Image default
Πρώτο Θέμα

Προς ενίσχυση των άκρων στη Γαλλία;

le pen 2207883bΜια “εντεινόμενη τάση προς τα άκρα” διαπιστώνει στον γαλλικό προεκλογικό αγώνα ο γνωστός γερμανογάλλος συγγραφέας, κοινωνιολόγος και πολιτικός επιστήμονας Αλφρέντ Γκροσέρ. Μελανσόν εναντίον Λεπέν στον επαναληπτικό γύρο;

Θα μπορούσε αυτή να οδηγήσει ενδεχομένως σε μια μονομαχία μεταξύ του ακροαριστερού Ζαν Λυκ Μελανσόν και της προέδρου του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο του Μαΐου; Ο γερμανογάλλος συγγραφέας, κοινωνιολόγος και πολιτικός επιστήμονας Αλφρέντ Γκροσέρ δεν διαβλέπει προς το παρόν τέτοιο κίνδυνο και αυτό μολονότι ο ακροαριστερός υποψήφιος έχει ανακάμψει σημαντικά το τελευταίο διάστημα και οι δημοσκοπήσεις τον θέλουν να καταλαμβάνει την τέταρτη ή και τρίτη θέση.

“Θα αναφέρω το παράδειγμα του εγγονού μας. 24 ετών, καλή δουλειά. Λέει ότι τον δελεάζει ο Μελανσόν, αλλά παρά ταύτα δεν θα τον ψηφίσει. (Ο Μελανσόν) Μιλάει μια τελείως κατανοητή γλώσσα και έχει χιούμορ. Μιλάει μια σαφή γλώσσα -σε άλλους υποψηφίους είναι ασαφής και αρκετά τεχνοκρατική- και λέει περίπου αυτά που σκέφτεται. Σήμερα είναι 66 ετών και είναι στην πολιτική από τα 16 ή 17 του, πάντα αριστερός”.

Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν έχει βέβαια εν μέρει και ακραίες θέσεις και βάλει συχνά κατά των Γερμανών. Δεν ενοχλεί αυτό τους Γάλλους; “Όχι τόσο. Το 2015 έγραψε ένα βιβλίο (…) όπου εκφράζει απόλυτα αντιγερμανικές θέσεις. Είναι κατά της Ευρώπης, κατά του ΝΑΤΟ. Ζητά να σταματήσει η γερμανική κυριαρχία στην Ευρώπη (…) αν και αυτό δεν ακούγεται τόσο δυνατά στις ομιλίες του. Αυτό που ακούγεται δυνατά είναι ότι είναι απόλυτα αντιευρωπαϊστής. Είναι περίπου όπως και η κυρία Λεπέν, μιλάνε περίπου την ίδια γλώσσα. Πρέπει να ξεφύγουμε από αυτά, διότι παρασύρουν τη Γαλλία στο βυθό”.

Αν και ο ίδιος αποκλείει το ενδεχόμενο, “τρέμει κανείς στην ιδέα ότι θα μπορούσαν να αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο Μελανσόν και Λεπέν”.

Ο ίδιος στηρίζει σθεναρά τον ανεξάρτητο υποψήφιο Εμμανουέλ Μακρόν: “(…) Είναι τρόπον τινά από μόνος του ένας μεγάλος συνασπισμός. Είναι κάτι εντελώς καινούριο στη γαλλική πολιτική. Είμαι ξεκάθαρα υπέρ του, διότι λέει ότι όταν ένα μέτρο έρχεται από τα δεξιά και είναι καλό, το αποδέχομαι, το ίδιο και όταν ένα μέτρο έρχεται από την αριστερά. Εκφράζει το κέντρο και αυτό είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο σε προεδρικές εκλογές στη Γαλλία”.

Σύμφωνα με τον Αλφρέντ Γκροσέρ πάντως, όλες οι δημοσκοπήσεις προεξοφλούν μια μονομαχία μεταξύ Μακρόν και Λεπέν στον επαναληπτικό γύρο. “Και όχι μόνον στις δημοσκοπήσεις. Εν τω μεταξύ αυξάνεται και ο αριθμός γνωστών πολιτικών που τον στηρίζουν”, όπως λέει.

Σχετικα αρθρα

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin

Χωρίς αντίκρυσμα ξανά το δωρεάν χρήμα-John B.Taylor

admin