Οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός από τους στενούς του συνεργάτες αρχίζουν από εξαιρετικά ακραίες λύσεις όπως η μη πληρωμή της δόσης και η ταυτόχρονη προσφυγή σε εκλογές μέχρι πιο «συνετές» όπως η αποδοχή της πρότασης Μερκελ έως τις γερμανικές εκλογές που αναμφίβολα θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο.
Οι επιλογές της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά περιορισμένες με δεδομένο ότι ακόμη και η έγκριση της εκταμίευσης της δόσης συνδέεται με την αποδοχή του ΔΝΤ για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα. Μόνο τότε Γερμανία και Ολλανδία μπορούν να εγκρίνουν στα κοινοβούλιά τους νέα δόση προς την Ελλάδα. Είναι άγνωστο πόσο πιθανό είναι να μετακινηθούν οι αυτές χώρες από αυτήν την δέσμευση που εάν τελικά ισχύσει προμηνύει έναν «καυτό» Ιούλιο…
Σύμφωνα με αξιόπιστες διαρροές που έχουν δει το φως στον γερμανικό τύπο (FAZ) η κα Μέρκελ φέρεται έτοιμη να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στην Ευρωζώνη αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές –στις οποίες είναι σταθερά μπροστά από τον κ. Σούλτς– στη συγκρότηση μιας “δομής” με ρόλο οικονομικής κυβέρνησης και με οικονομικό εργαλείο ενα είδος ευρωπαϊκού ομολόγου, όχι όμως αυτού που ζητούν οι γάλλοι (αμοιβαιοποίησης του χρέους).
Οι κινήσεις αυτές επεκτείνονται επίσης σε δύο άλλα κρίσιμα μέτωπα τα οποία αφορούν άμεσα την Ελλάδα, το προσφυγικό και την άμυνα.
Λεπτομέρειες δεν έχουν προς το παρόν διαρρεύσει, αλλά η κατεύθυνση είναι σαφής: η ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομικής και “αμυντικής” αυτονομίας έναντι των μέχρι τώρα εταίρων της.
Στις Βρυξέλλες, ακόμα και σε ορισμένους κύκλους της Κομισιόν (η οποία δεν πρόκειται να ενισχυθεί από τις εξελίξεις αυτές) έχει αρχίσει να ενισχύεται ένας συγκρατημένος …ενθουσιασμός, καθώς τα “κέντρα” διαχείρισης εξουσίας των νέων δομών αφορούν στη βελγική πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Focus Online υπάρχει και μια καλή είδηση. Ποια είναι αυτή; “Πιθανότατα η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί όλο το πακέτο βοήθειας”.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Focus, από το τρίτο πακέτο βοήθειας ύψους 86 δις ευρώ, έχουν εκταμιευτεί από τον ESM μόλις 31,7 δις ευρώ. “Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018, μετά από ακριβώς τρία χρόνια. Ενώ διανύουμε το δεύτερο μισό της συνολικής διάρκειας, δεν έχουν εκταμιευτεί ούτε τα μισά χρήματα. Κατά τους εναπομείναντες 14 μήνες οι πληρωμές προς την Αθήνα δεν πρόκειται να αυξηθούν”.
Πιθανότατα, σύμφωνα με κύκλους του ESM που επικαλείται το Focus Online, “η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να κάνει χρήση του συνολικού πακέτου βοήθειας. Ασαφές παραμένει μόνον πόσα χρήματα θα περισσέψουν στο τέλος”.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό ούτε από τα δυο πρώτα πακέτα βοήθειας είχε εκταμιευτεί το σύνολο των χρημάτων που προβλεπόταν. Από το πρώτο πακέτο ύψους 110 δις ευρώ είχαν εκταμιευτεί μόλις 73 δις ενώ από το δεύτερο ύψους 163,6 δις δόθηκαν τελικά τα 142,7 δις ευρώ.
Την αισιοδοξία του για συμφωνία που να συμπεριλαμβάνει το ζήτημα του χρέους, στο προσεχές Eurogroup, εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στο Spiegel.
«Κανείς δεν θέλει μια χρεοκοπία (σ.σ. της Ελλάδας), λιγότερο από όλους ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», εκτίμησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στον ανταποκριτή του Spiegel Online στην Αθήνα, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί λύση για το ελληνικό ζήτημα στο προσεχές Eurogroup της 15ης Ιουνίου και δηλώνοντας πεπεισμένος ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εργάζεται προς την κατεύθυνση μιας λύσης.
Η ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού επισημαίνει ότι ενόψει το επόμενου Eurogroup «διεξάγονται έντονες διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο. Διότι και πάλι διακυβεύονται τα πάντα. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η Ελλάδα βρίσκεται προ της χρεοκοπίας – τον Ιούλιο λήγει η προθεσμία αποπληρωμής δανείων ύψους επτά δισ. ευρώ». Όπως παρατηρεί ο ανταποκριτής, «όσο απειλητική κι αν φαίνεται η κατάσταση ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είναι απρόσμενα αισιόδοξος. “Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιθυμεί μια λύση. (…) Είμαι βέβαιος ότι ήδη εργάζεται για μια λύση, άσχετα με τα όσα δήλωσε στις 22 Μαΐου, στη συνεδρίαση του Eurogroup” δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δηλώσει “πραγματικά απογοητευμένος” μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης».
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κατέστησε σαφές ενώπιον ξένων ανταποκριτών, στο πλαίσιο ενημέρωσης στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι για την Ελλάδα είναι απαραίτητη μια σαφής συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, διευκρινίζοντας ότι αυτή χρειάζεται «προκειμένου να γνωρίζουν οι επενδυτές τη δομή του ελληνικού χρέους και ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα η Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της». Σε ερώτηση εάν θα ήταν αργά να μετατεθούν οι δεσμεύσεις για ελάφρυνση χρέους στο επόμενο έτος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε σε κατηγορηματικό ύφος «απολύτως!».
Όπως γράφει το γερμανικό περιοδικό, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επιμένει ότι όλοι μπορούν συμφωνήσουν έως τις 15 Ιουνίου τόσο για εκταμίευση χρημάτων όσο και για μέτρα ελάφρυνσης χρέους, ξεκαθαρίζει ότι «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την τωρινή πρόταση, εμείς εκπληρώσαμε το καθήκον μας και σχολιάζει ότι «η μπάλα» είναι τώρα στο «γήπεδο» των Ευρωπαίων δανειστών και του ΔΝΤ.