Μια εβδομάδα αφότου η βρετανίδα πρωθυπουργός επισημοποίησε τη στρατηγική της, οι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες λένε πως ο κίνδυνος αυξάνεται οι συζητήσεις να επιδεινωθούν πολύ νωρίς, αυξάνοντας και τις πιθανότητες η Βρετανία να αποχωρήσει από την ένωση το 2019 χωρίς να έχει πακέτο εξόδου, πόσο μάλλον την ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία που επιδιώκει.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν ενοχληθεί από την πίεση της Μέι για να μειώσει τη μετανάστευση, διατηρώντας ταυτόχρονα τις εμπορικές σχέσεις, καθώς και από τις προειδοποιήσεις της πως εάν δεν καταφέρει να πάρει αυτά που θέλει, μπορεί να περικόψει τους φόρους ή να αποσύρει τις διατάξεις ασφαλείας.
Τα πιθανά πρόωρα σημεία σύγκρουσης συμπεριλαμβάνουν τις διαφωνίας για το πόσα χρωστάει το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ και κατά πόσο το διαζύγιο και η μελλοντική σχέση μπορούν να συζητηθούν ταυτόχρονα. Οποιαδήποτε προστριβή θα μπορούσε να σημαίνει πως η Μέι θα πρέπει να περιορίσει τις φιλοδοξίες της για να αποφύγει έναν άτακτο χωρισμό.
«Η ΕΕ αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή κρίση» είπε ο Μάλκολμ Μπαρ, οικονομολόγος της JPMorgan Chase. «Θα βάλει σε προτεραιότητα μια συμφωνία που θα ευνοήσει τη συνοχή ανάμεσα στους 27 και η οποία θα αναδεικνύει όλα τα μειονεκτήματα της εξόδου, ακόμη κι αν αυτό συνοδεύεται από βραχυπρόθεσμο οικονομικό κόστος για την ίδια.»
Τα επιχειρήματα υπέρ μιας άτακτης εξόδου παρουσιάστηκαν επίσης αυτήν την εβδομάδα από τον Άντριου Νταφ, μέλος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες και πρώην πολιτικός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.
Παρ’ όλα αυτά, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι είπε την Πέμπτη πως δεν έχει καμία διάθεση για «καταστροφικής» συζητήσεις για το Brexit.
Ωστόσο, για να ενεργοποιήσει αυτές τις συζητήσεις, η Μέι χρειάζεται πρώτα την έγκριση του Κοινοβουλίου.
Έχοντας κερδίσει τη στήριξη της Βουλής των Κοινοτήτων, πρέπει τώρα να περάσει από τη Βουλή των Λόρδων, όπου το κόμμα των Συντηρητικών έχει λιγότερη επιρροή.
Το κόμμα των Εργατικών είπε την Πέμπτη πως θα προτείνει οκτώ τροποποιήσεις, συμπεριλαμβανόμενου του δικαιώματος των βουλευτών να ψηφίσουν για την τελική συμφωνία της Μέι. Οι υπόλοιπες προτάσεις καλύπτουν ένα εύρος θεμάτων, από τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ευρωπαϊκή συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας μέχρι τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που κατοικούν στη Βρετανία.
Το νομοσχέδιο δεν μπορεί να γίνει νόμος μέχρι να το εγκρίνουν και τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, συνεπώς εάν οι Λόρδοι το τροποποιήσουν θα πρέπει να επιστρέψει στη Βουλή των Κοινοτήτων. Λεχθέντων αυτών, καμία τροποποίηση δεν κατάφερε να περάσει στη Βουλή των Κοινοτήτων, και τα μέλη της Βουλής των Λόρδων έχουν προειδοποιηθεί πως εάν δεν καταφέρουν να επικυρώσουν το νομοσχέδιο, αυτό θα δημιουργήσει ερωτήματα για την εγκυρότητα του μη εκλεγμένου μέρους του κοινοβουλίου.
Ο υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις είπε στο Sky News πως οι Λόρδοι θα πρέπει να εκπληρώσουν το «πατριωτικό τους καθήκον».
Το όραμα της Μέι για το Brexit έλαβε μια τόνωση την Πέμπτη από τον επιχειρηματικό τομέα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ επισκέφθηκε την πρωθυπουργό και, σύμφωνα με το BBC, είπε πως είναι «πολύ αισιόδοξος» για το μέλλον της Βρετανίας μετά το Brexit. Αναφέρθηκε στην πρόθεσή του να ανοίξει νέα βρετανική έδρα στο Λονδίνο, με χώρα για 1.600 εργαζομένους.
«Έχουμε μεγάλη πίστη στο Ηνωμένο Βασίλειο» είπε ο Κουκ. «Θα υπάρξουν αναταραχές στον δρόμο, όμως το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι μια χαρά.»
Εν τω μεταξύ, η McLaren είπε πως θα μεταφέρει την παραγωγή πλαισίων από την Αυστρία στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια κίνηση που θα μειώσει την έκθεσή της σε πιθανούς δασμούς μετά το Brexit.
Η εταιρεία χτίζει εργοστασιακή μονάδα 50 εκατομμυρίων λιρών στο Σέφιλντ, όπου θα κατασκευάζει τα ελαφροβαρή σώματα για οχήματα όπως το P1 του 1,4 εκατομμυρίου δολαρίων.
Παρ’ ότι η απόφαση της αυτοκινητοβιομηχανίας να μεταφέρει την παραγωγή λήφθηκε πριν από το δημοψήφισμα του Ιουνίου, η κίνηση θα ενισχύσει το ποσοστό των μερών που κατασκευάζονται στη Βρετανία για τα αυτοκίνητά της, και έρχεται ενώ οι κατασκευαστές ετοιμάζονται να ελαχιστοποιήσουν τους φόρους που μπορεί να προστεθούν στα εισαγόμενα μέρη.
«Η συνεχής μου παράκληση για τους πολιτικούς είναι όχι δασμούς, όχι εμπορικά εμπόδια» είπε ο CEO Μάικ Φλιούιτ την Πέμπτη. «Για όνομα του Θεού, ζούμε σε έναν σύγχρονο κόσμο.»
Η αυτοκινητοβιομηχανία Faurecia ανέφερε πως βλέπει τις πωλήσεις αυτοκινήτων της στο Ηνωμένο Βασίλειο να πέφτουν κατά 10% το 2017 λόγω του Brexit.