Image default
Πρώτο Θέμα

Το Λονδίνο ανοίγει την πόρτα στη Saudi Aramco

london stock exchangeΣχέδιο αντεπίθεσης ετοιμάζει το City του Λονδίνου στο επικείμενο Brexit, στην προσπάθειά του να διατηρήσει τη θέση του ως χρηματοπιστωτικό κέντρο.

Ως πρώτη τέτοια κίνηση, η βρετανική χρηματοπιστωτική αρχή σχεδιάζει ειδική μετοχική κατηγορία που θα επιτρέψει την ένταξη εταιρειών όπως η σαουδαραβική Saudi Aramco.     

Η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (FCA) δήλωσε την Πέμπτη ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει μια κατηγορία για τις κρατικές εταιρείες που προσπαθούν να ιδιωτικοποιηθούν. Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος ευρύτερων σχεδίων της FCA για τη μεταρρύθμιση των αγορών μετοχών και ομολόγων σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί το Ηνωμένο Βασίλειο ανοικτό για επιχειρηματικές δραστηριότητες μετά το Brexit.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας κατηγορίας μέσα στους κανόνες καταχώρησης «premium» για εταιρείες που ελέγχονται από κυρίαρχες οντότητες και όχι από ολιγάρχες ή άλλες ιδιωτικές ομάδες.

Η Σαουδική Αραβία επιδιώκει να πουλήσει 5 τοις εκατό της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας Saudi Aramco, σε αυτό που αναμένεται να γίνει η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά παγκοσμίως, ενώ μια αποτίμηση που οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα φτάσει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια και θα αποτελούσει αμοιβή για τους συμβούλους που εργάζονται για τη συμφωνία. Η Saudi Aramco είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως, αντλώντας περίπου ένα στα εννέα βαρέλια αργού παγκοσμίως.

Το βασίλειο έχει περιορίσει την επιλογή του χώρου για την αρχική δημόσια προσφορά, η οποία έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2018, στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο.

Η Τερέζα Μέι, πρωθυπουργός, και ο Σαβιέ Ρολέ, επικεφαλής του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, ταξίδεψαν φέτος στη Σαουδική Αραβία σε προσπάθεια άσκησης πιέσεων.

Το καθεστώς εισαγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο χρειάστηκε να ενισχύσει τους ελέγχους το 2013 μετά από μια σειρά από αποτυχίες εταιρικής διοίκησης σε εταιρείες που εδρεύουν στο εξωτερικό και ελέγχονται από ξένους μεγιστάνες, συμπεριλαμβανομένων των ENRC και Bumi.

Και οι δύο έγιναν προειδοποιητικές ιστορίες για τους κινδύνους που ενέχει η ένταξη εταιρειών πόρων από αναδυόμενες αγορές στην αγορά του Λονδίνου. Μια ποινική έρευνα για την ENRC, η οποία βρέθηκε εκτός FTSE πριν από τέσσερα χρόνια εν μέσω καταγγελιών περί διαφθοράς, συνεχίζεται ακόμη από το Γραφείο Σοβαρών Απατών του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Οι κρατικοί ιδιοκτήτες διαφέρουν από τους ιδιώτες ή τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα – τόσο για τα κίνητρά τους όσο και για τη φύση τους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της FCA Άντριου Μπέιλι. «Οι επενδυτές το έχουν αναγνωρίσει αυτό εδώ και καιρό και οι κεφαλαιαγορές είναι καλά προσαρμοσμένες για να εκτιμήσουν τη μεταχείριση άλλων επενδυτών από τις κυρίαρχες χώρες.»

Από τον Μάρτιο, η κυβέρνηση έχει αναθέσει στην FCA να έχει στο μυαλό της την ανταγωνιστικότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη χάραξη πολιτικής – κάτι που αμφισβήτησε τόσο η FCA όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας.

Η FCA πρότεινε την Πέμπτη να μην αντιμετωπίζει έναν κρατικό μέτοχο ως συνδεδεμένο μέρος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να ζητήσει προηγούμενη έγκριση των μετόχων για μια συναλλαγή μεταξύ του κράτους και της εταιρείας, όπως για παράδειγμα η αγορά άλλων κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Ωστόσο, οι διευθυντές και τα στελέχη της εταιρείας εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως συνδεδεμένα μέρη βάσει των προτάσεων.

Η ρυθμιστική αρχή προτείνει επίσης το νέο κυρίαρχο τμήμα του καθεστώτος καταχώρυσης να εφαρμόζεται στις καταθετικές αποδείξεις. Αυτό θα επέτρεπε σε μια εταιρεία που υποστηρίζεται από το κράτος να έχει πρωτογενή εισαγωγή στις εγχώριες αγορές της και στη συνέχεια να επιτύχει μια εγγραφή στο χρηματιστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω της πώλησης τέτοιων δευτερευόντων τίτλων, υπό τον όρο ότι τα υποκείμενα δικαιώματα ψήφου μεταβιβάζονται στον επενδυτή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η FCA αναφέρει επίσης ότι εξακολουθούν να ισχύουν κανόνες που διέπουν τη δίκαιη αποκάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών στο πλαίσιο του καθεστώτος κατάχρησης της ευρωπαϊκής αγοράς.

Εταιρείες όπως η Saudi Aramco θα ήταν ακόμη υποχρεωμένες να αποδείξουν ότι διατηρούν ανεξάρτητη δραστηριότητα, απαιτώντας τον διορισμό εξωτερικών μη εκτελεστικών διευθυντών. Η πρόταση αναφέρει επίσης ότι αυτού του είδους η ανεξαρτησία μπορεί να διακυβευθεί εάν η εταιρεία που επιδιώκει την εισαγωγή παρέχει «ασφάλεια έναντι των δραστηριοτήτων της σε σχέση με τη χρηματοδότηση του κυρίαρχου κρατικού μέτοχου».

Προς το παρόν, οι υπερπόντιες εταιρείες σπάνια επιδιώκουν στάνταρ ένταξη στην κύρια αγορά, η οποία συνεπάγεται την τήρηση των αυστηρών προτύπων διακυβέρνησης που απαιτούνται από εισηγμένες στο Ηνωμένο Βασίλειο εταιρείες.

Πολλές διεθνείς εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom, του ρωσικού ενεργειακού ομίλου, επιλέγουν να εισαχθούν χρησιμοποιώντας διεθνείς καταθετικές αποδείξεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ιδιοκτησία στις υποκείμενες μετοχές. Αυτό επιτρέπει στους επενδυτές να εμπορεύονται ξένες εταιρείες σε ανεπτυγμένες αγορές, αλλά είναι σχετικά απρόσιτη για τους μικροεπενδυτές.

Σχετικα αρθρα

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin