Η πρόσφατη αλλαγή του καιρού έδωσε τροφή για διάφορες θεωρίες συνωμοσίας και σχόλια στα social media κι όχι μόνο. Η σπάνια αλλαγή των καιρικών συνθηκών εν μέσω θέρους, οδηγεί αρκετούς στο να εξηγήσουν την εν λόγο αλλαγή με τις γνωστές ευφάνταστες ιστορίες.
Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, καθώς και στην περίπτωση των xtrails αρκετοί ήταν αυτοί οι οποίοι θεωρούσαν και συνεχίζουν να θεωρούν ότι μας ψεκάζουν. Είναι γνωστό ότι η έλλειψη γνώσης αλλά και αποδείξεων οδηγεί στην μυθοποίηση ή ακόμη καλύτερα στις θεωρίες συνωμοσίας. Για πιο λόγο όμως έχουμε αυτή την απότομη και ασυνήθιστη αλλαγή του καιρού; Την απάντηση οφείλει να δώσει η επιστήμη της φυσικής, και πιο συγκεκριμένα η μετεωρολογία. Παρακάτω θα εξετάσουμε, στο μέτρο του δυνατού, εάν η αλλαγή αυτή ωφελεί οικονομικά κάποιους ή όχι, καθώς οι περισσότερες conspiracy theories συγκλίνουν στο γεγονός αυτό.
Τα τελευταία δέκα χρόνια (τουλάχιστον) αναπτύχθηκε μια πλειάδα παράγωγων προϊόντων επάνω σε μετοχές, ομόλογα, συνάλλαγμα, και εμπορεύματα. Οι ιθύνοντες του Commercial Merchandise Exchange κατασκεύασαν και ανέπτυξαν τα τελευταία χρόνια δύο δείκτες πάνω στην αλλαγή της θερμοκρασίας, προκειμένου τόσο οι αγρότες όσο και οι εταιρείες κοινής ωφελείας οι οποίες συμμετέχουν ανταλλάσσοντας συμβόλαια, να μπορέσουν να αντισταθμίσουν τις όποιες απώλειες έχουν λόγο της μεταβολής της θερμοκρασίας. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως το 20% της αμερικανικής οικονομίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις, συνδέεται άμεσα με τον καιρό, ενώ τουλάχιστον $1 τρισ. αυτής είναι ευαίσθητα στις αλλαγές των καιρικών συνθηκών.
Το εν λόγο χρηματιστήριο (CME) ανέπτυξε τρεις δείκτες, δύο για τις ΗΠΑ κι έναν για την Ευρώπη. Στον μεν πρώτο δείκτη συμμετέχουν οι πολιτείες των:Ατλάντα, Σικάγο, Σινσινάτι, Ντάλας, Λας Βέγκας, Μινεάπολις, Νέας Υόρκης, και Σακραμέντο. Στον δε δείκτη για την Ευρώπη συμμετοχή έχουν μόνο το Λονδίνο και το Άμστερνταμ. Οι εν λόγο δείκτες για τις ΗΠΑ είναι οι:Heating Degree Day (HDD) και Cool Degree Day (CDD), ενώ για την Ευρώπη είναι ο Cumulative Average Temperature (CAT).
Για να μπορέσει κανείς να μπει στον κόπο ανάπτυξης κάποιας θεωρίας συνωμοσίας, και πολύ περισσότερο να έχει αυτή βάση, θα πρέπει κάποιος να έχει όφελος από τις απότομες εναλλαγές του καιρού. Στο παρακάτω δελτίο τιμών της 14ης Ιουλίου 2017 παρατηρούμε τον όγκο συναλλαγών και τα ανοικτά συμβόλαιο στις διάφορες σειρές των συμβολαίων και δικαιωμάτων. Όπως μπορούμε να διακρίνουμε, στις διάφορες σειρές οι ανοικτές θέσεις δεν είναι τέτοιες που να δικαιολογούν κάποιο σημαντικό κέρδος για τον/τους κάτοχο/ους αυτών, καθώς για να μπει στην διαδικασία να χειραγωγήσει κάποιος ακόμη και τον καιρό, τα κέρδη του από αυτήν την χειραγώγηση θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια.
Εύκολα μπορεί να συμπεραίνει κανείς ότι η εν λόγο αγορά είναι «ρηχή» και δεν αποτελεί πεδίο κερδοσκοπίας ή τουλάχιστον σημαντικής κερδοσκοπίας. Οι διάφοροι μύθοι οι οποίοι δημιουργούνται κατά καιρούς γύρω από τα διάφορα καιρικά φαινόμενα ανά τον κόσμο, θυμίζει το μακρινό 1999, όπου ακόμη και σήμερα ένα μέρος των επενδυτών θεωρεί ότι η πτώση που ακολούθησε οφείλεται κατά κύριο λόγο στα παράγωγα που έκαναν τότε τα πρώτα τους βήματα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, με τον ημερήσιο τζίρο σε αυτά να διαμορφώνεται περίπου στο έναν δισεκατομμύριο δραχμές, όταν ο τζίρος στην spot αγορά ξεπερνούσε τα 600 δισ. δραχμές!
Θεόδωρος Σεμερτζίδης
Χρημ/κος Αναλυτής