Η Ελλάδα διαθέτει υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό με καλά πτυχία και γνώσεις, διαθέτει όλες τις απαραίτητες τηλεπικοινωνιακές υποδομές που σε συνδυασμό με την γεωπολιτική της θέση, της επιτρέπουν να αναδειχθεί ως βάση επιχειρήσεων
στον τομέα της λειτουργίας μιας επιχείρησης (operations), της έρευνας και του μάρκετινγκ, με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό για νέες θέσεις εργασίας, επισημαίνει ο Θάνος Παπαδημητρίου ένας από τους ελάχιστους επιχειρηματίες και πανεπιστημιακούς που επέστρεψε στην Ελλάδα το 2012 στην «καρδιά» της κρίσης αφήνοντας πίσω μια ιδιαίτερα επιτυχημένη καριέρα στις ΗΠΑ.
Ο Θάνος Παπαδημητρίου, έχοντας ζήσει και δημιουργήσει για περισσότερα από 10 χρόνια στο παγκόσμιο κέντρο της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων στην Silicon Valley στην Καλιφόρνια, μιλώντας στο ΑΠΕ δίνει έμφαση στην ανάγκη ενός σταθερού και ανταγωνιστικού φορολογικού πλαισίου στην Ελλάδα σε σχέση και με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης που διεκδικούν να προσελκύσουν επενδύσεις από το επιχειρείν. Η αγορά καταφέρνει πάντα να βρίσκει τον δρόμο της σε ένα σταθερό περιβάλλον, χωρίς παρεμβάσεις, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αυτοδημιούργητος startupper και ο ίδιος, καθώς στη διάρκεια της παραμονής στις ΗΠΑ ίδρυσε το 2001 την AlphaDetail, μια εταιρία έρευνας αγοράς για φαρμακευτικές εταιρίες για τον τρόπο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν συστατικά ήδη υπαρχόντων φαρμάκων σε νέες λύσεις, που λίγα χρόνια μετά έφθασε στις 15 κορυφαίες εταιρείες έρευνας αγοράς στις ΗΠΑ και πουλήθηκε σε σημαντική αξία, γνωρίζει το επιχειρείν σε κάθε του βήμα.
Αναφέρεται στην ανάγκη εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων επισημαίνοντας ότι στη σύγχρονη εποχή των νέων τεχνολογιών και επικοινωνιών οι συνέργειες για το άνοιγμα στις διεθνείς αγορές είναι πιο εύκολες από ποτέ αρκεί να υπάρχει θέληση κι οργάνωση.
Στη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές στο φημισμένο ΜΙΤ στην Βοστόνη (μετά πήρε διδακτορικό τίτλο από το UCLA με υποτροφία από το ίδρυμα Ωνάση) ιδρύει την δική του επιχειρηματική θερμοκοιτίδα “mbriyo”, την έδρα της οποίας μεταφέρει στην Αθήνα πριν τρία χρόνια. Μέσω της υποστήριξης της θερμοκοιτίδας λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα τρεις επιχειρήσεις και άλλες δύο στο εξωτερικό.
Η γνωστότερη είναι το giaola.gr, που διακρίθηκε και στον διαγωνισμό-θεσμό τεχνολογίας και καινοτομίας της Εθνικής Τράπεζας.
Πρόκειται για μια online πλατφόρμα( http://www.giaola.gr/) όπου οι χρήστες μπορούν να αναζητούν και να βρίσκουν ελεγμένους επαγγελματίες για υπηρεσίες στο σπίτι, να κλείνουν ραντεβού μαζί τους ηλεκτρονικά και να τους αξιολογούν. Και μάλιστα όχι μόνο τεχνικούς, αλλά επαγγελματίες για όλες τις υπηρεσίες που μπορεί ο καθένας μας να χρειαστεί στο σπίτι του.
Το 2016 η Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο του προγράμματος NBG Business Seeds για την ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, συμμετέχει στο Μετοχικό Κεφάλαιο της giaola. Μια άλλη εταιρία που βγήκε από την θερμοκοιτίδα είναι η εκπαιδευτική πλατφόρμα ellinopoula.com που στοχεύει στη μετάδοση και καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας στα παιδιά της Ελληνικής διασποράς, με στόχο να συμβάλλει με τις δικές της δυνάμεις (https://www.ellinopoula.com/) να διατηρηθεί η ελληνική γλώσσα ζωντανή για τις επόμενες γενιές.
Ο Θάνος Παπαδημητρίου, δεν σταματά όμως εδώ. Συνιδρύει με τον Chris Habachy και τον Brett Martin στη Νέα Υόρκη , την «Charge Ventures», ένα fund που συγκεντρώνει κεφάλαια Ελλήνων επενδυτών (http://charge.vc/) για επενδύσεις σε εταιρίες νέας τεχνολογίας. Το fund έχει επενδύσει σε περίπου 20 εταιρίες ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία συγκέντρωσης και νέων κεφαλαίων για νέες επενδύσεις.
Τελικά γιατί επιστρέψατε Ελλάδα (οι δεσμοί με το εξωτερικό δεν έχουν αποκοπεί καθώς διδάσκει στο Βοcconi και στο ΝΥU) αφήνοντας πίσω μια τέτοια καριέρα στο εξωτερικό, τον ρωτάμε; Αγαπώ την πατρίδα και θέλω να συμβάλω με τις δικές μου δυνάμεις να βγει από την κρίση. «Θα συνηθίσεις» μου είχε πει κάποτε κάποιος, όταν πήγα να του εκφράσω κάποιες απόψεις για τα κακώς κείμενα. Η απάντηση αυτή μου έδωσε ώθηση για το αντίθετο, να μην συνηθίσω αλλά να αγωνιστώ να τα αλλάξω όχι μόνος αλλά μαζί με όσους πιστεύουν σε ένα καλύτερο μέλλον.