Η αναβάθμιση της Moody’s και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όσο και των σχεδίων για δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές συνεχίζουν να δίνουν ώθηση στα ελληνικά βραχυπρόθεσμα ομόλογα, με το ράλι του τελευταίου διαστήματος να είναι εντυπωσιακό.
Ωστόσο, ο θετικός αντίκτυπος δεν έχει ακόμη αγγίξει τα 10ετή ομόλογα, που αποτελούν και το κλειδί για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης σε ότι αφορά το timing του come back της χώρας μας στις αγορές.
Έτσι, τα ελληνικά 2ετή ομόλογα βλέπουν και σήμερα τις αποδόσεις του να υποχωρούν σημαντικά και να διαμορφώνονται στο 3,785% με πτώση 2,72% στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 18 Ιανουαρίου του 2010, λαμβάνοντας ώθηση και από γενικότερα βελτιωμένο κλίμα και στα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωζώνης των οποίων οι αποδόσεις υποχωρούν μετά από το ισχυρό sell-off της περασμένης εβδομάδας που πυροδότησαν οι δηλώσεις Draghi.
Όπως σημείωσε και η Barclays σε ανάλυσή της, η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον σημαντικό κίνδυνο για την ευρωζώνη ενώ τόνισε πως αναμένει ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη θα βελτιωθεί σταδιακά και θα επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε ελαφρώς θετική ανάπτυξη της τάξης του 0,3% το 2017, ενώ το 2018 εκτιμά ότι θα αναπτυχθεί κατά 1,4%.
Το κλίμα είναι πολύ συγκρατημένο στα μακροπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις του 10ετούς να συνεχίζουν να διατηρούνται στο εύρος του 5,4% με 5,5% εδώ και αρκετές ημέρες, με όλους τους προαναφερόμενους καταλύτες να μην έχουν καταφέρει να δώσουν το έναυσμα για μία σημαντική αποκλιμάκωση. Σήμερα διαμορφώνονται στο 5,407% στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά της Παρασκευής.
Μία διατηρήσιμη πτώση της απόδοσης του 10ετούς κάτω από το 5% θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να βάλει στο τραπέζι το σχέδιο δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές, και για να απιτευχθεί αυτό θα χρειαστεί ένας ισχυρός καταλύτης ο οποίος δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα του αμέσως επόμενου διαστήματος.
Όπως έχει σημειώσει η Citi, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να δοκιμάσει τη διάθεση των αγορών με την δοκιμαστική έκδοση ομολόγων στο εγγύς μέλλον, ωστόσο μία σταθερή και διατηρήσιμη πλήρης πρόσβαση στις αγορές πριν το καλοκαίρι του 2018, παραμένει απίθανη.