Image default
Πρώτο Θέμα

Η ευρωζώνη θα χάσει την προθεσμία της ελληνικής αξιολόγησης

eurozone crisis 007Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα χάσουν την προθεσμία αυτής της εβδομάδας για να συμφωνήσουν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την εκταμίευση 7 δισεκατομμυρίων ευρώ βοήθειας για την Ελλάδα, επεκτείνοντας τη διαμάχη μέσα στην εκλογική σεζόν στην Ολλανδία και τη Γαλλία, όπου οι διπλωμάτες φοβούνται ότι μπορεί να γίνει εξαιρετικά πολιτικοποιημένη.

Αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν πως οι δύο πλευρές παραμένουν σε σύγκρουση για την απαίτηση του ΔΝΤ να προσφερθεί σημαντική ελάφρυνση χρέους στην Αθήνα και ευκολότεροι στόχοι πλεονάσματος, κάτι που σημαίνει πως η συμφωνία που ήλπιζαν πολλοί στην κρίσιμη συνάντηση των υπουργός τη Δευτέρα μπορεί να απέχει μήνες.

Παρ’ ότι η ελληνική κυβέρνηση δε θα αντιμετωπίσει τη χρεοκοπία χωρίς τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τον Ιούλιο, οι πρωτεύουσες της ευρωζώνης βιάζονται να κλείσουν συμφωνία με το ΔΝΤ στο eurogroup της Δευτέρας ώστε το ανάστατο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρών να μη γίνει θέμα συζήτησης στις εθνικές εκλογές στην Ολλανδία και τη Γαλλία. Οι ολλανδοί ψηφοφόροι θα εκλέξουν νέο κοινοβούλιο τον επόμενο μήνα, ενώ οι γάλλοι θα ψηφίσουν για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών τον Απρίλιο.

Όμως οι υπουργοί δεν αναμένεται να πάρουν κάποια «κρίσιμη απόφαση» για το πρόγραμμα, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ με συμμετοχή στις συζητήσεις, ο οποίος προσέθεσε πως χρειάζεται ουσιαστική περαιτέρω τεχνική δουλειά και πολιτικοί συμβιβασμοί για να εξασφαλιστεί συμφωνία.

Οι επενδυτές έχουν τρομάξει από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ, στέλνοντας τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων με λήξη το 2019 πάνω από το 9,5%.

Παρ’ ότι η ευρωζώνη έχει αντιμετωπίσει παρόμοιους γκρεμούς για την Ελλάδα κατά τα τελευταία δύο χρόνια, μόνο και μόνο για να πληρώσει τις δόσεις βοήθειας χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, κάποιοι διπλωμάτες φοβούνται πως το αυξανόμενο εθνικιστικό αίσθημα στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της εκλογικής σεζόν μπορεί να κάνει μια παρόμοια λύση αδύνατη φέτος.

Μια ομάδα κυβερνήσεων της ευρωζώνης υπό τη Γερμανία έχει ως τώρα αρνηθεί να ενδώσει στις απαιτήσεις του ΔΝΤ να προσφέρουν περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, μια ιδέα που εχθρεύονται οι ψηφοφόροι στη Γερμανία και την Ολλανδία, αντιμετωπίζει όμως και εσωτερικές πιέσεις για να διατηρήσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ θεωρείται πιο αξιόπιστος επιτηρητής προγράμματος από τους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Κομισιόν. Στην προσπάθεια να κρατήσουν το ταμείο στο πρόγραμμα, οι ελεγκτές της ΕΕ και του ΔΝΤ δουλεύουν μαζί με την Αθήνα για να εξασφαλίσουν το περίγραμμα μιας πιθανής συμφωνίας για φορολογικές και ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις κοντά στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, που το ταμείο λέει ότι χρειάζονται ώστε η χώρα να πετύχει τους υπάρχοντες στόχους πλεονάσματος. Εάν συμφωνηθεί το πλαίσιο, θα επιτρέψει στις ομάδες των αξιωματούχων της ΕΕ και του ΔΝΤ να επιστρέψουν στην Αθήνα και να λύσουν ένα από τα μεγαλύτερα σημεία πρόσκρουσης στις συζητήσεις.

Ακόμη κι αν επιτευχθεί συμφωνία για τις φορολογικές και τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, οι υπουργοί της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν περαιτέρω δύσκολες συζητήσεις με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, έχει ξεκαθαρίσει στους ομολόγους του πως δε θα ζητήσει κοινοβουλευτική στήριξη για το ξεκλείδωμα περαιτέρω δόσεων βοήθειας προς την Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Παρ’ ότι η προθεσμία του Ιουλίου προσφέρει στους αξιωματούχους κάποια περιθώρια ελιγμών, υπάρχουν επίσης ανησυχίες στις πρωτεύουσες για τις πρόσφατες αναταραχές στις αγορές και τους φόβους για το πολιτικό παράθυρο για μια συμφωνία μπορεί να κλείσει εάν η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθήσει να μεταβάλει την πολιτική των ΗΠΑ στο ΔΝΤ.

«Είναι απαραίτητο να φτάσουμε γρήγορα σε συμφωνία; Όχι» είπε ο αξιωματούχος της ΕΕ, προσθέτοντας πως δε συζητείται καμία έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών μέχρι την τακτική συνεδρίαση του επόμενου μήνα. Παρ’ όλα αυτά, «στην παρούσα κατάσταση του κόσμου, είναι προτιμότερο να φτάσουμε σε μια κατάληξη σύντομα.

Αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης είπε την Πέμπτη πως ο στόχος της Αθήνας για τη συνάντηση της Δευτέρας είναι να καθοριστούν οι «κεντρικοί άξονες» μιας πιθανής συμφωνίας, όμως η χώρα δε θέλει να δεχτεί «ούτε ένα» επιπλέον μέτρο λιτότητας.  

Σχετικα αρθρα

FED:Η αρχή του τέλους του εύκολου χρήματος

admin

Το κινεζικό “καμπανάκι κινδύνου” για τους διεθνείς επενδυτές μόλις χτύπησε

admin

Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Συνεχίζεται ακάθεκτο το sell off στο κινεζικό χρηματιστήριο

admin

Τα 10 ερωτήματα για τη μετάλλαξη Δέλτα και οι απαντήσεις τους

admin

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin

H χειρότερη συνεδρίαση του 2021 (-3,88%) στο Χ.Α. – Μεγάλη πτώση 6,5% στις Τράπεζες

admin