Image default
Πρώτο Θέμα

Απολύτως ανυπόστατα τα σενάρια για λήψη πρόσθετων μέτρων για το 2018

tsipras katrougalos 735x400Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις επόμενες μέρες να εργάζεται εντατικά ώστε να καταλήξει άμεσα σε μια συνολική συμφωνία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης,

τον καθορισμό της δημοσιονομικής πορείας μετά το τέλος του προγράμματος και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ώστε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να δοθεί η απαραίτητη αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία.

      Αυτό σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προσέρχεται στις συζητήσεις στα πλαίσια της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, με βασικό επιχείρημα την υπεραπόδοση έναντι των στόχων του προγράμματος που πλέον καταγράφονται και από το Ταμείο και πως η βάση αυτή ορίζει τη συζήτηση για το δημοσιονομικό μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μετά το τέλος του προγράμματος το Σεπτέμβρη του 2018. Σταθερή θέση της κυβέρνησης, υπογράμμισε, παραμένει η ανάγκη να προσδιοριστούν όσο το δυνατόν χαμηλότερα πλεονάσματα και τόνισε ότι ο προσδιορισμός αυτής της δημοσιονομικής πορείας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος και με τη λύση που αναμένεται να δοθεί για τη ρύθμισης του ελληνικού χρέους. «Επιδιώκουμε μια ουσιαστική και βιώσιμη λύση, που θα προσδιορίζει όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους», είπε.

      Σημείωσε ότι η αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, αποδεικνύει πως οι επιφυλάξεις του Ταμείου για την δημοσιονομική απόδοση της χώρας -που προκάλεσαν μεγάλες καθυστερήσεις- στις αξιολογήσεις, ήταν αδικαιολόγητες.

      Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της ΝΔ για την «αδικαιολόγητη καταστροφολογία της» που πέρσι τέτοιον καιρό προέβλεπε ενεργοποίηση του δημοσιονομικού διορθωτή και κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Τόνισε ότι είναι απολύτως ανυπόστατα τα σενάρια για λήψη πρόσθετων μέτρων για το 2018, που βασίζονται στις χθεσινές εκτιμήσεις του Ταμείου, και σημείωσε ότι η απόδοσης της οικονομίας καθιστά το σενάριο ενεργοποίησης του «ως το πλέον απίθανο». Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «ποντάρει τα πάντα στην καταστροφή και το χάος» και «έχει ταυτιστεί με τις πλέον ακραίες θέσεις που έχουν διατυπωθεί από πλευράς δανειστών». Της καταλόγισε επίσης ότι υπόσχεται πως θα υλοποιήσει «τόσα και άλλα τόσα» από όσα παράλογα έχουν τεθεί κατά καιρούς στη διαπραγμάτευση «και έχουν αποφευχθεί μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις», φέρνοντας ως παράδειγμα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης χτες για τη ΔΕΗ.

      Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο κ. Τζανανκόπουλος εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια της κυβέρνησης στις οικογένειες και τους οικείους των τεσσάρων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που έχασαν τη ζωή τους, εν ώρα καθήκοντος, χθες στην Ελασσόνα. Και ευχήθηκε καλή ανάρρωση στην αρχιλοχία Πλεξίδα που βγήκε σώα από αυτό το τραγικό δυστύχημα.

      Αναλυτικά:

      Αποδείχτηκαν αδικαιολόγητες οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ που επέφεραν καθυστερήσεις στην αξιολόγηση

      Ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, το οποίο σε προηγούμενη έκθεση το Ταμείο είχε εκτιμήσει 33 φορές κάτω από το ύψος που το ίδιο ανακοίνωσε χθες.

      Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι το φθινόπωρο του 2016, το ΔΝΤ προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% για το 2016 και πως αντί αυτού, τώρα αποδέχεται ότι το αποτέλεσμα βρίσκεται 7 φορές πάνω από τον στόχο του προγράμματος που είναι 0,5% και καταλήγει σε εκτίμηση για 3,3%. «Η διαφορά αυτή αντιστοιχεί σε 5,8 δισ. ευρώ πάνω από αυτό που προέβλεψε το φθινόπωρο του 2016», τόνισε.

      Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως «αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι επιφυλάξεις του Ταμείου για την δημοσιονομική απόδοση της χώρας, επιφυλάξεις που θυμίζω ότι προκάλεσαν μεγάλες καθυστερήσεις τόσο κατά τη διάρκεια της πρώτης όσο και της δεύτερης αξιολόγησης ήταν αδικαιολόγητες».

      «Όπως αδικαιολόγητη ήταν και η καταστροφολογία της ΝΔ που πέρσι τέτοιον καιρό προέβλεπε ενεργοποίηση του δημοσιονομικού διορθωτή και κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας», είπε εξαπολύοντας επίθεση στη ΝΔ. «Θα περίμενε κανείς από τα στελέχη και τον πρόεδρο τής αξιωματικής αντιπολίτευσης μια δημόσια παραδοχή του λάθους τους», συνέχισε, για να προσθέσει πως «αντί αυτού έχουμε συνέχεια στο σίριαλ της καταστροφολογίας, αυτή τη φορά με βάση τις προβλέψεις του Ταμείου για τα επόμενα χρόνια οι οποίες αν και έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω εξακολουθούν να υποεκτιμούν την απόδοση της ελληνικής οικονομίας».

      Σχολίασε σκωπτικά το ενδεχόμενο η ιστορία αυτή να εξελιχθεί για την αξιωματική αντιπολίτευση «σε παρωδία που θα θυμίζει διάφορες παραθρησκευτικές σέκτες, που προβλέπουν την καταστροφή του κόσμου αλλά κάθε φορά για το επόμενο έτος».

      Απολύτως ανυπόστατα τα σενάρια για λήψη πρόσθετων μέτρων για το 2018

      Τόνισε ότι «είναι απολύτως ανυπόστατα τα σενάρια για λήψη πρόσθετων μέτρων για το 2018, που βασίζονται στις χθεσινές εκτιμήσεις του Ταμείου», διότι, όπως εξήγησε, το πρόβλημα των διαφορετικών προβλέψεων μεταξύ των θεσμών έχει λυθεί ήδη από το Μάιο του 2016, στα πλαίσια της πρώτης αξιολόγησης, με τη θεσμοθέτηση του δημοσιονομικού διορθωτή. Σημείωσε ότι όμως η απόδοση της ελληνικής οικονομίας, «καθιστά το σενάριο ενεργοποίησης του, ως το πλέον απίθανο».

      Με συγκεκριμένα επιχειρήματα και στόχους στις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον

      Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση προσέρχεται με συγκεκριμένα επιχειρήματα και στόχους, στις συζητήσεις στα πλαίσια της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ που ξεκινούν αύριο:

      «Πρώτα και κύρια, με βασικό επιχείρημα την υπεραπόδοση έναντι των στόχων του προγράμματος που πλέον καταγράφονται και από το Ταμείο, το οποίο ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που καταγράφουν τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί». Τόνισε ότι «η βάση αυτή ορίζει τη συζήτηση για το δημοσιονομικό μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μετά το τέλος του προγράμματος το Σεπτέμβρη του 2018».

      Υπογράμμισε ότι σταθερή θέση της κυβέρνησης «παραμένει η ανάγκη να προσδιοριστούν όσο το δυνατόν χαμηλότερα πλεονάσματα ώστε να μπορέσει η ελληνική οικονομία να ξεδιπλώσει το σύνολο των δυνατοτήτων της και να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης».

      Επισήμανε ότι «ο προσδιορισμός αυτής της δημοσιονομικής πορείας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος και με τη λύση που αναμένεται να δοθεί για τη ρύθμισης του ελληνικού χρέους» και τόνισε πως «επιδιώκουμε μια ουσιαστική και βιώσιμη λύση, που θα προσδιορίζει όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους». Αυτό, είπε, θα ανοίξει το δρόμο για το οριστικό τέλος της αβεβαιότητας και θα δώσει σήμα στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα ξεπερνά οριστικά και αμετάκλητα την οδυνηρή περίοδο της κρίσης και της αβεβαιότητας που κόστισε πάνω απ’ όλα στην ελληνική κοινωνία.

      Με πρωτοφανή φανατισμό η ΝΔ ποντάρει στην καταστροφή και το χάος

      Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ξανά «με πρωτοφανή φανατισμό» βρίσκεται απέναντι στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα των διαπραγματεύσεων.

      «Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη», είπε, «ποντάρει τα πάντα στην καταστροφή και το χάος», καταλογίζοντας της ότι βλέπει ευθύνες αποκλειστικά στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, «τη στιγμή μάλιστα που σε κάθε κρίσιμο σημείο της έχει ταυτιστεί με τις πλέον ακραίες θέσεις που έχουν διατυπωθεί από πλευράς δανειστών». Είπε ότι ΝΔ και Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να υπόσχονται πώς θα υλοποιήσουν “τόσα και άλλα τόσα” από όσα παράλογα έχουν κατά καιρούς πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ευτυχώς για τη χώρα και την κοινωνία, έχουν αποφευχθεί μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις».

      Γεύση της πολιτικής του “τόσα κι άλλα τόσα” όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης για τη ΔΕΗ

      Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι με τη χθεσινή ομιλία του προέδρου της ΝΔ σχετικά με τη ΔΕΗ «πήραμε μια γεύση της πολιτικής του “τόσα και άλλα τόσα”».

      Είπε συγκεκριμένα ο κ. Τζανακόπουλος ότι ο κ. Μητσοτάκης με σαφήνεια αναφέρθηκε στην ανάγκη να επανεξεταστεί, η εκπτωτική πολιτική της ΔΕΗ, δηλαδή «να περιοριστούν, ίσως και να καταργηθούν το κοινωνικό τιμολόγιο αλλά και οι διευκολύνσεις που παρέχονται στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας μέσω των ρυθμίσεων των οφειλών».

      Πρόσθεσε ότι «την ίδια στιγμή επανέφερε την πρόταση για πλήρη ιδιωτικοποίηση των δικτύων της ΔΕΗ που αποφεύχθηκε μετά από τις διαπραγματευτικές προσπάθειες της κυβέρνησης αλλά και την πρόταση για την “Μικρή ΔΕΗ” και την ιδιωτικοποίηση υδροηλεκτρικών μονάδων. Ένα σχέδιο δηλαδή που κατάργησε η σημερινή κυβέρνηση διασφαλίζοντας το δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης ηλεκτρικής ενέργειας».

      Η ΝΔ που δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ δηλώνει ευθαρσώς ότι δεν ψηφίζει τα θετικά μέτρα

      Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «είναι η πολιτική δύναμη η οποία όσο κυβέρνησε τον τόπο, δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ τα κρίσιμα ζητήματα που είναι σήμερα στην ατζέντα και αφορούν το μέλλον της χώρας». Ότι είναι εκείνοι που θεωρούσαν το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο και αναζητούσαν πιστοποιητικά βιωσιμότητας, εκείνη που αποδέχονταν στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 4 και 4,5% μέχρι το 2030, «αδιαφορώντας για την κοινωνική καταστροφή που θα προκαλούσε μια τέτοια εξέλιξη».

      «Μιλάμε για την ίδια πολιτική δύναμη που σήμερα δηλώνει ευθαρσώς ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα από τα θετικά μέτρα της συμφωνίας της 7ης Απριλίου», τόνισε, απαριθμώντας ποια είναι αυτά που δεν θα ψηφίσει η ΝΔ: Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων, την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, την επιδότηση ενοικίου για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, την ενίσχυση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, το πρόγραμμα για δωρεάν παιδικούς σταθμούς, τη μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχων στη φαρμακευτική δαπάνη.

      «Ο ελληνικός λαός γνωρίζει και έχει κρίνει επανειλημμένα τα πεπραγμένα τους. Το ίδιο θα κάνει και τώρα αλλά και στο μέλλον», σημείωσε.

      Η κυβέρνηση εργάζεται για κατάληξη σε συνολική συμφωνία άμεσα

      Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, από την πλευρά της, «θα συνεχίσει τις επόμενες μέρες να εργάζεται εντατικά ώστε να καταλήξουμε άμεσα σε μια συνολική συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τον καθορισμό της δημοσιονομικής πορείας μετά το τέλος του προγράμματος και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος». Ώστε να προχωρήσουμε, τόνισε, στο επόμενο βήμα που είναι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ «και να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να δοθεί η απαραίτητη αναπτυξιακή ώθηση που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και κοινωνία».

      Αδιανόητη προπαγάνδα της ΝΔ για τα έργα του εθνικού οδικού δικτύου

      Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε επίσης τη ΝΔ και φιλικά σε αυτή ΜΜΕ για «αδιανόητη προπαγάνδα» σε σχέση με την ολοκλήρωση των έργων του εθνικού οδικού δικτύου. Αντί απάντησης παρέπεμψε στο βίντεο που έχει αναρτήσει στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα ο υπουργός Υποδομών κύριος Σπίρτζης. «Αποτελεί την καλύτερη απόδειξη των ψευδών της ΝΔ και των έργων που έχει καταφέρει η κυβέρνηση να παραδώσει», σχολίασε.

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Διεθνής τραπεζική αναταραχή, νομισματική πολιτική και οικονομική δραστηριότητα

admin

Moody’s & Goldman Sachs “βγάζουν” Nέα Δημοκρατία

admin

Γνωρίστε τη ρωσική Cambridge Analytica, που διευθύνεται από έναν πρώην πράκτορα της KGB

admin

Handelsblatt: Απόβαση του Ιβάν Σαββίδη στα ελληνικά λιμάνια!

admin

Η νέα τραπεζική πραγματικότητα

admin

Η κινεζική τραγωδία του Xi Jinping και ο επικείμενος 3ος παγκόσμιος πόλεμος

admin

Ο “γόρδιος” δεσμός της Deutsche Bank

admin

Χρηματιστήριο: Έλλειψη εμπιστοσύνης = Διακυμάνσεις + Στρες

admin

Τρόμος πάνω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες 

admin

Alpha Bank: Διαταραχές στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος

admin

FED:Νέα αύξηση των επιτοκίων με το βλέμμα στις τράπεζες 

admin

ΗΠΑ:Το επικείμενο μεγάλο τραπεζικό κράχ…

admin