Οι πιστωτές της ευρωζώνης είναι απίθανο να δεσμευτούν για περαιτέρω λεπτομέρειες των μέτρων πέρα από την επέκταση των προθεσμιών λήξης των δανείων διάσωσης που συζητήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, ζητώντας να μην κατονομαστούν επειδή οι συνεχιζόμενες συνομιλίες είναι απόρρητες. Μια τέτοια συμφωνία από μόνη της μπορεί να μην είναι αρκετή για να πείσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, ανέφεραν.
“Αυτό που ζητά η ελληνική κυβέρνηση είναι η σαφήνεια στο ζήτημα του χρέους και αυτό δεν ήταν στο τραπέζι” την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη την Τετάρτη. Ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προειδοποίησε ότι η οικονομία της Ελλάδας «δεν μπορεί να αντέξει την αβεβαιότητα ενός ακόμη έτους για το εάν πρόκειται να υπάρξουν μέτρα χρέους ή όχι».
Αυτή η απαίτηση για σαφήνεια έρχεται μετά την αποτυχία των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις 22 Μαΐου να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τρόπο μείωσης του χρέους της Ελλάδας. Οι ελπίδες για μια συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση των κεφαλαίων για την κάλυψη των αποπληρωμών του χρέους τον Ιούλιο έχουν τώρα αναβληθεί για την επόμενη συνεδρίαση της Eurogroup, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 15 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, είναι απίθανο οι υπουργοί να προσφέρουν πολύ καλύτερους όρους ανακούφισης του χρέους σε σύγκριση με αυτούς που παρουσιάστηκαν τον Μάιο. “Η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει την κυριότητα των πολιτικών προγραμμάτων αντί να επικεντρωθεί στην περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους”, δήλωσε σε ομιλία του στην Αθήνα την Τετάρτη ο Γενικός Οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Ροφλ Στράουτς.
ΔΝΤ
Οι πιστωτές της Ελλάδας μέχρι στιγμής δεν μπόρεσαν να επιλύσουν τις διαφορές σχετικά με τα μέτρα που απαιτούνται για να επιστρέψουν το χρέος της χώρας – σήμερα περίπου το 180% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος – σε βιώσιμη πορεία. Ένας συμβιβασμός που πρότεινε η ζώνη του ευρώ για παράταση έως 15 ετών θεωρήθηκε ανεπαρκής από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στη Φρανκφούρτη, ο Τσακαλώτος επέκρινε τον δανειστή της Ουάσινγκτον επειδή δεν δήλωσε σαφώς τι θα χρειαστεί για να ξεπεράσει τις αμφιβολίες του. «Είναι καιρός για το ΔΝΤ να αποφασίσει για το τι θέλει να κάνει», είπε.
Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της προς τους πιστωτές της, δήλωσε αργά την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι η χώρα θα ζητήσει μια σαφή λύση που θα επιτρέψει την επιστροφή στις αγορές και θα φέρει σταθερότητα.
Ένα βασικό σημείο αμφισβήτησης πηγάζει από τις διαφορετικές απόψεις των πιστωτών σχετικά με τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας και τι μπορεί να διατηρήσει η χώρα ως κύριο πλεόνασμα. Το ΔΝΤ έχει πιο συντηρητικές εκτιμήσεις και για τα δύο αυτά αποτελέσματα, από ό, τι οι πιστωτές της ζώνης του ευρώ στην Ελλάδα, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους.
Ποσοτική χαλάρωση
Την Τετάρτη, η ΕΚΤ σημείωσε επίσης ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προβολή όσον αφορά το μέλλον του χρέους της Ελλάδας πριν να συμπεριλάβει τα κρατικά της ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων του ιδρύματος. Η κεντρική τράπεζα με έδρα τη Φρανκφούρτη θα διεξαγάγει τη δική της ξεχωριστή ανάλυση, καταλήγοντας σε συμπεράσματα.
“Η έγκαιρη σαφήνεια όσον αφορά τα μέτρα για το χρέος και τη βιωσιμότητα του χρέους είναι σημαντική – όχι μόνο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στα δημόσια οικονομικά αλλά και για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία γενικότερα, και ειδικότερα στον χρηματοπιστωτικό τομέα”, δήλωσε ο Benoit Coeure,.
«Η σαφήνεια σχετικά με τα μέτρα χρέους είναι επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι δυνητικά επιλέξιμα τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου» για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, πρόσθεσε.
Χωρίς την ενίσχυση της εμπιστοσύνης που προέρχεται από τις αγορές της ΕΚΤ, η επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων θα μπορούσε να είναι δαπανηρή.