε μέχρι και το 37% το 2015, όταν οι αποτυχημένες διαπραγματεύσεις οδήγησαν σε δημοψήφισμα το οποίο διακινδύνευε τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

«Όλα εξαρτώνται από τις συζητήσεις με τους πιστωτές, κάτι που είναι συνήθως ένα πολύ δύσκολο είδος ρίσκου για να το υπολογίσουν οι επενδυτές» είπε ο Αντουάν Μπουβέ, αναλυτής στρατηγικής επιτοκίων της Mizuho International. «Μπορούμε να φανταστούμε πως κάποιοι επενδυτές προτιμούν να περιμένουν μέχρι να διευθετηθεί η αβεβαιότητα προτού επενδύσουν ξανά σε αυτήν την αγορά.»

Οι συζητήσεις με τους πιστωτές για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης 86 δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν καθυστερήσει λόγω των σημαντικών διαφορών ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ευρωζώνη σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις τους για την οικονομία της Ελλάδας, τους στόχους της και τη βιωσιμότητα του χρέους της. Μια συμφωνία ανάμεσα στους πιστωτές είναι απαραίτητη πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες στις 20 Φεβρουαρίου, και πριν από τις εκλογές στην Ολλανδία στις 15 Μαρτίου. Από εκεί και μετά, η επίτευξη μιας συμφωνίας θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο δύσκολη.

Η Ελλάδα θα συμφωνήσει μόνο σε μέτρα που θα είναι κοινωνικά βιώσιμα και θα επιτρέψουν στα ομόλογα της χώρας να ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Δημήτρης Τζανακόπουλος σε δημοσιογράφους στην Αθήνα την Τρίτη. Το ΔΝΤ προκαλεί αχρείαστες καθυστερήσεις, και η κυβέρνηση θα λάβει πρωτοβουλίες τις επόμενες ημέρες για να προσπαθήσει να γεφυρώσει τις διαφορές ανάμεσα σε όλες τις πλευρές, προσέθεσε.

2

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ επισήμανε τα σχόλια που έκανε ο Μάριο Ντράγκι τη Δευτέρα, αρνούμενος να προσθέσει περισσότερο. «Δεν υπάρχει καμία πρόθεση αναθεώρησης» των όρων αναδιάρθρωσης, είπε ο Ντράγκι. Εάν η ΕΚΤ είναι να αγοράσει ελληνικό χρέος, «πρώτα θα πρέπει να διευθετήσουμε το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους».   

Σχετικα αρθρα

ΧΑ:Αντίρροπες δυνάμεις

admin

Alpha Bank:Ισχυρή Ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας

admin

Λαγκάρντ: Οι κρίσιμες αλλαγές που απαιτούνται στην ευρωζώνη-Tο χάσμα ανάμεσα σε Βορρά και Νότο

admin

Η κινέζικη Lehman ταράζει τις αγορές

admin

Pfizer: Μειωμένη αποτελεσματικότητα με τον χρόνο – Πράσινο φως στην τρίτη δόση

admin

Bloomberg: Τι περιμένουμε τους επόμενους έξι μήνες της πανδημίας

admin

Οι φόβοι για διόρθωση πληθαίνουν στη Wall Street και προβληματίζουν την Ευρώπη

admin

Το Facebook έκανε τα “στραβά μάτια” για VIP χρήστες που “πάτησαν” τους κανόνες του

admin

Κλίμα vs Καπιταλισμού; – Jean P.Ferry

admin

Πανδημία: Η νέα παλαιά καθημερινότητα της Δανίας

admin

ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΔΕΘ ΤΟΥ 2021-Δρ.Χ.Βλάδος

admin

Γερμανικές εκλογές, ελληνικές προσδοκίες

admin