Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει περισσότερο το ΝΑΤΟ

nato drills.siΣτο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Αμερική αναδείχθηκε στην τελευταία πραγματική υπερδύναμη του κόσμου. Ήταν ένας αξιοσέβαστος τίτλος, όμως πολλοί αμερικανοί κατέληξαν να τον μισούν.

Γιατί, όταν η Σοβιετική Ένωση εξαφανίστηκε και η απειλή ήταν εμφανώς λιγότερο άμεση, οι ΗΠΑ συνέχιζαν να χρηματοδοτούν την άμυνα των δυτικών εθνών; Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο μεγαλοεπιχειρηματίας, το βλέπει αυτό ως μια κακή συμφωνία. Ο Στρατηγός Τζέιμς Μάτις, ο επικεφαλής του Πενταγώνου, λέει πως τα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να πιάσουν τον στόχο για δαπάνες 2% του ΑΕΠ τους, διαφορετικά η Αμερική θα μειώσει τις δικές της δεσμεύσεις.

Η Ουάσινγκτον αξίζει κάποια κατανόηση. Δαπανά 3,61% του τεράστιου ΑΕΠ της για έναν στρατό του οποίου τα καθήκοντα συμπεριλαμβάνουν την υπεράσπιση της Γερμανία, η οποία δαπανά μόλις 1,19%. Ακόμη και η Βρετανία, η οποία θεωρεί τον εαυτό της ενθουσιώδες μέλος του ΝΑΤΟ, τώρα κατηγορείται ότι έχει πέσει κάτω από τον στόχο του 2%. Το ΝΑΤΟ υποτίθεται πως είναι μια συλλογική αμυντική συμφωνία, όχι μια πολεμική μηχανή χρηματοδοτούμενη από τη Αμερική. Συνεπώς, η απαίτηση κάθε μέλος να τηρήσει τα καθήκοντά του είναι λογική.

Δε θα πρέπει, ωστόσο, να αποσπάσει την προσοχή από τον στόχο του ΝΑΤΟ. Υπάρχει ο κίνδυνος ανάμεσα στις διαμάχες για τα οικονομικά ο κόσμος να ξεχάσει την πολύ πραγματική απειλή που κρύβει η ισλαμιστική τρομοκρατία ή η Ρωσία, και τον ρόλο που μπορεί να παίξει – και πρέπει να παίξει – το ΝΑΤΟ στην αντιμετώπισή τους. για παράδειγμα, η προσπάθεια τεμαχισμού της Ουκρανίας ήταν ενδεικτική μιας επιθετικής, δικτατορικής προσέγγισης στην εξωτερική πολιτική που θυμίζει τα χειρότερα της Σοβιετικής Ένωσης.

Όπως και η ΕΣΣΔ, η σύγχρονη Ρωσία μετρά τη δύναμή της με βάση τις αδυναμίες των αντιπάλων της. Εάν η Δύση εμφανιστεί διχασμένη και διστακτική να δράσει, η Ρωσία θα ενθαρρυνθεί. Είναι πάντα χρήσιμο να επανεξετάζουμε τους παλιούς τρόπους με τους οποίους κάνουμε τα πράγματα, και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η Ευρώπη θα πρέπει να πληρώσει περισσότερο για τη δική της άμυνα. Όμως μέσα από αυτή τη συζήτηση θα πρέπει να αναδειχθεί ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στην επιθετικότητα της Μόσχας.   

Σχετικα αρθρα

Ο “γόρδιος” δεσμός της Deutsche Bank

admin

Χρηματιστήριο: Έλλειψη εμπιστοσύνης = Διακυμάνσεις + Στρες

admin

Τρόμος πάνω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες 

admin

Alpha Bank: Διαταραχές στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος

admin

FED:Νέα αύξηση των επιτοκίων με το βλέμμα στις τράπεζες 

admin

ΗΠΑ:Το επικείμενο μεγάλο τραπεζικό κράχ…

admin

Που πάνε οι αγορες; 

admin

Το weekend που άλλαξε τον τραπεζικό χάρτη

admin

Ελ-Εριάν: Ναι, ήταν διάσωση – Κινδυνεύουν άλλες τράπεζες;

admin

Η επικείμενη συντριβή της Ρωσίας και το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής – George Soros

admin

Χρηματιστήριο: Επιστροφή στην μεταβλητότητα

admin

Το παρασκήνιο της διάσωσης της First Republic Bank: Η ιδέα της Γέλεν, το σχέδιο του Ντίμον και οι 11 τραπεζίτες

admin