Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    Αμοντέι (Anthropic): Ανάγκη επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης των μοντέλων AI – Σοβαροί οι κίνδυνοι

    September 12, 2026

    Κακλαμάνης για Χαλβατζή: Υπηρέτησε με συνέπεια τις πολιτικές του αρχές για τις οποίες υπέστη διώξεις

    September 12, 2026

    Η ΕΛ.Α.Σ ζητά τον αποκλεισμό του «μαρτυριάρη» Παύλου Μαρινάκη από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ

    September 12, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • Αμοντέι (Anthropic): Ανάγκη επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης των μοντέλων AI – Σοβαροί οι κίνδυνοι
    • Κακλαμάνης για Χαλβατζή: Υπηρέτησε με συνέπεια τις πολιτικές του αρχές για τις οποίες υπέστη διώξεις
    • Η ΕΛ.Α.Σ ζητά τον αποκλεισμό του «μαρτυριάρη» Παύλου Μαρινάκη από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ
    • Κυβερνητικές πηγές κατά Κουτεντάκη: Μπορεί να έχει έρθει το επόμενο Νόμπελ Οικονομίας και να μην το έχουμε καταλάβει
    • «Μοντέλο Κρήτης» για Αποστολάκη – Αυλωνίτη – Θα τους δούμε στο Βελλίδειο;
    • Πέθανε ο Σπύρος Χαλβατζής, ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ
    • Star Bulk: Ψήφος εμπιστοσύνης €656 εκατ. στο ΧΑ – Το μεγάλο τεστ για την επιστροφή της ναυτιλίας
    • Ο Προκοπίου αναζητεί νέο ασφαλιστή για τα ρωσικά LNG φορτία της Dynagas
    • Home
    • About
    • Advertise
    • Career
    • Contact
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Saturday, September 12
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Πρώτο Θέμα

    Οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να δώσουν τέλος στο αδιέξοδο

    By adminApril 12, 2017 Πρώτο Θέμα No Comments3 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Η συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα με τους επιτηρητές του προγράμματος βοήθειας φτάνει, συνεπώς, ως μεγάλη ανακούφιση. Η συμφωνία επικεντρώνεται στις μεταρρυθμίσεις του φόρου εισοδήματος και του ασφαλιστικού, τις οποίες η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει τώρα για να ξεκλειδώσει περαιτέρω βοήθεια. Θα πρέπει να ανοίξει τον δρόμο ώστε η Ελλάδα να λάβει περισσότερη οικονομική υποστήριξη πριν από τον Ιούλιο, όταν θα πρέπει να ξεπληρώσει περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια ευρώ σε χρέη – ένα ποσό που διαφορετικά θα καταβάλει την οικονομία.

    Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στη Google
    Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

    Τα μέτρα, τα οποία θα αυξήσουν τη φορολογική βάση και θα κάνουν το κόστος των συντάξεων πιο βιώσιμο, έχουν αξία από μόνα τους μεσοπρόθεσμα. Εάν δώσουν τέλος στο αδιέξοδο, η βελτίωση στην εμπιστοσύνη θα μπορούσε να αντισταθμίσει το άμεσο χτύπημα στα εισοδήματα.

    Ωστόσο, παρ’ ότι το πλαίσιο μιας συμφωνίας ανάμεσα στους πιστωτές και τον οφειλέτη είναι τώρα ξεκάθαρα, παραμένουν μεγάλες διαφορές που θα πρέπει να γεφυρωθούν ανάμεσα στους πιστωτές.

    Από το ξεκίνημα της ελληνικής κρίσης χρέους, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, ανήσυχες να προστατέψουν τις δικές τους τράπεζες και φορολογούμενος, ζητούν συνεχώς από την Ελλάδα να πιάσει μη ρεαλιστικά φιλόδοξους στόχος ανάπτυξης και πλεονάσματος, αντί να αποδεχτούν την ανάγκη για μια πιο γενναιόδωρη ελάφρυνση χρέους. Ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, η Ελλάδα φαίνεται να έχει ξεπεράσει τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος πέρυσι – όμως το κοινωνικό κόστος της λιτότητας είναι όλο και λιγότερο αποδεκτό. 

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει πως θεωρεί τα πλεονάσματα αυτού του μεγέθους μη βιώσιμα και πως είναι απαραίτητη η περαιτέρω ελάφρυνση χρέους. Το επόμενο ερώτημα που θα πρέπει να λυθεί είναι για πόσο αναμένεται από την Ελλάδα νε έχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% μετά το 2018, όταν το παρόν πρόγραμμα βοήθειας υποτίθεται πως θα λήξει. Εάν το ΔΝΤ αποφασίσει τώρα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ως χρηματοδοτικός εταίρος – πράγμα κρίσιμο για τη Γερμανία για να συμφωνήσει σε περαιτέρω βοήθεια – θα επιμείνει επίσης σε μια «αξιόπιστη στρατηγική για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους», όπως άφησε να εννοηθεί εκπρόσωπος του ΔΝΤ την Παρασκευή.

    Αυτό εναποθέτει το βάρος στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να βρουν τρόπους να μειώσουν το χρέος της Ελλάδας που θα μπορέσουν να «πουλήσουν» στους ψηφοφόρους τους. μία νέα έρευνα από το Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Peterson δείχνει πόσο δυσάρεστες μπορεί να είναι οι επιλογές τους.

    Ο συντάκτης της έρευνας Jeromin Zettelmeyer συμπεραίνει πως υπό οποιοδήποτε πιθανό σενάριο, η Ελλάδα θα χρειαστεί πράγματι ελάφρυνση χρέους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, ίσα ίσα, χωρίς τις διαγραφές χρέους στις οποίες αντιτίθενται τόσο κάθετα οι πρωτεύουσες της ευρωζώνης. Εάν όμως το eurogroup χρησιμοποιήσει μόνο τα μέτρα που έχει ήδη πει πως θα λάβει υπόψη – παράταση προθεσμιών και αναβολές τόκων – τα χρέη της Ελλάδας μπορεί να συνεχίσουν να μεγαλώνουν για αρκετές δεκαετίες προτού τελικά μειωθούν. Μια τέτοια προσέγγιση, και άλλες που μπορεί να έχουν λογική αλλά δεν έχουν ακόμη συζητηθεί, θα έχουν τις δικές τους πολιτικές προκλήσεις. 

    Οι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτήν την πραγματικότητα, και σύντομα. Εκείνοι, όσο και η ελληνική κυβέρνηση, έχουν ηθική ευθύνη να δώσουν τέλος στα επαναλαμβανόμενα επεισόδια συγκρούσεων καθώς πλησιάζει η μία ή η άλλη προθεσμία πληρωμών. Η Ελλάδα έχει πλέον υποφέρει από την ύφεση για το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης δεκαετίας. Συνεχίζει να αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις. Η συνεχής αβεβαιότητα για το πρόγραμμα διάσωσης αποθαρρύνει τις επενδύσεις που θα μπορούσαν σε διαφορετική περίπτωση να βοηθήσουν την οικονομία να βρει ξανά το πάτημά της.

    Ακολουθήστε μας στα social media!
    Facebook X LinkedIn TikTok

    admin

    Keep Reading

    Star Bulk: Ψήφος εμπιστοσύνης €656 εκατ. στο ΧΑ – Το μεγάλο τεστ για την επιστροφή της ναυτιλίας

    Χρηματιστήριο: Τραπεζικό ράλι και ανακατατάξεις 280 εκατ. ευρώ με ορίζοντα τη 18η Σεπτεμβρίου

    Χρηματιστήριο: Ράλι 23,8% στο εξάμηνο — Αντέχει το διπλό σοκ πετρελαίου και επιτοκίων;

    Χρηματιστήριο: Άμυνα κάτω από τις 2.700 μονάδες — Τράπεζες και επιλεκτικά στηρίγματα απέναντι στη διεθνή πίεση

    Λαγκάρντ: Η ακρίβεια θα επιμείνει έως το 2027 — Ακριβότερο χρήμα και φόβοι για νέο ενεργειακό σοκ (UPD)

    Εξαγωγές για πανηγυρισμούς, έλλειμμα 19 δισ. για πληρωμή: Το παραγωγικό στοίχημα παραμένει ανοιχτό

    Add A Comment

    Comments are closed.

    Follow @x
    Latest Posts

    Αμοντέι (Anthropic): Ανάγκη επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης των μοντέλων AI – Σοβαροί οι κίνδυνοι

    September 12, 2026

    Κακλαμάνης για Χαλβατζή: Υπηρέτησε με συνέπεια τις πολιτικές του αρχές για τις οποίες υπέστη διώξεις

    September 12, 2026

    Η ΕΛ.Α.Σ ζητά τον αποκλεισμό του «μαρτυριάρη» Παύλου Μαρινάκη από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ

    September 12, 2026

    Κυβερνητικές πηγές κατά Κουτεντάκη: Μπορεί να έχει έρθει το επόμενο Νόμπελ Οικονομίας και να μην το έχουμε καταλάβει

    September 12, 2026

    «Μοντέλο Κρήτης» για Αποστολάκη – Αυλωνίτη – Θα τους δούμε στο Βελλίδειο;

    September 12, 2026
    Facebook X (Twitter)
    © 2026

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.