Image default
Πρώτο Θέμα

Σόιμπλε προς Γερμανούς βουλευτές: Στηρίξτε την καταβολή της δόσης προς την Ελλάδα

Την Τετάρτη αναμένεται η ψηφοφορία στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου για την έγκριση της επόμενης δόσης ύψους 8,5 δις ευρώ προς την Ελλάδα. Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε ζήτησε από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να στηρίξουν την καταβολή της επόμενης δόσης, σύμφωνα με την Handelsblatt. Όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα ο Β. Σόιμπλε απέστειλε συγκεκριμένα σχετική επιστολή προς τους βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης (CDU και CSU) όπως και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) –μια επιστολή που έχει στη διάθεσή της η Handelsblatt, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται-, στην οποία αναφέρει τα εξής: “κατόπιν πολύ εντατικών διαπραγματεύσεων συνομολογήθηκε ένα καλό και ρεαλιστικά υλοποιήσιμο πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει και το ΔΝΤ”.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η κριτική που ασκείται από κάποιους βουλευτές εστιάζει στο ότι “το ΔΝΤ προς το παρόν δεν συμμετέχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα –σε αντίθεση με τα άλλοτε λεγόμενα του Β. Σόιμπλε. Από τη μεριά του ο Σόιμπλε πλέον εκτιμά ότι, το ΔΝΤ απομένει ακόμη να πάρει την επίσημη απόφασή του σχετικά με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα μέσα στον Ιούλιο”. Εντούτοις, η Handelsblatt, υπενθυμίζει ότι το ΔΝΤ “εξαρτά” το θέμα της χρηματοδοτικής συμμετοχής με το ζήτημα της “βιωσιμότητας του χρέους, η οποία μέχρι στιγμής δεν είναι δεδομένη”. Όπως σημειώνει στη συνέχεια: “Η ελάφρυνση του χρέους, όπως την επιθυμεί το ΔΝΤ, δεν φαίνεται δυνατή για την ώρα. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε, σύμφωνα με την επιστολή Σόιμπλε ότι: “μέτρα ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ θα έπρεπε ήδη να είχαν υλοποιηθεί. Αλλά κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε εκ των πραγμάτων με ένα τέταρτο πρόγραμμα”. Αντ’ αυτού ο γερμανός υπουργός κοινοποίησε στους βουλευτές τη θέση του ότι “η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει τώρα να βελτιωθεί μέσα από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τη βοήθεια για περισσότερη οικονομική ανάπτυξη”.

Γερμανία: Πρόσφυγες κατά διακινητών για ένα ναυάγιο στη Λέσβο

Σε μια ενδιαφέρουσα υπόθεση που έχει φτάσει στη γερμανική δικαιοσύνη και αφορά ένα ναυάγιο με πρόσφυγες έξω από τη Λέσβο, όταν ακόμη το προσφυγικό βρισκόταν στην “καυτή φάση” του αναφέρεται η Suddeutsche Zeitung του Μονάχου. Το άρθρο έχει τίτλο “Η νύχτα του ναυαγίου” και περιγράφει πώς η ιστορία των επιζόντων του τραγικού ναυαγίου που συνέβη το βράδυ της 15ης Σεπτεμβρίου του 2015 στα ανοιχτά του Αιγαίου, μεταξύ Σμύρνης και Λέσβου, έχει φτάσει στη γερμανική δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα την υπόθεση αυτή, που είναι από μόνη της νομικά πολύπλοκη δεδομένου ότι εμπλέκονται άτομα πολλών εθνικοτήτων αλλά και δικαιοδοσίες διαφορετικών χωρών, έχει επιληφθεί το πρωτοδικείο του Τράουνσταϊν στη Βαυαρία.

Όλα ξεκίνησαν στη Σμύρνη, όταν μια ομάδα προσφύγων, κυρίως από τη Συρία, ήρθε σε επαφή με δίκτυο διακινητών προκειμένου να φτάσουν αρχικά στη Λέσβο για να ζητήσουν άσυλο κι από εκεί στη συνέχεια να μεταβούν στην κεντρική Ευρώη, κυρίως τη Γερμανία. Όπως σε πολλές άλλες περιπτώσεις όμως, η 70ετών βάρκα που τους μετέφερε δεν άντεξε στα μέσα της διαδρομής, με αποτέλεσμα 13 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Κάποιοι από τους επιζώντες, μετά από πολλές περιπέτειες έφτασαν στη Γερμανία. Μαζί με αυτούς όμως, όπως φαίνεται στη Γερμανία, έφτασαν και οι διακινητές. Μετά από πολύμηνες έρευνες σε βάθος η ομοσπονδιακή αστυνομία εντόπισε έναν εξ αυτών, ο οποίος μάλιστα, παρά τους ισχυρισμούς του, φέρεται να διαδραματίζει κομβικό ρόλο σε μεγάλο δίκτυο διακίνησης προσφύγων στην Τουρκία. Ένα δεύτερο πρόσωπο, κάτοικος Βερολίνου που επίσης φέρεται να είναι συνεργός, βρίσκεται επίσης αντιμέτωπος με σοβαρές κατηγορίες για συνέργια σε παράτυπες ενέργειες που σχετίζονται με τη διευκόλυνση τς παράνομης μεταφοράς προσφύγων στην Ευρώπη. Η υπόθεση αναμένεται να εκδικασθεί στο Τράουνσταϊν τον Αύγουστο. Έχουν ήδη ορισθεί επτά δικάσιμες ημέρες και αναμένεται να εξεταστούν 40 μάρτυρες.

Περί υποδοχής και επαναπροώθησης προσφύγων

Στο πεδίο τέλος του προσφυγικού, η Bild υποστηρίζει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες υποδέχονται στο μεταξύ πέντε φορές περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες απ΄ ότι προβλέπει η σχετική προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Όπως αναφέρει στη σημερινή της έκδοση η γερμανική εφημερίδα επικαλούμενη νεότερα στοιχεία της Κομισιόν, από την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία στις 20 Μαρτίου του 2016, έχουν επαναπροωθηθεί από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία συνολικά μόλις 1.210 πρόσφυγες και μετανάστες. Το ίδιο διάστημα ωστόσο οι ευρωπαϊκές χώρες υποδέχθηκαν από την Τουρκία συνολικά 6.250 Σύρους, πέντε φορές δηλαδή περισσότερους απ΄ ό,τι προβλέπει η προσφυγική συμφωνία. Σύμφωνα με αυτή για κάθε Σύρο που επαναπροωθείται από την Ελλάδα προς την Τουρκία, η ΕΕ πρέπει να δέχεται στο έδαφός της έναν Σύρο από την Τουρκία. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με την Κομισιόν ο βασικός λόγος για τη βραδύτητα που παρατηρείται στις διαδικασίες επαναπροώθησης προσφύγων από τα ελληνικά νησιά προς τις ιταλικές ακτές είναι οι αργές διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου στην Ελλάδα. Στα ίδια στοιχεία της Κομισιόν αναφέρεται και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία ωστόσο επισημαίνει ότι παρά τα προβλήματα η ευρωπαϊκή Συμφωνία με την Άγκυρα στην πραγματικότητα εξακολουθεί να είναι σε εφαρμογή. Όπως σημειώνει μάλιστα η εφημερίδα μάλιστα από την έναρξη της ισχύος της εν λόγω συμφωνίας ο αριθμός των προσφύγων που έφτασαν στην Ελλάδα έχει πέσει ραγδαία, κατά 97%.

Σχετικα αρθρα

Πόσο flex… ειναι το Vodafone flex;

admin

Alpha Bank: Διεθνής τραπεζική αναταραχή, νομισματική πολιτική και οικονομική δραστηριότητα

admin

Moody’s & Goldman Sachs “βγάζουν” Nέα Δημοκρατία

admin

Γνωρίστε τη ρωσική Cambridge Analytica, που διευθύνεται από έναν πρώην πράκτορα της KGB

admin

Handelsblatt: Απόβαση του Ιβάν Σαββίδη στα ελληνικά λιμάνια!

admin

Η νέα τραπεζική πραγματικότητα

admin

Η κινεζική τραγωδία του Xi Jinping και ο επικείμενος 3ος παγκόσμιος πόλεμος

admin

Ο “γόρδιος” δεσμός της Deutsche Bank

admin

Χρηματιστήριο: Έλλειψη εμπιστοσύνης = Διακυμάνσεις + Στρες

admin

Τρόμος πάνω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες 

admin

Alpha Bank: Διαταραχές στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος

admin

FED:Νέα αύξηση των επιτοκίων με το βλέμμα στις τράπεζες 

admin