Η Ελλάδα θέλει να πουλήσει κρατικά ομόλογα για πρώτη φορά μέσα σε τρία χρόνια με την τελευταία ένδειξη της προθυμίας των επενδυτών να ξεχάσουν τα προηγούμενα προβλήματα των πρώην παριών κρατικών δανειοληπτών.
Η χώρα αναμένεται να πουλήσει πενταετές ομόλογο αυτήν την εβδομάδα ή την επόμενη, σύμφωνα με τραπεζίτες με γνώση των σχεδίων.
Οι συνθήκες της αγοράς ομολόγων σταθεροποιήθηκαν μετά τις αναταράξεις του περασμένου μήνα, όταν οι κεντρικές τράπεζες σηματοδότησαν μια συντονισμένη στροφή προς τη νομισματική σύσφιξη, αν και οι βασικές αποδόσεις συνέχισαν να σημειώνουν ανοδική πορεία.
Υπάρχει «πολύ θετική δυναμική» και «οι πιστωτικές αγορές εξακολουθούν να αισθάνονται πολύ υγιείς», δήλωσε ένας τραπεζίτης. «Η αγορά είναι ανοικτή για την Ελλάδα», δήλωσε άλλος.
Με μεγάλο μέρος του χρέους της ευρωζώνης να παράγει αρνητικές αποδόσεις, οι επενδυτές βρίσκονται επίσης στο κυνήγι για το χρεόγραφο που προσφέρει καλύτερους όρους.
Την περασμένη εβδομάδα, μια δημοπρασία ύψους 813 εκατομμυρίων ευρώ των ελληνικών δημοσίων χρεογράφων διάρκειας 13 εβδομάδων τιμολογήθηκε στο 2,33% και προσέλκυσε ισχυρή διεθνή ζήτηση, δήλωσε ο πρώτος τραπεζίτης.
Η πιθανή πώληση έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες αφού η Αργεντινή κατάφερε να εκδώσει χρεόγραφα ύψους 2,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων με προθεσμία 100 ετών, με απόδοση περίπου 8%, καθώς οι διεθνείς επενδυτές κοιτούσαν μπροστά στον αντίκτυπο μιας μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης, και όχι στο ιστορικό χρεοκοπιών της χώρας.
Οι τραπεζίτες τόνισαν επίσης το ευνοϊκό χρονοδιάγραμμα για μια έκδοση αυτόν τον μήνα. Η Ελλάδα προσπαθεί να επανέλθει στις κεφαλαιαγορές πριν από τη συνηθισμένη διακοπή του καλοκαιριού. Μόλις επιστρέψουν οι επενδυτές τον Σεπτέμβριο, η προσοχή θα επικεντρωθεί στην προοπτική νομισματικής σύσφιξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε συνδυασμό με τις επικείμενες εκλογές της Ιταλίας, με τα δύο αυτά πράγματα πιθανότατα να διευρύνουν την όρεξή τους για ρίσκο.
Από την κρίση του χρέους της ευρωζώνης το 2010, η Ελλάδα εξέδωσε νέο χρέος μόνο δύο φορές το 2014, εκδίδοντας ομόλογα ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ με τριετείς και πενταετείς διάρκειες.
Τα ελληνικά ομόλογα διακινούνται σπάνια. Το ομόλογο του Απριλίου του 2019, που εκδόθηκε με απόδοση 4,95% το 2014, συναλλασσόταν με απόδοση 3,55% τη Δευτέρα. Ένα άτομο με γνώση των σχεδίων δήλωσε ότι οποιαδήποτε νέα έκδοση πιθανότατα θα αποτιμηθεί με απόδοση μεγαλύτερη από 4,5%.
Η Αθήνα έχει λάβει τρία προγράμματα διάσωσης τα τελευταία επτά χρόνια, ενώ η συζήτηση για το κατά πόσο χρειάζεται διαγραφές χρέους συνεχίζεται. Το προσωπικό του ΔΝΤ φέτος δήλωσε ότι τα χρέη της Ελλάδας ήταν μη βιώσιμα και σε μια “εκρηκτική” πορεία.
Η Ελλάδα αποπληρώνει αυτόν τον μήνα πιστώσεις ύψους 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε πιστωτές της στον ιδιωτικό τομέα, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, αφού έλαβε δόση ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, διασφαλίζοντας ότι η Αθήνα δεν θα χρεοκοπήσει έναντι των πιστωτών της αυτό το καλοκαίρι.
Η δόση ήταν το τελευταίο μέρος ενός πακέτου διάσωσης ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ που συμφωνήθηκε το 2015 και καταβλήθηκε αφού η Ελλάδα ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των οικονομικών της.