«H ελληνική κυβέρνηση πλήρωσε το τριετές ομόλογο ύψους άνω των 2,1 δισ. ευρώ με χρήματα του ταμείου βοήθειας, λένε πρόσωπα τα οποία είναι σε θέση να γνωρίζουν το θέμα, αλλά δεν επιτρέπεται να το λένε δημόσια.
Η Ελλάδα δεν έχει μέχρι στιγμής αφήσει να εννοηθεί εάν και πότε η χώρα θα εκδώσει και πάλι ομόλογα. Επίσης, Ελληνες αξιωματούχοι έχουν ανακοινώσει ότι η χώρα διαθέτει αρκετά χρήματα από το τελευταίο πακέτο βοήθειας ώστε να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ωστόσο οι επενδυτές δεν μένουν καθόλου ασυγκίνητοι από μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές», γράφει η έγκυρη γερμανική οικονομική εφημερίδα Ηandelslatt.
«Φαίνεται ως εάν να επρόκειτο να βγει (η Ελλάδα) άμεσα (στις αγορές) και αυτό θα ήταν ένα θετικό μήνυμα προς αυτές, ότι η κρίση τελείωσε», είπε στην Handelsblatt «μέσω e-mail o Nτιέγκο Φέρο, επικεφαλής σύμβουλος επενδύσεων της Greylock Capital Management της Ν. Υόρκης, εταιρείας η οποία επενδύει σε υποβαθμισμένες, προβληματικές και με υψηλά επιτόκια επενδύσεις και η οποία διαχειρίζεται 1 δισ. ευρώ».
«Οι αγορές θα χαιρέτιζαν την επιστροφή (της Ελλάδας)» είπε επίσης στην Handelsblatt o Αλμπέρτο Γκάλο, ο επικεφαλής του τμήματος μακροστρατηγικής της Algebris Investments του Λονδίνου και πρόσθεσε ότι «είναι ένα μικρό βήμα, αλλά έχει το συμβολισμό του και είναι μια ένδειξη ότι η χώρα μπορεί να ξανασταθεί μόνη στα πόδια της».
«Μια πιθανή έκδοση ομολόγων θα ακολουθούσε την επιτυχημένη κατάληξη της τελευταίας αξιολόγησης και της εκταμίεσυης της δόσης των 7,7, δισ. ευρώ», σημειώνει η Handelsblatt, η οποία προσθέτει πως «ενώ η ελληνική κυβένρηση δεν επιθυμεί να βγει στις αγορές πρόωρα, οι επενδυτές απαριθμούν ορισμένους λόγους για τους οποίους θεωρούν τον Ιούλιο ως την κατάλληλη χρονική στιγμή: Eπίκεινται πολλές πληρωμές. Η ελληνική κυβέρνηση έβαλε στην άκρη για το σκοπό αυτό 6,9 δισ. ευρώ, αλλά η έκδοση ομολόγων θα καθιστούσε δυνατή την δημιουργία αποθεματικών. Πρόσβαση στις αγορές έναν ολόκληρο χρόνο πριν την λήξη της βοήθειας τον Αύγουστο του 2018. Οι ευνοϊκές προϋποθέσεις στην αγορά δημιουργούν διάθεση για ρίσκο, η οποία ενεργοποιεί το ελληνικό ράλι ομολόγων».
Η Ηandelsblatt αναφέρει επίσης ότι «εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να δοκιμαστεί στις αγορές, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ζήτηση είναι δεδομένη. Η ζήτηση θα μπορούσε να προέλθει εν μέρει από εγχώριους επενδυτές, οι οποίοι -λόγω της υψηλής συμμετοχής ξένων επενδυτών- εκτοπίστηκαν από την βραχυπρόσθεσμη αγορά εντόκων γραμματίων του δημοσίου, γράφουν οι αναλυτές της JP Morgan. Αλλοδαποί επενδυτές αγόρασαν το 59% των 813 εκ. ευρώ των τρίμηνων εντόκων γραμματίων του δημοσίου, τα οποία εξέδωσε η Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα. Η Ελλάδα εξέδωσε καθόλη την διάρκεια της κρίσης βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα, αλλά στο παρελθόν αγοράστηκαν κυρίως από εγχώριες τράπεζες».
Tέλος, o Μαρκ Ντόουντινγκ της BlueBay Asset Management του Λονδίνου, δηλώνει την γερμανική εφημερίδα: «Διατηρούμε ελληνικά ομόλογα και διακείμεθα ευνοϊκά προς την Ελλάδα. Θεωρούμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να χτίζουμε την έκθεσή μας εάν γίνει ανταλλαγές (ομολόγων)».