Το γεγονός ότι ο τουρισμός αποτελεί το μοναδικό κλάδο στην ελληνική οικονομία που αναπτύχθηκε ραγδαία παρά την κρίση, είναι αδιαμφισβήτητο. Μάλιστα κάποιοι αναλυτές έχουν υπολογίσει ότι περίπου το 20% του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται από τον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού.
Το 2017 η Ελλάδα ετοιμάζεται να υποδεχθεί πρωτόγνωρα μεγέθη επισκεπτών – πάνω από 30 εκατομμύρια σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις – άνευ προηγουμένου. Εν μέσω κλίματος αισιοδοξίας για την πορεία του ελληνικού τουρισμού φέτος, νέες μεγάλες επενδύσεις διεθνών ξενοδοχειακών κολοσσών έχουν ήδη δρομολογηθεί.
Αναλυτικότερα, η γαλλική αλυσίδα ACCOR αποφάσισε να αναπτύξει στην Ελλάδα το εμπορικό σήμα Ibis. Το δίκτυο Ibis διαθέτει 1.068 ξενοδοχεία σε 64 χώρες. Ενώ, επίσης θα δραστηριοποιηθεί στην ελληνική αγορά και η αλυσίδα Choice Hotels με 5 νέες μονάδες σε Αθήνα και περιφέρεια. Η αλυσίδα έχει περισσότερα από 6.400 ξενοδοχεία ανά τον κόσμο και έχει επιλέξει την Ελλάδα ως βάση για την επέκτασή της σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.
Επιπλέον, πέντε νέα ξενοδοχεία μεγάλης δυναμικότητας θα λειτουργήσουν σε Ρόδο, Ρέθυμνο, Ζάκυνθο, Θάσο και Τριφυλία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού να τρέχουν τις διαδικασίες με μεγάλη ταχύτητα.
Την ίδια στιγμή , η ΤΕΜΕΣ της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, ο τούρκικος όμιλος Dogus, η Hilton Worldwide, η Mandarin Oriental Hotels και η γνωστή Four Seasons ερίζουν για την διαχείριση του εμβληματικού για την Αθήνα, Hilton, και να το οδηγήσουν στην νέα εποχή.
Τις επενδύσεις του στον τουρισμό ενισχύει και ο γνωστός ελληνο-βενεζουελάνος επιχειρηματίας, Θ.Δουζόγλου (Metro Mall, Διάφανο). Μετά το “Πεντελικόν” της Κηφισιάς, το “Λητώ” της Μυκόνου και την απόκτηση κτιρίου του ΟΤΕ επί της οδού Σταδίου για να το μετατρέψει σε ξενοδοχείο, εξαγόρασε και το ξενοδοχείο “Mistral” στον Πειραιά, το οποίο ήταν κλειστό τα τελευταία χρόνια, για να το αναβαθμίσει και να επαναλειτουργήσει.
Αισιόδοξοι είναι όμως, και οι επενδυτές του mega project Atalanti Hills στην Φθιώτιδα, οι οποίοι μετά από νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού βλέπουν την επένδυσή τους, ύψους 1,3 δις ευρω, μετά από 10 χρόνια επιτέλους να “ξεπαγώνει”. Το Atalanti Hills αναμένεται να βάλει δυναμικά στον χάρτη του τουρισμού την Φθιώτιδα και να δημιουργήσει περισσότερες από 7.000 νέες θέσεις εργασίας. Η εν λόγω επένδυση θα είναι η πρώτη με το νέο νομοθετικό καθεστώς που σχετίζεται με αυτή την μορφή τουριστικών επενδύσεων (ΠΟΤΑ) και η δεύτερη μετά την αντίστοιχη της Μεσσηνίας, όπου δημιουργήθηκε το Costa Navarino.
Εξίσου σημαντική είναι και η επένδυση της NCH Capital στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, ύψους 120 εκατ. ευρώ, όπου περιλαμβάνει πολυτελείς κατοικίες, ξενοδοχείο 6 αστέρων και μαρίνα. Η εντατικοποίηση της αδειοδότησης θα δημιουργήσει 500 νέες θέσεις στην Κέρκυρα και 36 εκατ. ευρώ φορολογικό όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο.
Αλλά και η Χαλκιδική βρίσκεται σε επενδυτικό κρεσέντο. Με τους Ινδούς, του κολοσσού TATA να επενδύουν 80 εκατ. ευρώ σε δύο νέες ξενοδοχειακές μονάδες στην Ποτίδαια. Η σχετική επένδυση έρχεται σε συνέχεια του ανοίγματος της Ινδικής αγοράς από την Υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, και είναι πρώτη ινδικών συμφερόντων στη Μεσόγειο.
Οι ισχυρές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού, ειδικά την τελευταία διετία, είναι ένας από τους βασικούς λόγους που προσελκύουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των επενδυτών, καθώς ποντάρουν πολλά στη δυναμική του παρά τις όποιες πολιτικές αρρυθμίες. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι την περασμένη χρονιά έγιναν 14 μεγάλες επενδύσεις σε ξενοδοχεία 5 αστέρων και 40 των 4 αστέρων, σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο. Ενώ, και στον τελευταίο κύκλο του Αναπτυξιακού Νόμου υποβλήθηκαν 287 τουριστικές επενδυτικές προτάσεις, που ξεπερνούν συνολικά το 1 δις ευρώ.