Η ανακοίνωση των στοιχείων με τις εκτιμήσεις για την μακροπρόθεσμη μετανάστευση της περιόδου που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2016, ήταν πολυαναμενόμενη –καθώς είναι τα πρώτα που προσφέρουν μεγαλύτερη εικόνα για την περίοδο που ακολούθησε την απόφαση των Βρετανών για αποχώρηση από τηΝ ΕΕ.
Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσία (ONS), αποδεικνύουν ότι η καθαρή μετανάστευση έχει διαμορφωθεί σε χαμηλό δύο ετών, στους 273.000. Αυτό οφείλεται σε μια πτώση στη μετανάστευση (σε σχέση με το 12μηνο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015) κατά 23.000 στις 596.000. Ωστόσο, δεν είναι σαφές σε αυτό το στάδιο ότι η ψήφος υπέρ του Brexit έχει οδηγήσει σε μείωση της μετανάστευσης, αν μη τι άλλο επειδή καμία από αυτές τις τάσεις δεν είναι στατιστικά σημαντικές.
Επιπλέον, μια πιο προσεκτική ματιά στη μετανάστευση στην ΕΕ, εμφανίζει μια σημαντικά διαφοροποιημένη εικόνα. Πρώτον, η καθαρή μετανάστευση των υπηκόων της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει τώρα ξεπεράσει εκείνη των μη υπηκόων της ΕΕ, στις 165.000 και 164.000 αντιστοίχως. Ενώ η αριθμητική διαφορά ίσως να μην φαίνεται σημαντική, αυτό έρχεται σε αντίθεση με την γενική παράδοση στο Ηνωμένο Βασίλειο, της μεγαλύτερης μετανάστευσης από χώρες εκτός ΕΕ.
Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει μια συνεκτική εικόνα για τη μετανάστευση από την ΕΕ. Η ONS επισημαίνει μια στατιστικά σημαντική αύξηση της μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, η οποία τώρα διαμορφώνεται στους 74.000 (υψηλότερα από τις 19.00 στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015), και αποτελεί την υψηλότερη εκτίμηση που έχει καταγραφεί για αυτή την ομάδα. Ωστόσο αυτό έρχεται σε αντίθεση με μια μείωση της μετανάστευσης από την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη (οκτώ χώρες της ΕΕ) και των στάσιμων επιπέδων μετανάστευσης από τη μεγαλύτερη ομάδα της ΕΕ των 15. Τα στοιχεία της ONS επίσης κατέγραψαν μια στατιστικά σημαντική αύξηση της μετανάστευσης από πολίτες των 8 της ΕΕ.
Η έλλειψη ενός ενιαίου αντίκτυπου στους υπηκόους της ΕΕ υποδηλώνει ότι λίγα μπορούν να συναχθούν από αυτά τα στοιχεία καθώς και για την επίδραση της απόφασης της Βρετανίας για έξοδο. Ασφαλώς οποιαδήποτε διακύμανση θα σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις αλλαγές από τους πολίτες της ΕΕ, δεδομένου ότι η μεταναστευτική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει αλλάξει και το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέλος της ΕΕ για την ώρα. Και ασφαλώς, σημαντικές αλλαγές μετά από την ψηφοφορία, θα μπορούσαν να έχουν μια επίδραση στις αποφάσεις των μεταναστών: για παράδειγμα το ασθενέστερο νόμισμα μετά από την ψηφοφορία, μπορεί να καταστήσει λιγότερο ελκυστικό για τους μετανάστες εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο να στείλουν λεφτά πίσω στη χώρα προέλευσής τους και ίσως ως εκ τούτου δοθούν κίνητρα στη μετανάστευση. Ωστόσο τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις εξόδου των πολιτών της ΕΕ από το Ηνωμένο Βασίλειο, ιδιαίτερα μετά και από τις αυξημένες αναφορές για εγκλήματα μίσους ύστερα από την ψηφοφορία του Ιουνίου.
Ούτε υπάρχει επιβεβαίωση της εισροής των πολιτών της ΕΕ μετά το δημοψήφισμα για την εξασφάλιση νομικού status στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αν και ίσως οι ενδείξεις μιας αυξημένης επιθυμίας για βεβαιότητα είναι σιωπηρές, δεδομένου ότι ένας υψηλότερος αριθμός μεταναστών από την ΕΕ που έφθασαν για δουλειά το 2016, ήρθε με συγκεκριμένη θέση εργασίας (113.000 από τις 18.000 τον Σεπτέμβριο του 2015). Ωστόσο, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτές είναι οι εκτιμήσεις για τη 12μηνη περίοδο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016, επομένως ενώ προσφέρουν κάποια ένδειξη για την περίοδο μετά το δημοψήφισμα, δεν είναι ενδεικτικές της επίδρασης που είχε η απόφαση.
Ίσως μία τάση που θα πρέπει να εξεταστεί στενά ωστόσο, είναι η πτώση στην μακροπρόθεσμη μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο για σπουδές. Αν και οι φοιτητές δεν εκλαμβάνονται ως μετανάστες –και έχει υπάρξει και σκέψη να αφαιρεθούν από τα στοιχεία μετανάστευσης- η έκθεση της ONS για μια στατιστικά σημαντική μείωση των φοιτητών κατά 41.000 (σε σχέση με το 12μηνο μέχρι τον Σεπτέμβριο 2015), στις 134.000, είναι σημαντικό να εξεταστεί. Η πτώση ήταν κυρίως λόγω του ότι έφθασαν λιγότεροι υπήκοοι εκτός ΕΕ για σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ τα στοιχεία εμφανίζουν επίσης μια μικρή αύξηση στις μαθητικές βίζες που εκδόθηκαν αυτή την περίοδο, αυτή είναι μια τάση που αξίζει να σημειωθεί, ιδιαίτερα δεδομένης της φιλοδοξίας του Ηνωμένου Βασιλείου να παραμείνει μαγνήτης για τα ταλέντα παγκοσμίως μετά το Brexit.