Image default
Πρώτο Θέμα

Οι ανησυχίες των επενδυτών εν όψει Eurogroup χτυπούν τα ελληνικά ομόλογα

bond money stuffΟι αποδόσεις των διετών ελληνικών ομολόγων ανέβηκαν απότομα σήμερα, καθώς οι επενδυτές περιμένουν μια κρίσιμη συνάντηση ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές που θα καθορίσει το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας την επόμενη εβδομάδα.

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν αντέξει τις έντονες διακυμάνσεις στις συναλλαγές όταν ξέσπασε μια δημόσια διαφωνία ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις διαφορετικές απόψεις τους για την ελληνική οικονομία την περασμένη εβδομάδα.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ επιμένουν από τότε πως έχουν σημειώσει πρόοδο με το Ταμείο και την ελληνική κυβέρνηση, γεφυρώνοντας τις διαφορές τους για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να δεσμευτεί η Αθήνα για να εγκριθεί η επόμενη δόση χρημάτων από το πρόγραμμα διάσωσης.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο επικεφαλής επί των οικονομικών της ΕΕ, βρίσκεται στην Αθήνα σε συναντήσεις με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο σήμερα. Έχει δείξει αισιοδοξία πριν από τη συνάντηση της 20ης Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

«Είμαι βέβαιος πως η πρόοδος θα συνεχιστεί. Θα προσπαθήσουμε για μια συμφωνία, οι συζητήσεις είναι δύσκολες, αλλά εάν προσπαθείς μπορεί να έχεις πρόοδο» είπε ο κ. Μοσκοβισί, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

«Σήμερα είμαστε πιο κοντά απ’ ότι ήμασταν χθες, και αύριο θα είμαστε ακόμη πιο κοντά.»

Οι αγορές περιμένουν με αγωνία τη συνάντηση του Eurogroup την επόμενη Δευτέρα, η οποία θα είναι η τελευταία μεγάλη συζήτηση για την Ελλάδα προτού ξεκινήσει μια σειρά σημαντικών εκλογών από την Ολλανδία τον Μάρτιο.

Η απόδοση του διετούς ομολόγου – το οποίο έχει μετατραπεί σε βαρόμετρο για τις εντάσεις του προγράμματος διάσωσης – έχει ανέβη κατά 34 μονάδες βάσης ως την ώρα δημοσίευσης του κειμένου, φτάνοντας στο 9,3%. Οι δεκαετείς αποδόσεις της Ελλάδας έχουν ανέβη 10 μονάδες βάσης, ως το 7,4%.

Οι πιστωτές της Ελλάδας διαφωνούν για τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπει το πρόγραμμα διάσωσής της, με το ΔΝΤ να ζητά από την Αθήνα να νομοθετήσει περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε μέτρα φορολογικών και ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων ως προϋπόθεση για να παραμείνει στο πρόγραμμα της χώρας ύστερα από σχεδόν επτά χρόνια.

Παρ’ ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει αρκετά χρήματα για να κάνει μια σειρά αποπληρωμών χρέους τους επόμενους μήνες, δεν αναμένεται να μπορέσει να καλύψει τη δόση του Ιουλίου ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ χωρίς νέα δόση πόρων διάσωσης.

Ύστερα από τις συζητήσεις με τον κ. Μοσκοβισί σήμερα, ο πρωθυπουργός Τσίπρας είπε πως οι επιπλέον μεταρρυθμίσεις – οι οποίες συμπεριλαμβάνουν την αύξηση του ορίου για την πληρωμή φόρου εισοδήματος – δε θα πρέπει να επιβάλουν περαιτέρω βάρος λιτότητας σε μια χτυπημένη από την κρίση οικονομία.

Τα μέτρα θα πρέπει να έχουν «μηδενική καθαρή δημοσιονομική επίδραση. Το μήνυμα είναι αρκετά με τη λιτότητα» είπε ο κ. Τσίπρας.

 Μια «ολοκληρωμένη» συμφωνία, όπου όλες οι πλευρές θα έχουν διευθετήσει τις διαφορές τους για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος και την ελάφρυνση χρέους είναι «εξαιρετικά απίθανη» την επόμενη εβδομάδα, είπε ο Μουζτάμπα Ραχμάν της Eurasia group.

«Πιο ρεαλιστικό είναι το Eurogroup να τοποθετήσει κάποια πολιτικά θεμέλια που θα επιτρέψουν μια συμφωνία αργότερα τον Μάρτιο, πριν από τις εκλογές στην Ολλανδία στα μέσα του μήνα» είπε ο κ. Ραχμάν.   

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin