Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει περισσότερο το ΝΑΤΟ

nato drills.siΣτο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Αμερική αναδείχθηκε στην τελευταία πραγματική υπερδύναμη του κόσμου. Ήταν ένας αξιοσέβαστος τίτλος, όμως πολλοί αμερικανοί κατέληξαν να τον μισούν.

Γιατί, όταν η Σοβιετική Ένωση εξαφανίστηκε και η απειλή ήταν εμφανώς λιγότερο άμεση, οι ΗΠΑ συνέχιζαν να χρηματοδοτούν την άμυνα των δυτικών εθνών; Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο μεγαλοεπιχειρηματίας, το βλέπει αυτό ως μια κακή συμφωνία. Ο Στρατηγός Τζέιμς Μάτις, ο επικεφαλής του Πενταγώνου, λέει πως τα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να πιάσουν τον στόχο για δαπάνες 2% του ΑΕΠ τους, διαφορετικά η Αμερική θα μειώσει τις δικές της δεσμεύσεις.

Η Ουάσινγκτον αξίζει κάποια κατανόηση. Δαπανά 3,61% του τεράστιου ΑΕΠ της για έναν στρατό του οποίου τα καθήκοντα συμπεριλαμβάνουν την υπεράσπιση της Γερμανία, η οποία δαπανά μόλις 1,19%. Ακόμη και η Βρετανία, η οποία θεωρεί τον εαυτό της ενθουσιώδες μέλος του ΝΑΤΟ, τώρα κατηγορείται ότι έχει πέσει κάτω από τον στόχο του 2%. Το ΝΑΤΟ υποτίθεται πως είναι μια συλλογική αμυντική συμφωνία, όχι μια πολεμική μηχανή χρηματοδοτούμενη από τη Αμερική. Συνεπώς, η απαίτηση κάθε μέλος να τηρήσει τα καθήκοντά του είναι λογική.

Δε θα πρέπει, ωστόσο, να αποσπάσει την προσοχή από τον στόχο του ΝΑΤΟ. Υπάρχει ο κίνδυνος ανάμεσα στις διαμάχες για τα οικονομικά ο κόσμος να ξεχάσει την πολύ πραγματική απειλή που κρύβει η ισλαμιστική τρομοκρατία ή η Ρωσία, και τον ρόλο που μπορεί να παίξει – και πρέπει να παίξει – το ΝΑΤΟ στην αντιμετώπισή τους. για παράδειγμα, η προσπάθεια τεμαχισμού της Ουκρανίας ήταν ενδεικτική μιας επιθετικής, δικτατορικής προσέγγισης στην εξωτερική πολιτική που θυμίζει τα χειρότερα της Σοβιετικής Ένωσης.

Όπως και η ΕΣΣΔ, η σύγχρονη Ρωσία μετρά τη δύναμή της με βάση τις αδυναμίες των αντιπάλων της. Εάν η Δύση εμφανιστεί διχασμένη και διστακτική να δράσει, η Ρωσία θα ενθαρρυνθεί. Είναι πάντα χρήσιμο να επανεξετάζουμε τους παλιούς τρόπους με τους οποίους κάνουμε τα πράγματα, και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η Ευρώπη θα πρέπει να πληρώσει περισσότερο για τη δική της άμυνα. Όμως μέσα από αυτή τη συζήτηση θα πρέπει να αναδειχθεί ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στην επιθετικότητα της Μόσχας.   

Σχετικα αρθρα

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin

H χειρότερη συνεδρίαση του 2021 (-3,88%) στο Χ.Α. – Μεγάλη πτώση 6,5% στις Τράπεζες

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών IV

admin

Γιατί οι αγορές θα πέσουν(;) πριν ξανανέβουν…

admin

Tο νέο πλαίσιο ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε έως 72 δόσεις

admin

Έρευνα: Το 83% δηλώνει πως ο κατώτατος μισθός δεν επιτρέπει αξιοπρεπή διαβίωση

admin

Η μετάλλαξη Δέλτα προβληματίζει για την ανάκαμψη

admin