Image default
Πρώτο Θέμα

Οι επενδυτές αγωνιούν για την γαλλική εκλογική διαδικασία

france 17Με τα μάτια στραμμένα στις δημοσκοπήσεις, τα γραφεία στοιχημάτων και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι επενδυτές προσαρμόζουν τις στρατηγικές τους εν αναμονή των αποτελεσμάτων του απρόβλεπτου πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, έχοντας στον νου ως κύριο διακύβευμα το μέλλον της ευρωζώνης.

«Ποιος θα κυβερνήσει; Δεν είναι αυτό το σημαντικό ερώτημα…Αυτό που προσπαθούμε να αξιολογήσουμε είναι το ρίσκο για το ευρώ», δηλώνει ο Σάμι Σάαρ, οικονομολόγος της ιδιωτικής τράπεζας Lombard Odier της Γενεύης.

Οι παράγοντες των αγορών φοβούνται μία νίκη της ακροδεξιάς υποψήφιας Μαρίν Λεπέν, που υποστηρίζει την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω δημοψηφίσματος. Ενα σενάριο που θεωρείται μη πιθανό, αλλά το οποίο, εάν γίνει πραγματικότητα, θα μπορούσε να πλήξει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ολες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχουν φέρει στην κορυφή ένα κουαρτέτο, με την Μαρίν Λεπέν και τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν να προηγούνται και τον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν με τον επίσης αντιευρωπαίο, εχθρό της παγκοσμιοποίησης Ζαν-Λικ Μελανσόν να τους ακολουθούν κατά πόδας.

«Μία αμφισβήτηση του ευρώ, το δεύτερο πλέον χρησιμοποιούμενο νόμισμα στον κόσμο σε όρους εμπορικών συναλλαγών και καταθέσεων, θα συνιστούσε μεγάλο ρίσκο για τους διεθνείς επενδυτές και τους πελάτες τους», προειδοποιεί ο Σάμι Σάαρ.

Οι αγορές αγαπούν τον εκφοβισμό», λέει ο Ερίκ Μπραντ, στέλεχος της διαχειρίστριας κεφαλαίων Amundi. «Αλλά μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αρνητικές χρηματοπιστωτικές κινήσεις ή σπέκουλα», λέει.

Αυτό είναι αποτέλεσμα του παιδαγωγικού έργου των τραπεζών, των αναλυτών και του Τύπου τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες.

«Στις τέσσερις γωνιές του κόσμου, οι αναλυτές εξετάζουν εξονυχιστικά τα άρθρα του γαλλικού συντάγματος και τους γαλλικούς εκλογικούς μηχανισμούς», λέει ένας trader που δεν κατονομάζεται.

Οι επενδυτές φτάνουν στο συμπέρασμα ότι «ακόμη και αν η Μαρίν Λεπέν εκλεγεί, θα της είναι δύσκολο να εφαρμόσει την πολιτική της για έξοδο από το ευρώ εξαιτίας των συνταγματικών και πολιτικών φραγμών», παρατηρεί ο Σάμι Σάαρ.

 Επιφυλακτικότητα

Με βάση αυτήν την διαπίστωση, «η ατμόσφαιρα είναι ήρεμη στα dealing rooms, αλλά επικρατεί επιφυλακτικότητα διότι κανείς δεν θέλει την επανάληψη ατυχημάτων όπως το Brexit και η εκλογή Τραμπ», που εξέπληξαν πολλούς παρατηρητές, σύμφωνα με τον Κρίστοφερ Ντέμπικ, υπεύθυνο οικονομικής έρευνας στη Saxo Banque.

Από την πλευρά των επενδυτών, μία μονομαχία ανάμεσα στην Μαρίν Λεπέν και τον Ζαν-Λικ Μελανσόν θεωρείται «μαύρος κύκνος», απίθανη εξέλιξη που σε περίπτωση που επισυμβεί όμως θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στις αγορές, σύμφωνα με τον Ντέμπικ.

Ορισμένοι διαβλέπουν ένα κίνδυνο «bank run» και «ταχεία καταβαράθρωση της αξιολόγησης του γαλλικού χρέους».

Ο Μπενουά Λομπάρ, μέλος της ηγεσίας της Witam MFO και πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηρίου Συμβούλων Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (CNCGP) ανησυχεί για το ενδεχόμενο εκροής κεφαλαίων προς άλλες χώρες της ευρωζώνης.

«Εδώ και λίγο καιρό, ορισμένοι πελάτες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στα συμβόλαια ασφάλειας ζωής στο Λουξεμβούργο, επιδιώκοντας οι τοποθετήσεις τους να παραμείνουν σε ευρώ», παρατηρεί ο κ. Λομπάρ.

«Ολοι προετοιμάζονται»

Λόγω της δυσκολίας διαμόρφωσης σεναρίων, οι περισσότεροι επενδυτές και διαχειριστές έχουν ήδη λάβει τα μέτρα τους.

«Ολοι προετοιμάζονται κάπως με τον ίδιο τρόπο», λέει ο Σάμι Σάαρ. Χωρίς να αλλάζουν τη δομή των χαρτοφυλακίων τους, τοποθετούν αερόσακους που δεν κοστίζουν πολύ αν όλα πάνε καλά, και μπορούν να έχουν αποτελέσματα, εάν τα πράγματα εξελιχθούν άσχημα».

Ορισμένοι επενδυτές στρέφονται προς νομίσματα που θεωρούνται ισχυρά, όπως το ελβετικό φράγκο, ενώ άλλοι συνάπτουν ασφαλιστικά συμβόλαια για να προστατευθούν απέναντι σε πιθανές αναταράξεις στις αγορές.

Ομως, «υπάρχει πραγματική εξάντληση στους διεθνείς επενδυτές. Ορισμένοι μας λένε ότι είναι η τελευταία φορά που επενδύουν σε ευρώ διότι κουράστηκαν να βλέπουν το ευρώ να τίθεται συστηματικά υπό αμφισβήτηση», λέει εμπιστευτικά ένας trader.

Σχετικα αρθρα

Πως οι επενδυτές έχασαν 400 δισ. $ στην Κίνα τον Ιούλιο

admin

Θετικά τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες – Ολα τα αποτελέσματα των 4 συστημικών

admin

Alpha Bank: Οικονομικό κλίμα και κινητικότητα της κοινότητας

admin

FED:Η αρχή του τέλους του εύκολου χρήματος

admin

Το κινεζικό “καμπανάκι κινδύνου” για τους διεθνείς επενδυτές μόλις χτύπησε

admin

Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Συνεχίζεται ακάθεκτο το sell off στο κινεζικό χρηματιστήριο

admin

Τα 10 ερωτήματα για τη μετάλλαξη Δέλτα και οι απαντήσεις τους

admin

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin