Τους τελευταίους περίπου εννέα μήνες, ο κόσμος είχε τις αναταραχές του, αρχής γενομένης τον περασμένο Ιούνιο με την ψηφοφορία υπέρ του Brexit και συνεχίζοντας το Νοέμβριο με την εκλογή του Donald Trump ως Προέδρου των ΗΠΑ. Στις 6 Απριλίου, ξέσπασε άλλη μία γεωπολιτική κρίση, όταν ο Trump εκτόξευσε πυραύλους Tomahawk εναντίον μιας συριακής αεροπορικής βάσης ως απάντηση στην ύποπτη χημική επίθεση εναντίον αμάχων από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Κανείς δεν ξέρει αν τα πράγματα θα κλιμακωθούν ή αν αυτό θα αποδειχθεί ένα μεμονωμένο συμβάν, ωστόσο οι επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν πώς αντέδρασαν οι αγορές με γεωπολιτικά γεγονότα στο παρελθόν.
Τους έξι πρώτους μήνες μετά την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1914, ο Dow Jones υποχώρησε περισσότερο από 30%. Εκείνη τη χρονιά, η χρηματιστηριακή αγορά έκλεισε για έξι μήνες, το μεγαλύτερο διάστημα που έχει παραμείνει ποτέ κλειστή, λόγω της εξάντλησης της ρευστότητας. Αλλά το επόμενο έτος, ο βιομηχανικός δείκτης αυξήθηκε περισσότερο από 88%, μια ετήσια επίδοση η οποία παραμένει ως σήμερα η υψηλότερη στην ιστορία του δείκτη. Στην πραγματικότητα, από την αρχή του πολέμου το 1914 έως τη λήξη του στα τέλη του 1918, ο Dow Jones κέρδισε περισσότερο από 43% συνολικά, ή περίπου 8,7% ανά έτος.
Ο Χίτλερ εισέβαλε στην Πολωνία την 1η Σεπτεμβρίου του 1939, σηματοδοτώντας την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν η αγορά άνοιξε στις 5 Σεπτεμβρίου, ο Dow αυξήθηκε κατά σχεδόν 10% μέσα σε μια μέρα. Όταν συνέβη η επίθεση στην ναυτική βάση των ΗΠΑ στο Περλ Χάρμπορ συνέβη στις αρχές Δεκεμβρίου του 1941, οι μετοχές άνοιξαν την επόμενη Δευτέρα με πτώση 2,9%, αλλά χρειάστηκαν μόνο ένα μήνα για να ανακτήσουν αυτές τις απώλειες. Από την έναρξη του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου το 1939 έως ότου λήξει στα τέλη του 1945, ο δείκτης Dow ενισχύθηκε συνολικά κατά 50%, με τα κέρδη ανά έτος να ξεπερνούν το 7%.
Ο Πόλεμος της Κορέας ξέσπασε το καλοκαίρι του 1950, όταν η Βόρεια Κορέα εισέβαλε στη Νότια. Αυτή η σύγκρουση έληξε το καλοκαίρι του 1953. Στο διάστημα αυτό, ο Dow Jones σημείωνε ετήσια άνοδο 16%, ή αθροιστικά κέρδη 60%.
Τα στρατεύματα των ΗΠΑ στάλθηκαν στο Βιετνάμ το Μάρτιο του 1965. Ο Dow Jones θα ολοκληρώσει το υπόλοιπο διάστημα εκείνου του έτους με άνοδο σχεδόν 10%. Μέχρι τη στιγμή που το τελευταίο από τα στρατεύματα των ΗΠΑ αποχώρησε από το Βιετνάμ το 1973, η χρηματιστηριακή αγορά είχε ενισχυθεί συνολικά κατά σχεδόν 43% ή κατά λίγο κάτω από 5% ετησίως.
Η Κρίση των Πυραύλων της Κούβας έφερε τον κόσμο στο χείλος του πυρηνικού πολέμου, τον Οκτώβριο του 1962. Η αντιπαράθεση διήρκεσε 13 ημέρες από τις 16 έως τις 28 Οκτωβρίου του 1962. Σε αυτή την περίοδο δύο εβδομάδων ο Dow Jones παρέμεινε εκπληκτικά ήρεμος, χάνοντας μόνο 1,2%. Για το υπόλοιπο του έτους ο δείκτης κέρδισε περισσότερο από 10%.
Ο Πρόεδρος John F. Kennedy δολοφονήθηκε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα, στο Ντάλας. Η αγορά άνοιξε με άνοδο 4,5% την επόμενη ημέρα. Οι μετοχές ολοκλήρωσαν το επόμενο έτος, το 1964, με κέρδη άνω του 15%.
Οι μετοχές υποχώρησαν 13,3% τις τρεις εβδομάδες που ακολούθησαν μετά τον Πόλεμο του Κόλπου το καλοκαίρι του 1990. Από τον Ιούλιο του ίδιου έτους μέχρι τον Οκτώβριο, ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε 19,9%, αλλά αυτό συνέπεσε και με ύφεση στην οικονομία.
Η επίθεση επί αμερικανικού εδάφους της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, υποχρέωσε τις μετοχές σε ραγδαία πτώση της τάξης του 15% μέσα σε διάστημα κάτω των δύο εβδομάδων μετά την τραγωδία. Η οικονομία βρισκόταν ήδη εν μέσω ύφεσης εκείνη τη στιγμή και οι μετοχές εξακολουθούσαν να πέφτουν από την φούσκα της τεχνολογίας, αλλά μέσα σε δύο μήνες η χρηματιστηριακή αγορά είχε ανακτήσει όλες τις απώλειες από την 11η Σεπτεμβρίου.
Οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Ιράκ το Μάρτιο του 2003. Οι μετοχές αυξήθηκαν 2,3% την επόμενη μέρα και έκλεισαν τη χρονιά με μια αύξηση άνω του 30% από εκείνο το σημείο, αν και αυτό ακολούθησε το τέλος μιας βάναυσης πτωτικής αγοράς.
Μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι οι μετοχές έχουν μικτό ιστορικό όταν βρίσκονται αντιμέτωπες με διεθνείς συγκρούσεις. Δεν υπάρχει οδικός χάρτης να συμβουλευτεί κανείς αν τα πράγματα φεύγουν εκτός ελέγχου οποτεδήποτε τα επόμενα χρόνια.
Η λήψη οικονομικών αποφάσεων μπροστά στη γεωπολιτική αβεβαιότητα μπορεί να είναι μια τρομακτική πρόταση, συνεπώς οι επενδυτές πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν ορισμένα πράγματα που είναι έξω από τον έλεγχό τους.