Image default
Πρώτο Θέμα

Πως θα ψηφίσουν οι φτωχές περιοχές της βόρειας Αγγλίας;

Για πολλούς είναι το μόνο ζεστό γεύμα της εβδομάδας. Η συνοικία Άρμουρθορνε είναι μια από τις πιο φτωχές της βόρειας Αγγλίας. Περίπου το 50% των παιδιών εδώ μεγαλώνουν στην ανέχεια. Στο Σέφιλντ, μια πόλη με 500.000 κατοίκους λειτουργούν συνολικά 18 συσσίτια.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μετά από τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικών παροχών του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο αριθμός εκείνων που δεν έχουν στη διάθεσή τους αρκετά τρόφιμα έχει αυξηθεί σημαντικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Trussel Trust, το μεγαλύτερο δίκτυο συσσιτίων στην Μεγάλη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι προσέφερε μόνο πέρυσι γεύματα για συνολικά μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

Παρά την ανέχεια που καταγράφεται σε πολλές περιοχές της βόρειας Αγγλίας, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει να παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα ως προς την πορεία της οικονομίας. Από το 2013 μέχρι σήμερα, ο δείκτης ανάπτυξης βρίσκεται στο 2% ετησίως και η ανεργία στη Βρετανία ανήκει στις χαμηλότερες της ΕΕ. Συνήθως όμως οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας αφορούν την χαμηλόμισθη απασχόληση. Επιπλέον, από την οικονομική ανάπτυξη δεν ωφελήθηκαν όλες οι περιοχές της χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι το ίδρυμα Resolution διαπιστώνει τα τελευταία χρόνια την μεγαλύτερη αύξηση ανισοτήτων από την δεκαετία του ΄80. Ήδη τότε οι ιδιωτικοποιήσεις και η αποβιομηχανοποίηση που προώθησε η τότε πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ έπληξαν κυρίως το βόρεια τμήμα της Αγγλίας.

Μειώσεις στο εισόδημα μέχρι και 5% λόγω Brexit

Στον προεκλογικό τους αγώνα και τα δύο κόμματα υποσχέθηκαν περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη. Ο Μάθιου Φλίντερς, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Σέφιλντ, εκτιμά ότι η συζήτηση για το Brexit, αλλά και ζητήματα ασφαλείας, μονοπώλησαν την προεκλογική περίοδο. Κατά την άποψη του βρετανού καθηγητή, μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας αισθάνεται ολοένα και πιο έντονα στην καθημερινότητά του τις εντεινόμενες ανισότητες.

Κυρίως εκείνοι που ψήφισαν πέρυσι τον Ιούνιο υπέρ του Brexit, στα παραδοσιακά προπύργια των Εργατικών, βρίσκονται σήμερα σε δίλημμα για το τι θα ψηφίσουν. Διότι η Τερέζα Μέι κατάφερε κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα να κάνει το σκληρό Brexit σημαία των συντηρητικών. Από την πλευρά τους οι Εργατικοί είχαν δυσκολίες να πείσουν τους παραδοσιακούς τους ψηφοφόρους με μια νέα εκδοχή της κοινωνικής δικαιοσύνης, εκτιμά ο βρετανός πολιτικός επιστήμονας Μάθιου Φλίντερς.

Ας σημειωθεί ότι οι συντηρητικοί έχουν παγώσει τις περισσότερες κοινωνικές παροχές μέχρι το 2019. Την ίδια στιγμή στον απόηχο του δημοψηφίσματος για το Brexit, το κόστος ζωής αυξάνεται και λόγω της χαμηλότερης ισοτιμίας της λίρας από το περασμένο καλοκαίρι. Το γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών προειδοποιεί μάλιστα για πραγματικές μειώσεις στο εισόδημα των βρετανικών νοικοκυριών κατά περίπου 5%.

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Διεθνής τραπεζική αναταραχή, νομισματική πολιτική και οικονομική δραστηριότητα

admin

Moody’s & Goldman Sachs “βγάζουν” Nέα Δημοκρατία

admin

Γνωρίστε τη ρωσική Cambridge Analytica, που διευθύνεται από έναν πρώην πράκτορα της KGB

admin

Handelsblatt: Απόβαση του Ιβάν Σαββίδη στα ελληνικά λιμάνια!

admin

Η νέα τραπεζική πραγματικότητα

admin

Η κινεζική τραγωδία του Xi Jinping και ο επικείμενος 3ος παγκόσμιος πόλεμος

admin

Ο “γόρδιος” δεσμός της Deutsche Bank

admin

Χρηματιστήριο: Έλλειψη εμπιστοσύνης = Διακυμάνσεις + Στρες

admin

Τρόμος πάνω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες 

admin

Alpha Bank: Διαταραχές στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος

admin

FED:Νέα αύξηση των επιτοκίων με το βλέμμα στις τράπεζες 

admin

ΗΠΑ:Το επικείμενο μεγάλο τραπεζικό κράχ…

admin