Image default
Πρώτο Θέμα

Ανακάμπτει η εμπιστοσύνη των CEOs διεθνώς για τις προοπτικές ανάπτυξης

business peopleΗ εμπιστοσύνη των CEOs παγκοσμίως στις προοπτικές ανάπτυξης των εταιρειών τους και οι εκτιμήσεις τους για την παγκόσμια οικονομία ανακάμπτουν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ετήσιας έρευνας που διενέργησε η PwC.

Συγκεκριμένα, ποσοστό το 38% (2016: 35%) δήλωσαν πολύ σίγουροι για τις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας τους για τους επόμενους 12 μήνες ενώ το 29% (2016: 27%) πιστεύουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα αυξηθεί το 2017.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσιάστηκαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, προκύπτει ότι παρότι οι εκτιμήσεις των επικεφαλής των επιχειρήσεων έχουν βελτιωθεί, τα επίπεδα ανησυχίας σχετικά με την οικονομική αβεβαιότητα (82%), την υπέρμετρη ρύθμιση (80%) και τη διαθεσιμότητα βασικών δεξιοτήτων (77%) παραμένουν πολύ υψηλά. Επιπλέον, εντείνονται οι ανησυχίες σχετικά με τον προστατευτισμό, με το 59% των CEOs να δηλώνουν προβληματισμένοι ενώ το ίδιο ποσοστό αυξάνεται στο 64% στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό.

Αν και αναγνωρίζουν τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης στην εδραίωση της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων, αγαθών και ανθρώπων, οι CEOs διερωτώνται κατά πόσο η παγκοσμιοποίηση έχει συμβάλλει στο κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών ή στην αντιμετώπιση του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής. Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με την πρώτη έρευνα για τους CEOs της PwC το 1998, όταν οι CEOs αποτιμούσαν θετικά τις κινητήριες δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης.

Παρότι φέτος οι CEOs εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης, μας αποκάλυψαν τρία θέματα τα οποία τους απασχολούν ιδιαίτερα: η στρατηγική ανθρώπου-τεχνολογίας που θα εξασφαλίσει το εργατικό δυναμικό της ψηφιακής εποχής, η διασφάλιση της εμπιστοσύνης στις επιχειρήσεις τους σε έναν κόσμο όπου ενισχύονται οι εικονικές αλληλεπιδράσεις και η διεύρυνση των ωφελειών της παγκοσμιοποίησης για όλους μέσω της μεγαλύτερης διείσδυσης στην κοινωνία και της συνεργασίας για την εξεύρεση λύσεων. Όλα αυτά τα ζητήματα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του Νταβός.

Σε πλήρη αντίθεση με το 2016, η εμπιστοσύνη των CEOs στον ετήσιο ρυθμό αύξησης των εσόδων της εταιρείας τους ενισχύεται σχεδόν σε όλα κράτη του κόσμου. Τις κορυφαίες θέσεις της κατάταξης καταλαμβάνουν η Ινδία (71%) και η Βραζιλία, όπου τα επίπεδα της εμπιστοσύνης έχουν υπερδιπλασιαστεί (57%), καθώς και η Αυστραλία (43%) και η Βρετανία (41%). Η εμπιστοσύνη ενισχύθηκε, επίσης, κατά 11 μονάδες στην Κίνα (στο 35%), κατά 6 μονάδες στις ΗΠΑ (στο 39%) και κατά 3 μονάδες στη Γερμανία (στο 31%). Στην Ελβετία, τα επίπεδα της εμπιστοσύνης έχουν υπερδιπλασιαστεί στο 34%.

Σχετικά με τις κινητήριες δυνάμεις αυτής της ενίσχυσης, πάνω από τα 3/4 των CEOs (79%) κατονόμασε την αύξηση των οργανικών κερδών το επόμενο έτος, ενώ το 41% δήλωσε ότι σχεδιάζει νέες δραστηριότητες συγχωνεύσεων και εξαγορών το 2017. Σχεδόν το 1/4 του συνόλου των CEOs (23%) σκοπεύει να ενισχύσει τις δυνατότητες καινοτομίας για την αξιοποίηση των νέων ευκαιριών.

Στην πρώτη παγκόσμια έρευνα των CEOs που διενέργησε η PwC, οι αναδυόμενες αγορές συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας αναδείχθηκαν ως ένα σίγουρο στοίχημα επιτυχίας. Η μεταβλητότητα των αγορών, όμως, σε συνδυασμό με την τρέχουσα αστάθεια, ανάγκασαν τους CEOs να στραφούν σε ένα ευρύτερο μείγμα κρατών. Όπως προκύπτει από τη φετινή έρευνα, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αναδειχθεί σε μεγαλύτερες προτεραιότητες, ενώ η τάση για επενδύσεις στη Βραζιλία, την Ινδία, τη Ρωσία και την Αργεντινή έχει εξασθενήσει σε σύγκριση με πριν από τρία χρόνια.

Στην πρώτη πεντάδα των κρατών που θα διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο στην ανάπτυξη, οι CEOs συγκαταλέγουν τις ΗΠΑ (1), την Κίνα (2), τη Γερμανία (3), το Ηνωμένο Βασίλειο (4) και την Ιαπωνία (5), με το Ηνωμένο Βασίλειο να κερδίζει έδαφος ως προορισμός ανάπτυξης μεταξύ των CEOs από τις ΗΠΑ ( 4%), την Κίνα ( 11%), τη Γερμανία ( 8%) και την Ελβετία ( 25%).

Η Σαγκάη, η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Πεκίνο αναδείχθηκαν ως οι τέσσερις σημαντικότερες πόλεις για τις συνολικές προοπτικές ανάπτυξης μιας επιχείρησης το προσεχές 12μηνο.

Το 58% των επικεφαλής των επιχειρήσεων θεωρεί ότι θα είναι δυσκολότερη η εξισορρόπηση της παγκοσμιοποίησης καθώς ενισχύονται τα επίπεδα του προστατευτισμού. Ο προβληματισμός αυτός έρχεται σε αντίθεση με τις απόψεις που είχαν εκφράσει οι CEOs στην πρώτη έρευνα της PwC, όπου θεωρούσαν ότι «η κλασική πολυεθνική διαθέτει όση ελευθερία χρειάζεται στο εμπόριο».

Τα τελευταία 20 χρόνια, οι CEOs έχουν αποτιμήσει θετικά σε μεγάλο βαθμό τη συμβολή της παγκοσμιοποίησης στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, αγαθών και ανθρώπων. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στη φετινή έρευνα φαίνεται να αμφισβητούν κατά πόσο η παγκοσμιοποίηση έχει βοηθήσει στον μετριασμό των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή ή στο κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Η μεταστροφή αυτή συνάδει με την άποψη του ευρύτερου κοινού, όπως αυτή αποτυπώνεται σε χωριστή δημοσκόπηση καταναλωτών που διενεργήθηκε κατά παραγγελία της PwC με τη συμμετοχή 5,000 ατόμων από 22 χώρες.

Μόλις το 38% του κοινού δήλωσε ότι η παγκοσμιοποίηση έχει σημαντική θετική επίδραση στη βελτίωση της διακίνησης κεφαλαίων, ανθρώπων, αγαθών και πληροφοριών –έναντι του 60% των CEOs. Σχεδόν τα 2/3 (64%) του κοινού πιστεύει ότι η παγκοσμιοποίηση έχει συμβάλλει στη δημιουργία πλήρους και ουσιαστικής απασχόλησης, έναντι των 3/4 των CEOs (76%). Το κοινό εμφανίζεται, επίσης, λιγότερο πεπεισμένο από τους επικεφαλής των επιχειρήσεων ότι η παγκοσμιοποίηση έχει συμβάλλει, σε μεγάλο βαθμό, στη δημιουργία ικανού και καταρτισμένου εργατικού δυναμικού (29% του κοινού έναντι 37% των CEOs).

Οι CEOs επισημαίνουν ότι η τεχνολογία αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της φήμης, των δεξιοτήτων και των προσλήψεων, του ανταγωνισμού και της ανάπτυξης μιας επιχείρησης. Περίπου το 1/4 των CEOs (23%) πιστεύουν ότι η τεχνολογία θα αναμορφώσει πλήρως τον ανταγωνισμό στον κλάδο τους μέσα στην επόμενη πενταετία.

Σε έναν κόσμο που περνά ολοταχώς στην ψηφιακή εποχή, η τεχνολογία έχει δημιουργήσει μια νέα δυναμική ανάμεσα στην επιχείρηση και τους πελάτες της, αποφέροντας τεράστια οφέλη και για τις δύο πλευρές. Στον αντίποδα, οι CEOs παραδέχονται ότι σε αυτό το περιβάλλον είναι πιο δύσκολο να εξασφαλίσει και να διατηρήσει μια επιχείρηση την εμπιστοσύνη των ανθρώπων, ενώ σε ποσοστό 87% εκτιμούν ότι οι κίνδυνοι από τη χρήση των κοινωνικών δικτύων έχει αρνητικό αντίκτυπο στο επίπεδο της εμπιστοσύνης στον κλάδο τους. Επίσης, το 91% των CEOs συμφωνεί ότι την επόμενη πενταετία τα ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων και ηθικής θα καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στην επιχείρησή τους.

Πριν από 20 χρόνια, η εμπιστοσύνη δεν βρισκόταν ψηλά στο «επιχειρηματικό ραντάρ» των CEO. Πριν από 15 χρόνια, μόνο το 12% των CEOs εκτιμούσε ότι η εμπιστοσύνη του κοινού στις εταιρείες είχε μειωθεί δραστικά. Φέτος, το 58% των CEOs ανησυχούν ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης θα υπονομεύσει την ανάπτυξη της εταιρείας τους, έναντι του 37% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2013.

Μετά τα διάφορα σημαντικά ζητήματα που έχουν αντιμετωπίσει τελευταία οι μεγάλες εταιρείες σε επίπεδο τεχνολογίας και ασφάλειας, δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι CEOs υποδεικνύουν την κυβερνοασφάλεια, την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και τις διαταραχές σε επίπεδο πληροφορικής ως τις τρεις μεγαλύτερες τεχνολογικές απειλές για την εμπιστοσύνη των ενδιαφερομένων.

Η ανησυχία για τη διαθεσιμότητα δεξιοτήτων έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία 20ετία (από το 31% των CEOs που δήλωναν ανήσυχοι το 1998, έχουν αυξηθεί σε 77% το 2017), ενώ το ανθρώπινο κεφάλαιο έχει αναδειχθεί σε μία από τις τρεις μεγαλύτερες προτεραιότητες για τις επιχειρήσεις. Η διαφορετικότητα και η συμμετοχικότητα, καθώς και η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, είναι μερικές από τις στρατηγικές που θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών σε δεξιότητες. Η διαθεσιμότητα δεξιοτήτων απασχολεί πάνω από τα 3/4 των επικεφαλής επιχειρήσεων (77%), ενώ τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Αφρική (80%) και στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού (82%).

Περισσότερους από τους μισούς CEO (52% έναντι 48% το 2016) σκοπεύουν να αυξήσουν το εργατικό δυναμικό στην επιχείρησή τους κατά τους επόμενους 12 μήνες. Τα πιο φιλόδοξα σχέδια προσλήψεων εντοπίζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο (63%), την Κίνα (60%), την Ινδία (67%) και τον Καναδά (64%). Σε επίπεδο κλάδων, τα πιο φιλόδοξα σχέδια προσλήψεων εντοπίζονται στους κλάδους της Διαχείρισης Ενεργητικού (64%), της Υγείας (64%) και της Τεχνολογίας (59%), ενώ οι CEO στον Δημόσιο Τομέα αναμένεται να κάνουν τις λιγότερες προσλήψεις (32%).

Παρότι μόλις το 16% των επικεφαλής επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα προβλέπουν μείωση του συνολικού δυναμικού τους, οι CEO δηλώνουν ότι το 80% αυτών των θέσεων εργασίας που θα κοπούν επηρεάζονται κατά κάποιον τρόπο από τη χρήση της τεχνολογίας ή του αυτοματισμού. Οι επικεφαλής επιχειρήσεων στον Καναδά (100%), τις ΗΠΑ (95%), τη Γερμανία (93%), την Αυστραλία (92%) και τη Βραζιλία (91%) θεωρούν ότι η τεχνολογία έχει παίξει τον σημαντικότερο ρόλο.

Περισσότεροι από τους μισούς επικεφαλής επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα (52%) διερευνούν ήδη τους εποικοδομητικούς τρόπους με τους οποίους μπορούν να συνεργαστούν άνθρωποι και μηχανές και τα 2/5 αυτών (39%) εξετάζουν την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στις μελλοντικές ανάγκες για δεξιότητες.

Με το 70% των CEO να δηλώνουν προβληματισμένοι σχετικά με τον ρυθμό της τεχνολογικής αλλαγής, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι δεξιότητες της δημιουργίας και της καινοτομίας, οι ηγετικές ικανότητες και η συναισθηματική νοημοσύνη αναδεικνύονται ως οι πιο πολύτιμες δεξιότητες τις οποίες οι CEO δυσκολεύονται να εντοπίσουν όταν αναζητούν προσωπικό. Η εύρεση προσωπικού με δεξιότητες στους τομείς ψηφιακής τεχνολογίας και STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά) προβληματίζει περισσότερους από τους μισούς επικεφαλής επιχειρήσεων.

Σχετικα αρθρα

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin

H χειρότερη συνεδρίαση του 2021 (-3,88%) στο Χ.Α. – Μεγάλη πτώση 6,5% στις Τράπεζες

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών IV

admin

Γιατί οι αγορές θα πέσουν(;) πριν ξανανέβουν…

admin

Tο νέο πλαίσιο ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε έως 72 δόσεις

admin

Έρευνα: Το 83% δηλώνει πως ο κατώτατος μισθός δεν επιτρέπει αξιοπρεπή διαβίωση

admin

Η μετάλλαξη Δέλτα προβληματίζει για την ανάκαμψη

admin