Η απόδοση του πλέον διαπραγματεύσιμου 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας έχει φτάσει στο χαμηλότερο σημείο από τότε που η χώρα υπέστη αναδιάρθρωση σχεδόν πριν από πέντε χρόνια, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η τελευταία επέκταση της διάσωσης στην Αθήνα μπορεί τελικά να ανοίξει το δρόμο για την έναρξη της οικονομικής ανάκαμψης.
Το δεκαετές επιτόκιο συσπειρώθηκε εντυπωσιακά τους τελευταίους 12 μήνες, όταν η απόδοση ήταν σχεδόν 9% και οι πιστωτές διαφωνήθηκαν με τους όρους των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους της χώρας. Ανήλθε στο 27% τον Ιούνιο του 2012.
Η αγορά χρεογράφων της Ελλάδας είναι όμοια με οποιαδήποτε άλλη στην ευρωζώνη, καθώς τα περισσότερα από τα εκκρεμή ομόλογα της χώρας ανήκουν στους πιστωτές της στην ΕΕ.
Οι ομολογιούχοι του ιδιωτικού τομέα αναγκάστηκαν να υποβληθούν σε “κούρεμα” των περιουσιακών στοιχείων τους το 2012, όταν η Ελλάδα υπέστη τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του χρέους στην ιστορία ως μέρος της δεύτερης συμφωνίας διάσωσης της χώρας.
Αφού «έφυγε» από τις διεθνείς αγορές από τότε που ξέσπασε η κρίση το 2009, η Ελλάδα επέστρεψε στην έκδοση ομολόγων με 10ετή ομόλογα ύψους 3 δισ. Ευρώ το 2014. Η αριστερή κυβέρνηση είναι τώρα όλο και περισσότερο αισιόδοξη ότι μπορεί να αξιοποιήσει τη ζήτηση των επενδυτών.
Το ελληνικό χρέος εξακολουθεί να προσφέρει στους επενδυτές μια «ζουμερή» επιστροφή σε έναν κόσμο υψηλών κερδών καθως οι αποδόσεις της ευρωζώνης έχουν οδηγηθεί σε χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια δύο ετών από τα μέτρα τόνωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οι Βρυξέλλες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ελπίζουν ότι η πρόοδος θα αρχίσει τελικά να ξεκινά την οικονομία μετά την ανατροπή της ανάπτυξης στο τέλος του περασμένου έτους.
Το τριμηνιαίο ΑΕΠ κατέγραψε μη αναμενόμενο ποσοστό 1,2% έως τα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ το ποσοστό ανεργίας της χώρας παρέμεινε πεισματικά υψηλό στο 23%.
Αν και οι μειώσεις των αποδόσεων θα έχουν ελάχιστες επιπτώσεις στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της χώρας, οι φωτεινότερες προοπτικές για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα ενθαρρύνουν τους πιστωτές ότι η χώρα μπορεί να αποδώσει πλήρως στις αγορές ομολόγων.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει υποσχεθεί ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει να “ξεκινήσει” αμέσως να εκδίδει χρέος μετά τη λήξη της συμφωνίας διάσωσης τον Αύγουστο του 2018.