Με την κατάθεση χθες στη Βουλή των τροπολογιών, κλείνουν, εν όψει του Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης στο Λουξεμβούργο, και οι εκκρεμότητες με τα προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η χώρα απέδειξε ότι είναι απολύτως συνεπής ως προς τις υποχρεώσεις της έναντι των θεσμών και πλέον στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης- εκτός από την έγκριση της «έκθεσης συμμόρφωσης» και το «πράσινο φως» προς τον ESM για την εκταμίευση της δόσης- η συζήτηση μπορεί να επικεντρωθεί στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία θα εφαρμοσθούν μετά τη λήξη του προγράμματος.
Όπως έχει δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το ζήτημα είναι να επαρκεί ο περαιτέρω προσδιορισμός του βαθμού χρήσης των «εργαλείων» για το χρέος, προκειμένου να δοθεί μια οριστική και βιώσιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Δηλαδή, να εγγυάται την ανάπτυξη της οικονομίας και την πρόσβασή της Ελλάδας στις αγορές χρήματος με βιώσιμους όρους
Σημειώνεται ότι το πακέτο των τροπολογιών περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις συντάξεις, τη χρηματοδότηση των κομμάτων, καθώς και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Νέα η γαλλική αυτή πρωτοβουλία έχει στόχο να συνδέσει τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με το εύρος ελάφρυνσης του χρέους. Δηλαδή, στην περίπτωση που η ανάπτυξη είναι χαμηλή και επιβεβαιώνονται τα αρνητικά σενάρια του ΔΝΤ, τότε η επέκταση της αποπληρωμής των δανείων και της περιόδου χάριτος να είναι η μεγαλύτερη δυνατή, δηλαδή ακόμη και μέχρι τα 15 ή τα 17 χρόνια. Σε περίπτωση όμως που η ανάπτυξη είναι ιδιαίτερα θετική, τότε η επέκταση και η περίοδος χάριτος να είναι ελάχιστες ή ακόμη και μηδενικές. Η γαλλική πλευρά εκτιμά πως, αν υπάρχει η παραπάνω αναφορά στα συμπεράσματα του Εurοgroup, τότε θα δοθεί και η σαφήνεια που απαιτείται από την ΕΚΤ στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, επιτρέποντας στην Ελλάδα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Δεν φαίνεται να είναι τυχαία και η επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος αναμένεται τη Δευτέρα στην Ελλάδα.
Ομως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν αμφιβολίες γι’ αυτήν τη φόρμουλα που επεξεργάζεται η γαλλική κυβέρνηση, καθώς, όπως αναφέρουν , «θα είναι δύσκολο να γίνει δεκτή από τη γερμανική πλευρά ή αρκετή για να μεταπείσει το ΔΝΤ».
Το χθεσινό Εuroworking Group έληξε χωρίς ουσιαστική πρόοδο στο θέμα του χρέους. Στο τραπέζι μπορεί να συζητήθηκε η πρόταση της Γαλλίας που οι συμμετέχοντες τη βρήκαν «θετική αλλά πρόωρη», σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπάρξουν περισσότερες διεργασίες ώστε να εξευρεθεί μια φόρμουλα κυρίως λεκτική που να μη στέλνει αρνητικά μηνύματα σε σχέση με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς κάτι τέτοιο θα έστελνε αρνητικό μήνυμα στις αγορές τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση έχει σκοπό να αντλήσει κεφάλαια από αυτές στο άμεσο μέλλον. Συγχρόνως oι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης συζήτησαν το ύψος της δόσης που αναμένεται να κυμανθεί από 7,4 δισ. μέχρι ακόμη και 11 δισ., σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.
Παρά τις πρωτοβουλίες της γαλλική κυβέρνησης, τα μηνύματα που έρχονται από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι μάλλον αρνητικά. Σε κατ’ αρχήν συμφωνία με την Ελλάδα (approval in principle), χωρίς να συμμετάσχει χρηματοδοτικά, προσανατολίζεται το ΔΝΤ. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ, ο οποίος σε αυστριακή εφημερίδα είπε χθες πως στο επόμενο Eurogroup υπάρχει 95% πιθανότητα συμφωνίας που θα επιτρέπει στο ΔΝΤ να εγκρίνει κατά βάση το πρόγραμμα, αλλά χωρίς συμμετοχή σε χρηματοδότηση, προτού καταλήξει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους σε μια κοινή ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. «Το ΔΝΤ μένει οικονομικά, αλλά όχι χρηματοδοτικά προς το παρόν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Συγχρόνως χαρακτήρισε γελοία την πρόταση του ΔΝΤ στο τελευταίο Eurogroup, που ζητούσε ριζική μείωση του χρέους της Ελλάδας με πάγωμα τόκων έως το 2060 και μετά, με ένα νέο δάνειο, έως το 2100 να τα αποπληρώσει όλα. «Εκεί όλοι οι Ευρωπαίοι είπαν πως αυτό είναι γελοίο», τόνισε χαρακτηριστικά, δείχνοντας το μέγεθος της απόστασης που χωρίζει τις δύο πλευρές.