Image default
Πρώτο Θέμα

Η εποχή του Τραμπ και το Brexit μπορεί να προκαλέσουν μια πιο ασταθή χρονιά για το συνάλλαγμα

eurodollar 1903856bΟ Ντόναλντ Τραμπ κάνει τη μεταβλητότητα μεγάλη ξανά. Εάν η αντίδραση στην πρώτη συνέντευξη τύπου του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ αποτελεί οποιαδήποτε ένδειξη, μας περιμένουν μεγάλα σκαμπανεβάσματα στη συναλλαγματική αγορά φέτος.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα μίας εβδομάδας στη σχέση ευρώ και δολαρίου, μέτρο του κόστους του δικαιώματος προαίρεσης για την προστασία κατά των μεταβολών στο συνάλλαγμα, σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο σε έναν μήνα μετά τη συνέντευξη τύπου του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα. Και αυτό έγινε χωρίς να υπάρξει πραγματική πολιτική είδηση. Δείκτης δολαρίου έπεσε μέχρι και 2% μέσα σε δύο ημέρες.

Με την πολιτική ατζέντα του Τραμπ να παραμένει αβέβαιη, το μοτίβο της μεγαλύτερης δημοσιονομικής ενίσχυσης και του υψηλότερου πληθωρισμού που έχουν οδηγήσει ανοδικά το δολάριο και τις αποδόσεις των κρατικών αμερικανικών ομολόγων δεν είναι ένα σίγουρο στοίχημα. Η διχασμένη τοποθέτηση της αγοράς σημαίνει πως οποιουδήποτε είδους εκπλήξεις σε σχέση με τις υποσχέσεις του Τραμπ θα αυξήσουν τις μεταβολές των τιμών, προκαλώντας μιαν αύξηση στο κόστος της αντιστάθμισης για τους επενδυτές.

1

Πολλοί επενδυτές από τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και hedge funds επιδιώκουν ακόμη να αυξήσουν θέσεις ανόδου στο δολάριο, ενώ κάποιοι έχουν υπερβολικά αποθέματα, λένε χρηματομεσίτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Άλλοι έχουν ουδέτερες θέσεις.

Υπάρχει περιθώριο αύξησης των πραγματοποιημένων μεταβλητοτήτων, κοντά σε μέσους όρους 10 ετών. Ο δείκτης μεταβλητότητας Group-of-Seven της JPMorgan βρίσκεται στο 10,78%, σε σύγκριση με το 12,79% στις 14 Ιουνίου, πριν από το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου για τη θέση του στην ΕΕ.

2

Η αβεβαιότητα για τον Τραμπ δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας πολιτικού κινδύνου στον ορίζοντα, με τις διαπραγματεύσεις του Brexit και εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη να ξεκινούν αυτόν τον χρόνο.

Οι μεταβλητότητες στις σχέσεις της λίρας έχουν ανέλθει σε υψηλά πολλών μηνών πριν από την ομιλία της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι την Τρίτη, οπότε αναμένεται να ρίξει φως στο όραμά της για το Brexit. Η αγορά έχει υπάρξει πολύ ευάλωτη σε ειδήσεις που υποδεικνύουν πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πρόθυμο να ξεχάσει την πρόσβαση στην κοινή αγορά, για να ανακτήσει τον έλεγχο επί της μετανάστευσης, με τη Goldman Sachs Group και τη Deutsche Bank να περιμένουν μια πτώση προς τα επίπεδα του 1,10 δολαρίου.

Ακόμη κι αν οι διαπραγματεύσεις μέσα στη χρονιά σηματοδοτήσουν ένα πιο «μαλακό» Brexit, μια αγορά που περιμένει πτώση της λίρας μπορεί να δυσκολευτεί να βρει την έξοδο και μια μεγάλη πίεση μπορεί να οδηγήσει σε jackpot για όσους περιμένουν μια κίνηση πάνω από τα 1,30 δολάρια. Οι επενδυτές μπορεί να επιδιώξουν να προστατευτούν από ξαφνικές μεταβολές κινούμενοι προς long vega, που μετρά την ευαισθησία ενός δικαιώματος προαίρεσης σε αλλαγές στη μεταβλητότητα του υποκείμενου περιουσιακού στοιχείου.

Η ευρωζώνη έχει επίσης να αντιμετωπίσει τις εκλογές στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ύστερα από ένα δημοψήφισμα στην Ιταλία τον περασμένο μήνα που είδε τον πρωθυπουργό της χώρας να παραιτείται. Υπάρχει πιθανότητα νέων εκλογών και στην Ελλάδα, καθώς υπάρχει αδιέξοδο στην αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης της χώρας. Οι αγορές πιθανώς να μην έχουν επαρκείς θέσεις κατά αυτών των κινδύνων.

3

Παρ’ ότι τα πτωτικά στοιχήματα ευρώ-δολαρίου, όπως φαίνονται από τις εξαμηνιαίες αναστροφές ρίσκου, ανέβηκαν τον Νοέμβριο, αυτό έγινε λόγω των εκλογών στις ΗΠΑ και όχι των ευρωπαϊκών κινδύνων. Ο δείκτης Euro Break-Up, ο οποίος αντικατοπτρίζει την πιθανότητα κάποια από τις χώρες της ευρωζώνης να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα μέσα σε 12 μήνες, βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρ

Σχετικα αρθρα

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin

Χωρίς αντίκρυσμα ξανά το δωρεάν χρήμα-John B.Taylor

admin