Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει περισσότερο το ΝΑΤΟ

nato drills.siΣτο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Αμερική αναδείχθηκε στην τελευταία πραγματική υπερδύναμη του κόσμου. Ήταν ένας αξιοσέβαστος τίτλος, όμως πολλοί αμερικανοί κατέληξαν να τον μισούν.

Γιατί, όταν η Σοβιετική Ένωση εξαφανίστηκε και η απειλή ήταν εμφανώς λιγότερο άμεση, οι ΗΠΑ συνέχιζαν να χρηματοδοτούν την άμυνα των δυτικών εθνών; Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο μεγαλοεπιχειρηματίας, το βλέπει αυτό ως μια κακή συμφωνία. Ο Στρατηγός Τζέιμς Μάτις, ο επικεφαλής του Πενταγώνου, λέει πως τα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να πιάσουν τον στόχο για δαπάνες 2% του ΑΕΠ τους, διαφορετικά η Αμερική θα μειώσει τις δικές της δεσμεύσεις.

Η Ουάσινγκτον αξίζει κάποια κατανόηση. Δαπανά 3,61% του τεράστιου ΑΕΠ της για έναν στρατό του οποίου τα καθήκοντα συμπεριλαμβάνουν την υπεράσπιση της Γερμανία, η οποία δαπανά μόλις 1,19%. Ακόμη και η Βρετανία, η οποία θεωρεί τον εαυτό της ενθουσιώδες μέλος του ΝΑΤΟ, τώρα κατηγορείται ότι έχει πέσει κάτω από τον στόχο του 2%. Το ΝΑΤΟ υποτίθεται πως είναι μια συλλογική αμυντική συμφωνία, όχι μια πολεμική μηχανή χρηματοδοτούμενη από τη Αμερική. Συνεπώς, η απαίτηση κάθε μέλος να τηρήσει τα καθήκοντά του είναι λογική.

Δε θα πρέπει, ωστόσο, να αποσπάσει την προσοχή από τον στόχο του ΝΑΤΟ. Υπάρχει ο κίνδυνος ανάμεσα στις διαμάχες για τα οικονομικά ο κόσμος να ξεχάσει την πολύ πραγματική απειλή που κρύβει η ισλαμιστική τρομοκρατία ή η Ρωσία, και τον ρόλο που μπορεί να παίξει – και πρέπει να παίξει – το ΝΑΤΟ στην αντιμετώπισή τους. για παράδειγμα, η προσπάθεια τεμαχισμού της Ουκρανίας ήταν ενδεικτική μιας επιθετικής, δικτατορικής προσέγγισης στην εξωτερική πολιτική που θυμίζει τα χειρότερα της Σοβιετικής Ένωσης.

Όπως και η ΕΣΣΔ, η σύγχρονη Ρωσία μετρά τη δύναμή της με βάση τις αδυναμίες των αντιπάλων της. Εάν η Δύση εμφανιστεί διχασμένη και διστακτική να δράσει, η Ρωσία θα ενθαρρυνθεί. Είναι πάντα χρήσιμο να επανεξετάζουμε τους παλιούς τρόπους με τους οποίους κάνουμε τα πράγματα, και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η Ευρώπη θα πρέπει να πληρώσει περισσότερο για τη δική της άμυνα. Όμως μέσα από αυτή τη συζήτηση θα πρέπει να αναδειχθεί ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στην επιθετικότητα της Μόσχας.   

Σχετικα αρθρα

Προϋπολογισμός: Το 2022 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 5,3%, έναντι 4,5% που είχε προβλεφθεί

admin

Το κόστος της αμφισβητούμενης αξιοπιστίας της Fed – M.A.EL-ERIAN

admin

IGB: Ο αγωγός «Δαυίδ» απέναντι στον «Γολιάθ»

admin

Οι διεθνείς αγορές ομολόγων πλησιάζουν το “σημείο μηδέν”

admin

ΕΕ: Πολιτική συμφωνία επί 3 μέτρων για την ενέργεια

admin

ALPHA BANK-Οι δευτερογενείς επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης: H σπειροειδής αύξηση τιμών- μισθών

admin

Παγκόσμιο τσουνάμι στην αγορά ομολόγων 

admin

(Ρωσικό) σαμποτάζ στους υπόγειους αγωγούς Nord Stream;

admin

Κίνα: «Η διπλωματία της παγίδας του χρέους»

admin

Γιατί οι επενδυτές πρέπει να περιμένουν ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια στις αγορές

admin

Πολεμική οικονομία και ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη δεν θα τελειώσουν μαζί με τον χειμώνα

admin

Το επικείμενο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό χάος…

admin