Image default
Πρώτο Θέμα

Καλό ξεκίνημα στο νέο έτος. Κρίμα για το υπόλοιπο…

europe political breakdown Η παγκόσμια οικονομία έχει ξεκινήσει το νέο έτος σε καλή φόρμα. Η Αμερική προχωρά, η Κίνα αναπτύσσεται γρηγορότερα απ’ ότι αναμενόταν, η Βρετανία επανέρχεται από την πτώση που πυροδότησε το Brexit. Ακόμη και η συνήθως πιο αργή ευρωζώνη κινείται με ζωντάνια.

Κρίμα για αυτά που περιμένουν στη συνέχεια.Οι εκδόσεις στοιχείων σχεδόν από κάθε μεγάλη οικονομία αυτές τις ημέρες ακολουθούν ένα παρόμοιο μοτίβο.

Πρώτον, είναι σε γενικές γραμμές θετικές – είτε καλύτερες απ’ ότι αναμενόταν προηγουμένως ή μόνο λίγο χειρότερες. Στη συνέχεια, οι πολιτικοί παράγοντες και οι οικονομολόγοι βγαίνουν και λένε πως υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες μπροστά μας για να ξέρουμε εάν αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί ή θα καταρρεύσει.

«Τα γεωπολιτικά ρίσκα αυξάνονται και τραβούν όλο και περισσότερο την προσοχή των αγορών με τέτοιον τρόπο που επισκιάζουν σχεδόν κάθε άλλη εξέλιξη» ανέφερε σε πελάτες της η καναδική Scotiabank.

Οι κίνδυνοι είναι κατά κύριο λόγο πολιτικοί. Πώς θα μεταφραστεί σε πολιτική το «πρώτα η Αμερική» του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ; Θα έρθει επιτέλους το Brexit να χτυπήσει τη Βρετανία, κόβοντας την εμπορική ανάπτυξη και προκαλώντας πληθωρισμό;

Για την ευρωζώνη, εν τω μεταξύ, οι κίνδυνοι είναι υπαρξιακοί. Οι εκλογές σε Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Ολλανδία θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα τα αντιευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα να κερδίσουν σημαντικό έδαφος ή και να ανέλθουν στην εξουσία. Και το πάτημα της Ελλάδας στη θέση της στη νομισματική ένωση παραμένει ασταθές.

Την τελευταία εβδομάδα, τα επιπλέον χρήματα που απαιτούν οι επενδυτές για να αγοράσουν γαλλικά ομόλογα αντί για γερμανικά εκτοξεύθηκαν – σε μεγάλο βαθμό λόγω σχολίου στο Reuters από αξιωματούχου του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, ότι το κόμμα θα βάλει την αποχώρηση από το ευρώ στην καρδιά της οικονομικής του πλατφόρμας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λε Πεν δε θα κερδίσει την προεδρία – όμως μετά τις εκπλήξεις του Τραμπ και του Brexit το περασμένο έτος, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Άλλοι κίνδυνοι είναι περισσότερο κεϋνσιανοί, έχοντας να κάνουν με το κατά πόσο τα χρόνια ενίσχυσης από τις κεντρικές τράπεζες, υπό τη μορφή αγορών ομολόγων και μηδαμινών επιτοκίων, παράγουν επιτέλους πληθωρισμό, ο οποίος με τη σειρά του θα σταματήσει τις αγορές από τους καταναλωτές, επιβραδύνοντας την οικονομική ανάπτυξη.

Την επόμενη εβδομάδα μάλλον θα βρεθεί στο επίκεντρο η Κίνα, η οποία επιστρέφει από αργία με σωρεία δεδομένων, συμπεριλαμβανομένου του δείκτη υπευθύνων προμηθειών για τις υπηρεσίες – ο οποίος υποδεικνύει σταθερή, αν και ελαφρώς χαμηλότερη ανάπτυξη – στοιχείων για τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος και πιθανώς αριθμούς συναλλαγών.

Η Κίνα αναπτύχθηκε ταχύτερα απ’ ότι αναμενόταν, με 6,8%, στο τέταρτο τρίμηνο, ωθούμενη από τις υψηλότερες κρατικές δαπάνες και πρωτοφανείς τραπεζικούς δανεισμούς.

Όμως η οικονομία παραμένει αντιμέτωπη με αντίθετους ανέμους, από την επιβράδυνση στην αγορά ακινήτων μέχρι τα πιθανά προστατευτικά μέτρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος, εν τω μεταξύ, κοντεύουν να πέσουν κάτω από τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, παρ’ ότι η ρυθμός της πτώσης μπορεί να επιβραδύνει μέσω κεφαλαιακών ελέγχων και της υποχώρησης του δολαρίου.

Η Κίνα κινείται με προσοχή. Ανέβασε έναν αριθμό επιτοκίων την Παρασκευή, έναντι σε αυτό που η Deutsche Bank περιγράφει ως δίλημμα.

«Η πολιτική χρειάζεται να αυστηροποιηθεί για λόγους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, όμως η κεντρική τράπεζα θέλει να ελέγχει τον ρυθμό και το μέγεθος ώστε η αυστηροποίηση να μην πυροδοτήσει καταστροφικές προσαρμογές, και να μην θέσει σε κίνδυνο την υπό σταθεροποίηση προοπτική της ανάπτυξης» ανέφερε.

Στην ευρωζώνη, περιμένουμε στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία. Όλα αναμένονται να δείξουν ανάπτυξη.

Οι ευμετάβλητες εργοστασιακές παραγγελίες της Γερμανίας μπορεί να τραβήξουν ιδιαίτερη προσοχή. Έπεσαν κατά 2,5% σε μηνιαία βάση τον Νοέμβριο, μια πτώση ύστερα από άνοδο 5% τον προηγούμενο μήνα.

Οι οικονομολόγοι περιμένουν νέα ανάκαμψη.

Την ίδια στιγμή, στιγμές μεγάλου ενδιαφέροντος θα προκύψουν την Πέμπτη, όταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι βρεθεί στο Βερολίνο για να συζητήσει για την οικονομία της ευρωζώνης με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εβδομαδιαίες προοπτικές είναι ισχνές, με highlight τα μηνιαία εμπορικά στοιχεία, όπου περιμένουμε ελάχιστες αλλαγές από το έλλειμμα των 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οποιαδήποτε σημαντική πολιτική κίνηση, ωστόσο, πιθανότατα θα φανεί από τη σελίδα του Twitter, @realDonaldTrump.

Σχετικα αρθρα

Handelsblatt: Απόβαση του Ιβάν Σαββίδη στα ελληνικά λιμάνια!

admin

Η νέα τραπεζική πραγματικότητα

admin

Η κινεζική τραγωδία του Xi Jinping και ο επικείμενος 3ος παγκόσμιος πόλεμος

admin

Ο “γόρδιος” δεσμός της Deutsche Bank

admin

Χρηματιστήριο: Έλλειψη εμπιστοσύνης = Διακυμάνσεις + Στρες

admin

Τρόμος πάνω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες 

admin

Alpha Bank: Διαταραχές στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος

admin

FED:Νέα αύξηση των επιτοκίων με το βλέμμα στις τράπεζες 

admin

ΗΠΑ:Το επικείμενο μεγάλο τραπεζικό κράχ…

admin

Που πάνε οι αγορες; 

admin

Το weekend που άλλαξε τον τραπεζικό χάρτη

admin

Ελ-Εριάν: Ναι, ήταν διάσωση – Κινδυνεύουν άλλες τράπεζες;

admin