Μία καλή διατύπωση και μία μεγάλη δόση φαίνεται να αποτελούν τα καθοριστικά στοιχεία για τον συμβιβασμό, ο οποίος -εκτός απρόοπτου- διαφαίνεται για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Στην Αθήνα, ο πήχης των προσδοκιών για άμεση ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έχει χαμηλώσει αισθητά και οι παρεμβάσεις για την τόνωση της ανάπτυξης έχουν περάσει σε πρώτο πλάνο, ενώ μετά το πικρό ποτήρι της νομοθέτησης έξτρα μέτρων την περασμένη εβδομάδα η εκταμίευση της δόσης έχει έρθει πιο κοντά.
«Περιμένουμε πως θα υπάρξει μια καλύτερη πρόταση σε σχέση με αυτή της 22ας Μαΐου» αναφέρουν κοινοτικές πηγές. Εκτιμούν, πως όσον αφορά το χρέος δεν θα υπάρξουν τελικά μεγάλες διαφοροποιήσεις σε σχέση με την απόφαση του Μαΐου 2016, αλλά οι διατυπώσεις θα είναι τέτοιες ώστε να μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση και το Βερολίνο.
Η επίσκεψη του γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ στην Αθήνα εκτιμάται πως μπορεί να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση. Ευρωπαϊκή πηγή σημειώνει ότι ο Λεμέρ έχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το Βερολίνο (η πρώτη του επίσκεψη ως υπουργού Οικονομικών ήταν στη γερμανική πρωτεύουσα), επομένως εκτιμά πως η συμβιβαστική πρόταση την οποία προωθεί έχει ένα πρώτο πράσινο φως από τον Σόιμπλε (συναντήθηκαν άλλωστε την περασμένη εβδομάδα).
Παράλληλα σημειώνεται πως η κυβέρνηση Μακρόν «θέλει να κλείσει το ελληνικό μέτωπο» και η ανάληψη πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να βάλει μια γαλλική σφραγίδα στην εκτόνωση ευρωπαϊκών κρίσεων. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι αδυναμία συμφωνίας στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα μπορούσε να αναθερμάνει εστίες κρίσης, κανείς από τους ισχυρούς παίκτες δεν επιθυμεί το θέμα να παραπεμφθεί στη Σύνοδο Κορυφής, όπως είχε «απειλήσει» η ελληνική κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, χαμηλώνοντας όμως τις τελευταίες ημέρες τη ρητορική της και σε αυτό το μέτωπο.
Ο Λεμέρ, την επομένη του πρώτου γύρου των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών προσδοκά μια απόφαση από το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, με την οποία δεν θα επαναλαμβάνεται η περιβόητη έκφραση «if needed» του Eurogroup του Μαΐου 2016 αναφορικά με την ενεργοποίηση πιθανών μεσο-μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Προσδοκά επίσης αναφορά σε μέτρα τα οποία θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, επιτάχυνση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος τα οποία ήδη εφαρμόζονται, μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και ενδεχομένως κάποιον μηχανισμό μακροπρόθεσμων μέτρων για την περίοδο μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος.
Στο τελευταίο αυτό σημείο φαίνεται να εφάπτεται η γαλλική πρόταση για τη σύνδεση ρυθμών ανάπτυξης με τις παρεμβάσεις στο χρέος τις επόμενες δεκαετίες. Χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης θα ενεργοποιούν παρεμβάσεις ελάφρυνσης, υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης σε συνδυασμό με υψηλά (άνω του 2% του ΑΕΠ μετά το 2022) πρωτογενή πλεονάσματα θα μειώνουν αυτόματα τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ.
Όσον αφορά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, εκπλήξεις δεν αναμένονται, αν και ορισμένες πηγές παρατηρούν εκκρεμότητες σε σχέση με το ακαταδίωκτο στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ και του ΤΑΙΠΕΔ.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, μετά και την ψήφιση των μέτρων για το πάγωμα των συντάξεων έως και το 2022 αλλά και των αναδιατυπώσεων για συλλογικές συμβάσεις και αφορολόγητο, το Eurogroup θα σφραγίσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Το ακριβές ύψος της αποτελεί ακόμα αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
Η Κομισιόν επιθυμεί η δόση να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη (έως και 10 δισ. ευρώ) προκειμένου να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση μέσω της ταχείας εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Υπάρχουν όμως την ίδια ώρα, εντός του Eurogroup και του ESM, φωνές οι οποίες υπαγορεύουν δόση με το σταγονόμετρο (κοντά στα 8 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση) και συνδεδεμένη με προαπαιτούμενα προκειμένου να συνεχίσει να ασκείται πίεση μεταρρυθμίσεων στην ελληνική κυβέρνηση.