Η παροχή της δυνατότητας απεμπλοκής μετά το 2018 θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εγγύηση για να μπεί σε αυτή τη φάση το Ταμείο με συμβολικά κεφάλαια έως 6 δισ. ευρώ, στο τρέχον πρόγραμμα και να διευκολυνθεί έτσι η Γερμανία που αντιμετωπίζει εκλογές.
Με έκθεση στο ελληνικό πρόγραμμα, περίπου 12 δισ. ευρώ σήμερα, το ΔΝΤ καθορίζει την ατζέντα των διαπραγματεύσεων και το συνολικό συμβιβασμό που επιχειρείται, ει δυνατόν έως τον Μάιο. Στο παρασκήνιο όμως χαράσσονται Plan B, για ενδεχόμενη αποχώρηση του Ταμείου, με πιθανή εξαγορά των δανείων του από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), μετά το τέλος του προγράμματος το 2018.
Η εμμονή του σκληρού, νεοφιλελεύθερου, γερμανικού κατεστημένου, όπως αυτό εκφράζεται μέσω του Β. Σόιμπλε, διατηρεί αλυσοδεμένο το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τουλάχιστον έως την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση τον Σεπτέμβριο, στη Γερμανία.
Δημοσίευμα του - επικαλούμενο πηγές με γνώση των συζήτησεων υποστηρίζει πως το ΔΝΤ είναι έτοιμο να προσφέρει στην Ελλάδα μικρό δάνειο 3 – 6 δισ. ευρώ εξαλείφοντας ένα πολιτικό εμπόδιο για την Μέρκελ καθώς τρέχει η προεκλογική εκστρατεία για την επανεκλογή της το Σεπτέμβριο.
Παραμένει δε πιθανό το ενδεχόμενο χρηματοδοτικής εμπλοκής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα με συμβολικά ποσά της τάξης των 5 δισ. ευρώ όπως είχε διαρρεύσει στις «παρυφές» της πρόσφατης συνάντησης Μέρκελ – Λαγκάρντ, ώστε να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας, πριν από τις γερμανικές εκλογές.
Κλειδί όμως για την απόφαση της μίνιμουμ εμπλοκής, σε αυτή τη φάση, θα μπορούσε να είναι η παροχή μιας εγγύησης προς το Ταμείο ότι θα είναι δυνατή η επαναγορά του χρέους του από τον ESM, στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, από το 2018 και μετά.
Με τον τρόπο αυτό το Ταμείο θα μπορούσε να έχει την απαραίτητη εγγύηση προς το διοικητικό του συμβούλιο, ότι θα πάρει πίσω τα χρήματά του, με δεδομένο ότι για το ΔΝΤ η εμπλοκή στην Ελλάδα εκτιμάται πως δεν είναι κάτι θεμιτό πλέον.
Παράλληλα θα μπορέσουν να εκταμιευθούν χρήματα προς την Ελλάδα και να μην προκύψει πιστωτικό πρόβλημα τον Ιούλιο, όταν η χώρα αντιμετωπίζει πληρωμές 7,5 δισ. ευρώ.
Η κατεύθυνση ενδεχόμενης αποπληρωμής χρέους προς το ΔΝΤ, έχει ήδη περιγραφεί σε γενικές γραμμές από το Eurogroup, όταν είχε γίνει λόγος για διαχείριση παθητικού και πρόωρη μερική αποπληρωμή των υπαρχόντων επίσημων δανείων προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων, για το χρέος, μετά το 2018 ειδικά αφού τα δάνεια του ΔΝΤ είναι ακριβότερα από εκείνα του ESM.
H εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ, θα μπορούσε να γίνει μέσω ανεκμετάλλευτων πόρων από το τρέχον πρόγραμμα, στο τέλος του, το καλοκαίρι του 2018.