Image default
Πρώτο Θέμα

Προ των πυλών η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων

europe sculpture.gi.topΟι ευρωπαίοι ηγέτες προετοιμάζουν κοινή δήλωση για τον επικείμενο εορτασμό των 60 χρόνων της ΕΕ, κάνοντας έμμεση αναφορά σε διαφορετικές ταχύτητες ως προς την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Σε βαρύ κλίμα μετά τα όσα μεσολάβησαν χθες με την ανανέωση της θητείας του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες η συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών για το μέλλον της Ευρώπης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να συμφωνήσουν στο σχέδιο της δήλωσης που έχει ετοιμαστεί, η οποία θα λάβει τη μορφή διακήρυξης για το μέλλον της Ευρώπης και θα δημοσιοποιηθεί στις 25 Μαρτίου στη Ρώμη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 60 χρόνων από την ίδρυση της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο σχέδιο της δήλωσης γίνεται έμμεση αλλά σαφέστατη αναφορά στην Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, δηλαδή στο δικαίωμα ορισμένων χωρών να προχωρούν μπροστά σε ορισμένους τομείς εάν κάποιοι άλλοι δεν θέλουν να ακολουθήσουν.

Στις προκλήσεις που θα κληθεί η Ευρώπη να απαντήσει μέσα στην επόμενη δεκαετία αναφέρονται η ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της ΕΕ, η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, η ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, η ενδυνάμωση των ευρωπαϊκών κοινωνιών αλλά και η τιθάσευση της παγκοσμιοποίησης. Σε σχέση με την ασφάλεια σημειώνεται ότι η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να αναλάβει περισσότερες ευθύνες, παραμένοντας προσηλωμένη στην ενίσχυση της κοινής ασφάλειας και άμυνας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στο μεταξύ υποβάλει στα κράτη μέλη μια Λευκή Βίβλο, στην οποία περιλαμβάνονται πέντε σενάρια για την αυριανή ΕΕ, ενώ τα κράτη μέλη καλούνται να επιλέξουν ένα από αυτά ή κάποιο συνδυασμό. Η συντριπτική πλειοψηφία, μεταξύ των οποίων και τα τέσσερα μεγαλύτερα κράτη-μέλη thw EE, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, τάσσονται υπέρ της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων.

Σοβαρότατες επιφυλάξεις εκφράζουν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, κυρίως οι τέσσερεις του Βίσεγκραντ δηλαδή η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία, οι οποίες δεν θέλουν να ακολουθήσουν την επιλογή της βαθύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αλλά επίσης δεν θέλουν να αφήσουν και τους άλλους να προχωρήσουν μόνοι τους, φοβούμενες ενδεχόμενη απομόνωσή τους στο μέλλον.

Τέλος η χθεσινή παράκαμψη της Πολωνίας στην ανανέωση της θητείας του κ. Τουσκ έχει επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της Βαρσοβίας με την ΕΕ και αυτό φάνηκε και στη σημερινή συζήτηση.

Σχετικα αρθρα

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin

Χωρίς αντίκρυσμα ξανά το δωρεάν χρήμα-John B.Taylor

admin

XA:Ξεκούραση στο δείκτη, η δράση στα μικρομεσαία

admin

Οι 5 αναγκαίες κατευθύνσεις για την οικονομία μας στην μετά Covid εποχή…

admin

Ευρωβαρόμετρο: 1 στους 2 ‘Ελληνες ζητά στήριξη από την ΕΕ για επιχειρήσεις και εργαζομένους

admin

ILO: Έρχεται «άνεργη ανάπτυξη» – Τουλάχιστον 220 εκατ. άνθρωποι άνεργοι

admin