Τις βασικές αρχές με τις οποίες θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Brexit παρέθεσε το πρωί η ΄Αγκελα Μέρκελ στη Βουλή εν όψει του έκτακτου συμβουλίου κορυφής το Σάββατο 29.04 στις Βρυξέλλες. Και έκανε σαφές ότι ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος για τη Βρετανία.
“Πρώτα οι οικονομικές υποχρεώσεις”
Από το βήμα της ολομέλειας η καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις της Βρετανίας έναντι της ΕΕ θα συζητηθούν στην αρχική φάση των διαπραγματεύσεων εξόδου και θα διαρκέσουν και μετά από αυτό το διάστημα. “Θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστούν σε ικανοποιητικό βαθμό οι προϋποθέσεις εξόδου πριν θίξουμε το θέμα των μελλοντικών σχέσεων της Βρετανίας με την ΕΕ, αυτή είναι η σειρά και δεν αλλάζει” τόνισε η Άγκελα Μέρκελ. “Χωρίς προόδους σε πολλούς ανοιχτούς τομείς εξόδου δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε παράλληλα λεπτομέρειες για τις μελλοντικές σχέσεις” στέλνοντας παράλληλα και το μήνυμα ότι τρίτες χώρες δεν μπορούν να χαίρουν των ίδιων δικαιωμάτων όπως χώρες – μέλη της ΕΕ. “Επ αυτού φαίνεται να υπάρχουν ακόμη κάποιες αυταπάτες αλλά θα ήταν χαμένος χρόνος” είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα ωστόσο υπογράμμισε ότι ως στόχος παραμένουν οι στενές, καλές και αξιόπιστες σχέσεις της ΕΕ με τη Βρετανία κυρίως στους τομείς άμυνας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας και εγκληματικότητας. Η καγκελάριος παρέθεσε τους τρείς κεντρικούς άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθούν οι διαπραγματεύσεις: την κατοχύρωση των συμφερόντων των εκατοντάδων χιλιάδων Γερμανών και άλλων Ευρωπαίων που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία, την αποτροπή γενικότερα οικονομικών ζημιών για την ΕΕ και την ενίσχυση της συνεργασίας των υπολοίπων 27 χωρών μελών μεταξύ τους. Επιπλέον υπογράμμισε ότι στους κόλπους των 27 και των ευρωπαϊκών θεσμών υπάρχει στο μεταξύ σε μεγάλη βαθμό συναίνεση για τη διαπραγματευτική γραμμή.
Προειδοποιήσεις προς την Τουρκία
Στο έκτακτο συμβούλιο κορυφής του Σαββάτου θα συζητηθούν και οι εξελίξεις στην Τουρκία εξήγγειλε η Μέρκελ καλώντας την κυβέρνηση να επιστρέψει στις αρχές του κράτους δικαίου και να λάβει σοβαρά υπόψη τους μαζικούς ενδοιασμούς των παρατηρητών του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη διαδικασία και το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος. “Οι σχέσεις της Γερμανίας και της ΕΕ με την Άγκυρα είναι αυτό το διάστημα ιδιαίτερα επιβαρυμένες”, τόνισε η καγκελάριος. “Θα προσπαθήσουμε να επιστρέψουμε στο διάλογο” πρόσθεσε κάνοντας σαφές ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να ζητά το σεβασμό στα πρότυπα κράτους δικαίου. “Αυτό ισχύει για τον δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ, αλλά και άλλους φυλακισμένους καθώς και για παραβιάσεις της ελευθερίας έκφρασης και ελευθεροτυπίας”. Παράλληλα όμως προειδοποίησε ότι τυχόν απομάκρυνση της Τουρκίας από την Ευρώπη δεν θα είναι προς το συμφέρον κανενός. Να σημειώσουμε ότι με τις εξελίξεις στην Τουρκία ασχολούνται και οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 στο περιθώριο των διαβουλεύσεών τους για το Brexit, σήμερα και αύριο.